Proje: Aldva

Öykü Seçkisi'nde okumak için: https://oykuseckisi.com/proje-aldva/

image

“Yıl 22XX. Altı yıl önce Dünya’ya çarpan AD-9947 kodlu asteroidin içinde bulunan FOZ22 adındaki virüsün -halk arasında, “Prometheus Virüsü”- hızla yayılması sonucunda insanların çoğunda olumlu yönde gelişen mutasyonlara sebep olmuştur. İnsanlar bu virüsün nimetlerinden faydalanarak çeşitli antikorlar üretip aşırı zorlu doğa koşullarında günlük hayatlarını sürdürebilir hale gelmişti. Buna örnek olarak Kuzey ve Güney Kutuplarında kurulan,… (DEVAMI…)

Olay akışı biraz hızlı geldi bana. Okurken; bir dakika, kim, nerede, kiminle, ne oluyor vs. soruları dolanıyor zihnimde. Diyalogları aynı paragraf içine yerleştirmek yerine, her kişi için ayrı bir satır açarsanız takibi daha kolay olur. Bir de karakterler, gerçekleşeceklerden haberdarmış gibi rahatlar bazı yerlerde. Bu durum, karakterlerin ve sizin olay örüntüsünü bildiğinizi, bizimse dışlandığımızı hissettiriyor ara ara. Karakterlerle özdeşim kurabilmemiz için onları da, henüz bilmedikleri şeyler için meraklı ve bilgisiz yapmaya çalışın.

Hayal gücünüz daha iyi metinleri çıkartabilecek güçte. Anlatacaklarınıza yetmesi açısından da metnin biraz daha uzaması ve güçlenmesi gerekiyor. Bilhassa karakterler açısından… Teşekkürler.

1 Beğeni

Merhaba,

Yaklaşık 3 ay önce virüs temasını içerisinde barındırmasada bende bize yabancı bir gezegende geçen bir öykü kaleme aldım. Bu tür kurguları seviyorum. Tabi daha çok karanlık motiflerle donatılmış olanları ilgimi çekiyor.

Öncelikle, ilk paragrafını okuduktan sonra büyük bir heyecanla devamında ne olacağını bekledim fakat bu hevesim maalesef durağan geçen kısımlardan sonra giderek azaldı. İnsanlar için olumlu gelişmeler vadeden bir virüs fikri ilginç geldi bana. Fakat devamında bunu ilerletmeni bekledim. Buna dair birkaç olay görmek istedim.

Bunun dışında, bu tür kurguların hakkını uzun öykülerin verdiğinden yanayım. Biraz daha uzatmalıydın bence. Herşey oldu bittiye gelmiş gibi hissettirdi bana. Kalemin gelişmeye açık gözlemlediğim kadarıyla ve bu konuda deneyimlerin var diye düşündüğüm için bu şekilde eleştiriyorum.

Son olarak, gözüme birkaç anlatım tıkanıklığı çarptı. Bir tane örnekleyeyim,

‘Dünya’nınkine yakındı’ daha doğru bir tabir olur kanımca. Diğer türlü cümleyi anlamak için birkaç kez okumam gerekti.

Hayal gücün ‘Hadi libereits, biraz kurgu oluşturalım!’ diyerek seni harekete geçirmek istiyor belli ki. Teknik kısmı öğrenerek çok çarpıcı öyküler yazabilirsin. Yazmaktan hiç sıkılma.

Kalemine sağlık.

1 Beğeni

Merhabalar. Sonuca hızlı bağlanması dışında ben beğendim öykünüzü. Finali bulduğunuz gibi hızla bitirmeye çalışmışsınız gibi görünüyor. Elinize sağlık.

1 Beğeni

Eleştirileriniz için hepinize çok teşekkür ederim. Sonraki öykülerimde bunları dikkate alacağım. Saygılar ve sevgiler.

1 Beğeni