Kunalı Oğlu Atsız'ın Oğuz'a Bilenmesi

Öykü Seçkisi'nde okumak için: Kunalı Oğlu Atsız’ın Oğuz’a Bilenmesi – Aylık Öykü Seçkisi

image

Hânım hey! Bir vakit kâfir obasını yıkan yiğitler hürmetine, Bayındır Han’ın buyruğuyla, al çadırlar boz toprağa yayılmış, ak kilimler üze ziyafet sofraları yazılmıştı; ki değme şahlar ömründe görmemiştir böylesini; koyunun kuzusu, atın tayı, ineğin düvesi makbul, en körpe etler Oğuz erlerine aştı. Uşaklarca güveci ayrı, yahnisi ayrı sunulur, çeşit çeşit ikram çoktur, her yiğide bir… (DEVAMI…)

9 Beğeni

Muhteşemdi. Son derece profesyonel, özenle hazırlanmış bir öykü okuduğumu düşünüyorum. Kalemine, aklına ve yüreğine sağlık Osman. Uzun bir öykü olmasına rağmen soluksuz okudum. Dede Korkut temasının senin tarzına uyduğunu ve ortaya karanlık bir hikaye çıkacağını tahmin etmiştim. Yanılmamışım.

Bir kere öykünün dili Dede Korkut hikayelerine çok yakın olmuş. Senin zaten kelime haznen ve bezetmelerine hastayım. Burada da müthiş başarılı kullanmışsın her bir kelimeyi. Dede Korkut eserlerinin bilindik öğelerini nefis yerleştirmişsin öyküye. Hi sırıtmamışlar. Çok başarılı buldum.

Bununla birlikte hikaye bütünlüğü konusunda bir iki önerim olacak. Araya serpiştirdiğin bazı karakterler ve olayların finalde tekrar karşımıza çıkacağını ummuştum. Okurken öyle bir beklenti oluştu bende. Fakat öykü içerisinde kahramanların ve olay örgüsünün gelişiminde görevlerini yapıp gitti bu karakterler. Onları bir şekilde tekrar karşımıza çıkartıp bağlasan daha iyi olabilir miydi acaba?

Bir de Dede Korkut karakteri kısıtlı bir rolde kalmış. Bir tık daha ön plana çıksa belki daha da lezzetli olabilirmiş.

Nefisti, nefis. :+1:

1 Beğeni
  1. öykü bulunmuş gibi okudum. Bir Dede Korkut Korkut öyküsü deyince aklıma gelecek her şey öykünüzde mevcut. Özellikle dönemin coğrafyasının dilini profesyonellikle aktarmanızı çok sevdim. Kaleminiz daim olsun.
2 Beğeni

Sevgili @Osman_Eliuz

Yazmak halı dokumaya, yani her bir ipliği hem kendi içinde hem de diğer ipliklerle anlamlı bir bütün oluşturana kadar söküp tekrar dokumak gibi zor bir işe, benziyor. Senin hem bize dokuduğun olay örgüsüne hem karakterlerine hem de yazın stiline ve tüm bunları bize kazandırırken yeteneğine imrendim, gurur duydum, feyz aldım. Hikaye su gibi aktı gitti. Zahmetsiz ama ustaca yazan kalemin beni cümlelerine çekti ve sonuna kadar bırakmadı.

Karakterlerin inşasında çok başarılısın. Onların amaçlarını, hedeflerini, neye yeterli oldukları nerede kendilerini aşacaklarını ya da başarısız olacaklarını net bir şekilde verebiliyorsun. Sevgili @merveriii ye katılıyorum. 14. Öyküyü bulmuş sayabiliriz.

Keyifle okudum.

Eline ve düş gücüne sağlık
Sevgiler
Dipsiz

3 Beğeni

Selam Osman,

Yorumları okumadan önce ilk ben söyleyecektim büyük bir mutlulukla ama maalesef söylenmiş:
Bu resmen 14.hikaye olmuş. Dil, atmosfer, olay örgüsü, gizem, final… Herşeyiyle çok beğendim.

Ayrıca vampirleri çok severim. Bu sebeple bir kat daha değerli bu öykü benim için.
Ellerine sağlık.
Tekrar görüşmek dileğiyle…

1 Beğeni

Merhaba Osman,
Tam bir Dede Korkut öyküsüydü. Hatta şu ana kadar okuduklarım arasında, temayı belki de en düz ama en doğru şekilde kullanan da sen olmuşsun.
Kelimelerin seçimi, dizimi, serpiştirdiğin gizem ve Dede Korkut öykülerine tam bir gönderme olan bölümlerle oldukça başarılı olduğunu söyleyebilirim.
Görüşürüz, ilhamla kal.

1 Beğeni

Soluksuz okuduğum hatta yer yer irkildiğim bir öykü oldu. İnsanlarda böylesi bir etki bırakmak maharetin bir işareti olmalı. Tebrik ederim. Yalnızca akıp giden bir macera değildi bu kesinlikle. İnsana insanlığını da sorgulatan yönleri de vardı. Atsız’ın hisarda belirmesi üzerine birbirinden farkı kalmayan Oğuz ve kafir, han sancağını taşımasına rağmen yine de Oğuz tarafından oklanan Atsız… ve Atsız’ın aslında bir tecavüz sonucu doğması… hasılı oldukça dolu lakin tek solukta okunabilecek kadar da duru bir öykü. Bir kez daha tebrik ederim.

