Permafrost - Alastair Reynolds Mini Okuma Etkinliği

Yıl 2080. Bilim insanları, mühendisler ve doktorlardan oluşan bir grup kuzey kutbunun sınırında insanlığın kaderiyle kumar oynayacak umutsuz bir deney için toplanmıştır. Amaçları küresel bir felaketi halihazırdaki zaman çizgisine zarar vermeden ufak bir müdahaleyle düzeltmek için geçmişi değiştirmektir.

Merhaba sevgili forumdaşlar. Bu sene her ay dilimize kazandırılmamış ve ses getirmiş bir bk ya da fk novella okumayı planlıyorum ve her biri için etkinlik başlığı açacağım. Sizlerin de katılımıyla çok keyifli geçeceklerini umuyorum. Bu senenin ilk novella etkinliği Alastair Reynolds’un Permafrost novellası.

Etkinlik 8-15 Mart arasında olacak, spoiler içeren yerleri blurlamayı unutmayalım. :slight_smile:

Kitaba ulaşmak için pm atabilirsiniz. :pirate_flag:

8 Beğeni

15’ine yetişemeyebilir de 20’sinden önce bitirmeye çalışırım.

1 Beğeni

Hiç problem değil hocam. :+1:

1 Beğeni

Başlama zamanı. :partying_face: (#20yeinat)

Ben de başladım. Bi Stein, Gate + Peripheral kokusu aldım.

1 Beğeni

Peripheral izlememiş olsam da katılıyorum, hızlı da girdi, gerçi az zamanda çok iş mantığıyla normal. Yazarın tarzını beğendim, vakit olsa bir oturuşta okunur gibi.

@Pyrewrath Peripheral harika bir dizidir hocam. Her ne kadar devamı çekilmeyecek olsa da ilk sezon bile yeter izlemek için.

Bitirdim kitabı. Güzeldi. Reynolds olması muhtemel bir geleceği yazmış açıkçası. 2050’deki felaketi anlatırken içim daraldı. Kurgu baştan sona iyiydi. Sürekli bk okuyan birisi için sıradan karşılanabilecek yerleri olsa da yazarın bunu aktarma şekli bu açığı bence rahatlıkla kapatır. Birkaç alıntı paylaşayım. Spoiler sayılmaz alıntılar ama 40 ve 70. sayfada okuyun, burada okumayın :grinning::grinning:. Gerçi kitabı okumayana da bir şey ifade etmeyebilir neyse ben okurken beğendim.

I stared and stared.
It’s a fucking fly, Valentina.
I know. I’ve seen flies. But only in photographs. To hold one . . . to see it alive . . . this is astonishing. Sayfa 71

I’d say you were mad, or lying. Then again, there is a voice in my head, and you have been making me do things. So, for the moment, I’m going to accept this stupid thing you’ve just told me, because I’d still rather believe you than accept that I’m the mad one. Sayfa 40 ( “When you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth.” cümlesinin alternatif söylenişi sayılır mı?)

I looked at the trees, at the black forms clotting their high levels.
I bet you know what those birds are.
Tatiana laughed in my head.
Crows. How could you not know that, unless you’re telling the truth? Sayfa 73

3 Beğeni

Fırsat bulunca mutlaka sans veririm. :+1: Beğenmene sevindim, bu aralar zamanım kısıtlı, ancak yarısına gelebildim ama çok beğendim. Luba pairleri gerçek bir teoriye mi dayanıyor araştırmam lazım.

Nasıl gidiyor hocam kitap? Luba pair diye aratınca çok enteresan şeyler çıkıyor yalnız.

A Window into Time kitabı da var mı okuma listende? The God Engines okumuştun sanırım.

1 Beğeni

Bitirdim ve çok beğendim, bugün yorumlayacağım fırsat bulunca. O araştırmayı da yapmam lazım daha, zaman çok problem bu hafta. :anguished:

Evet listemde, ama ne zaman okuyabilirim emin değilim. Bu ay Tanrıların Açlığı’ndan sonra olabilir gibi dostum.

Yep, ve şiddetle tavsiye ederim, güzeldi.

1 Beğeni

O zaman Scalzi’yi aradan çıkartayım, Hamilton için bekleyeyim.

1 Beğeni

Ben de bitirdim, gayet güzeldi. Okuduğum time travel hikayeleri arasında rogue AI da bulunduran ilk kitap, tabi Hyperion serisini saymazsak.

1000 sayfalık Malazanların arasında 100 sayfalık novella ilaç gibi geldi.

2 Beğeni

Acadie’yi de tavsiye ederim hocam, çok beğenmiştim. Bugün inşallah ben de fikirlerimi yazıcam.

Çok geç gelen yorum. :sweat_smile:

Hikayeyi oldukça beğendim. Klişe olmasının hiç sorun teşkil etmemesini Alastair abinin yeteneğine bağlıyorum. Karakterler bu kısalıkta bir eser için oldukça iyi, kurgu zaten sağlam. Paradokslara getirdiği çözümü de beğendim açıkçası. Genel olarak çok memnun kaldım. Daha fazla Alastair Reynolds okumak istiyorum.

Gezinirken sci-fi fanları için tehlikeli bir kara delik de keşfettim:

https://kasmana.people.cofc.edu/MATHFICT/

gözden kaçan yüzlerce hikaye için tanıtımlar vs. var.

@Lorien_archers Tanrıların Açlığı bu ay biter gibi duruyor. Nisan’daki Manifold: Space’ten önce Hamilton’u mini etkinlik olarak yapalım sana da uyarsa? Sen hızlı okuyorsun, kaşıntım var dersen araya Manifold: Time da sıkıştırabilirsin. :smiling_imp:

Kings of the Wyld takılıyorum hocam ben. Onun yanına, arasına ya da ardına Hamilton iyi gider. Zaman (time) olarak nisan olur ama manifold olmaz büyük ihtimalle :grinning:.

1 Beğeni