1 Beğeni

Merhaba Ufuk,

Beğenmiş olman ne güzel, uzunca bir kurguydu, değindiğin bütünlük hususu için: Karakterler senin de dediğin gibi öyküye görevleri süresince dokunup daha sonra kayboluyorlar, bunun en büyük sebebi öykülerde 3000 kelimeyi aşmama çabamdan kaynaklı, ki bu öykünün 4300 kelime oluşundan rahatsızım, daha azıyla anlatabilmeyi ummuştum; o karakterlere biraz daha odaklansam öykü haddinden de daha uzun olurdu; yine de sözlerin gayet haklı, senin dediğin gibi bir yazım modern öykü çerçevesi için çok daha makul olacaktır.

Dede Korkut’un Öyküye dokunup geçmesi de biraz yukarıda bahsettiklerimden, biraz da yine orijinal hikayelerin bazılarında Dede Korkut’un işlevinin buna yakın olmasından kaynaklı.

Öyküyü yazarken zorlandığımı söyleyemem, dediğin gibi biraz bana yakın bir anlatı. Başlangıçta karanlıktan ziyade eğlenceli bir hikaye tasarlamıştım ama bende çoğu zaman, hikaye yazarken oluşuyor.

Zamanına ve güzel sözlerine çok teşekkürler.
Daha iyilerine.

1 Beğeni

Merhabalar,

Eski Türkçe’ye birazcık aşinalığım var, köy hikayelerinden de hoşlandığım için öykünün dili ikisinin harmanıyla ortaya çıktı. 14. öykü demişsiniz: Altında ezileceğim bir övgü; çok teşekkürler. Zamanınız ve değerli sözleriniz için de ayrıca.

Daha iyilerine.

1 Beğeni

Merhabalar Sevgili Dipsiz,

Yazmayı sizin gibi tarif edenine zor rastlanır. Cümlelerinizin özeninden kendime dersler çıkarıyorum. İmrendim, gurur duydum, feyz aldım, demişsiniz; gururu kabul edip çekileceğim, diğerleri haddime değil; ve de sizin ihtiyacınız olan şeyler hiç değil.

Öykülerde karakterlere, hatta çoğu zaman tek bir karaktere odaklanmayı seviyorum, şu sıralar daha genel bir tanrısal bakışa odaklanmış olsam da tek karakter konusunda kendimi geliştirmeye çabalıyorum.

Tüm güzel sözlerinize minnetle karışık bir teşekkür bırakayım.

Sevgiler ve selamlar.

Selamlar Murat,

Atsız gerçekten de vampirmiş, şu an fark ediyorum ^^

Beğenmene çok memnun oldum. Zamanına ve güzel sözlerine teşekkür ediyorum.

Daha iyilerine.

1 Beğeni

Merhabalar Gaye,

Evet temaya balıklama dalmışım, daha başka ne yazabilirdim bilmiyorum ama kendimce en iyi yazabileceğim şeyi seçtim sanırım; yine de tema kullanımını sevmiş olman ne güzel.

Güzel sözlerine ve zamanına teşekkür ederek daha iyilerine diyorum.

1 Beğeni

Merhabalar,

Detayları ne güzel görmüşsünüz; çok memnun oldum. Her insan iyi ve aynı zamanda kötü, ve çoğu zaman bencil. Yargısız infazsa kanımıza işlemiş.

Güzel sözleriniz için çok teşekkürler.

Daha iyilerine.

Merhaba

Bazen acaba yazabiliyor muyum dediğim zamanlarda sizin gibi yazarları görünce ben bu işi çok kasmadan ufaktan bırakayım diyorum. Elinize emeğinize kaleminize sağlık. Fazla söylenecek bir şey yok. Ustalıkla yazılmış bu eseri bana da tebrik etmek düşer. Umarım daha çok okuruz sizi.

1 Beğeni

Merhabalar,

Eminim çok daha iyilerini yazarsınız, kendinize haksızlık etmeyin. Yazmak, yazmak, daha fazla yazmak, ve nihayetinde eski yazdıklarını dönüp beğenmemek işi. Bu döngüde yuvarlanmaya devam. Zamanınıza ve güzel sözlerinize çok teşekkürler.

Daha iyilerine.

1 Beğeni

Merhabalar,

Her zamanki gibi oldukça özenli ve uzun olmasına rağmen akıcı bir öykü yazmışsınız. Dili çok hoşuma gitti Dede Korkut öykülerini aratmadı, gerçekten de kayıp öykülerden birini okur gibi okudum. Kaleminize sağlık.

Sevgiler,

1 Beğeni

Merhabalar,

Beğenmenize çok sevindim. Beni rahatsız edecek kadar uzundu bu öykü, zamanınıza değdiğini umuyorum. Öykülerimde en fazla çaba harcadığım şey hikaye etmede kullanacağım dil olabilir, o açıdan memnun oldum.

Sevgiler.

1 Beğeni