Püskürtün Zepevenkleri*

Öykü Seçkisi'nde okumak için: Püskürtün Zepevenkleri* – Aylık Öykü Seçkisi

image

Ray Bradbury’ye… Deniz, ay ışığının altında tiril tiril, kadife bir örtüye dönüşmüştü. Deniz feneri limanın ucunda gözünü ufka dikmiş bir nöbetçi gibi kıpırdamadan duruyor, ufka doğru incelerek uzanan kayalıklardaki kale surları bir tanrıçanın boynundaki zarif bir gerdanlık gibi parıldıyordu. Kayalıkların en son ucuna, gerdanlığın süsü, inci tanesi gibi minicik bir burç kondurulmuştu. Kayalıkların denizle birleştiği… (DEVAMI…)

1 Beğeni

Selam @Lightsky

Bu ay okuduğum öykülerin hepsinin didaktik alt metinleri var. Seninki de onlarda biri ve çok anlamlı. Benim damak zevkime göre biraz fazla anlamlı. :sweat_smile: Öykü içinde öykü içinde bir öykü olmuş sanki. Üslup tam bir Amerikan bilimkurgu üslubu olmuş. Atıfta bulunduğun yazar ve esinlendiği öykünün izlerini çok güzel taşıyor. Beğendim ben. Sadece Bradbury değil, Lovecraft, PKD hatta Poe tadı aldım. Özellikle geminin içindeki gizemi çözmeye çalıştığı sahneler heyecanlıydı. Yalnız oradaki gergin ortam bir anda muzip bir antropomorfizmaya döndü. Daha sonra tekrar o gerilime dönüşü tam anlamıyla yapamadım. Benlik bir durum da olabilir. Onun dışında akıcıydı. Uzun olmasına rağmen yormadı. Sadeydi ama çok da güzel bir edebiyatı; kulağa, göze çok güzel gelen cümleleri vardı.

Kalemine sağlık. :+1: Görüşürüz. :pray:

1 Beğeni

Selam @ulu.kasvet
Öykünün didaktik tonundan rahatsızım aslında. Çok daha dolaylı olmasını; hatta hiç hissettirmemesini isterdim.
(Bu da benim sınavım.) :sweat_smile::slight_smile:
Diğer taslaklarda biraz daha törpülemeyi, dozunu düşürmeyi istiyorum.
Gergin ortamın sürmesini amaçlamamıştım ama yazdıklarını okuyunca devam etse nasıl olurdu diye düşünmeden edemedim. :thinking::relieved:
Ve evet, balinaların muzip canlılar olduklarını sanıyorum.
Üslupla ilgili düşüncelerinden mutlu oldum. Çok teşekkür ederim.
Bu ay, herkes gibi benim gözlerim de senin öykünü aradı.
Umarım gelecek ay aratmazsın. :grinning:
Görüşürüz. :wave:

1 Beğeni

Merhaba @Lightsky

Elinize ve emeğinize sağlık. Sizin öykülerinizi okumaktan keyif alıyorum ve kullandığınız dil/ anlatımınız, bana göre, bilgi birikiminizi yansıtıyor.

Yazdığınız öykünün dağılmayacağı hissini veriyor bana kaleminizin.

Ancak bu öykünüzde sanki biraz bilinçli olarak, balinalarla derin sulara dalmışsınız. Öykünün uzunluğu bir yana ki bunu gayet iyi kotarmışsınız, konunun kapsama alanı da Okyanus gibi derin.

Balinalarınızı, karakterlerinizi, diyaloglarınızı çok sevdim. Dişsiz Çubuklu çok iyiydi ve gülümsetti diğerleriyle birlikte.

Tek takıldığım nokta şu monitördeki mor ışık ve dönüşümü tanımladığınız kısım oldu. Balina- insan dönüşümü. Biraz karışık geldi bana.

Bir de oğluyla ilgili kafama takılan bir zaman sorunu var. Metinden Japonya’da altı ay kaldığını anlıyoruz ki bunu anlatma nedeni oğluna bir zemin hazırlamak, metnin başında kovdum dediği çekik gözlü oğluna. Ama sonda balinalardan biri “içinde oğlunu reddeden” diye bir cümle kuruyor. Teknedeyken oğlunun olmadığını biliyoruz değil mi? Burada karıştım biraz.

Tekrar kaleminize sağlık

1 Beğeni

Merhaba @Muge_Kocak
Güzel sözleriniz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim.

Sonraki taslaklarda dikkat çektiğiniz hususları netleştirmeye çalışacağım.
Sevgilerimle.

1 Beğeni

Selam,

Eğlenceli bir öyküydü. Bir alt metni vardı. Ahlaki bir öyküydü. Göndermeler de başarılı geldi bana.

Bir tek geri bildirim vereyim, bana öykü biraz çift kişilikli gibi geldi. Her ne kadar balinalı kısım daha eğlenceli de olsa ben Mehmet Bey’in öyküsünden önceki kısmı daha hoş buldum. Tabi birisi bir gerçek yaşam öyküsü diğeri fantastik bir başka öyküydü bu bir sorun değil. Bir başlkası da ikinci kısmı daha çok beğenebilir. Ama işte biraz zor birleşen iki öykü olmuş olabilir, ya da olmayabilir…

Kaleminize sağlık.

2 Beğeni

Merhaba

Ellerinize sağlık. Mehmet Bey’in anlattıkları gerçek mi palavra mı belli değil ki ben bu belirsizlik üzerinden okudum. Kuşkulu palavralar savuran anlatıcıları seviyorum bu tür anlatıcıların kurguya geniş bir özgürlük ve mizah alanı açtığına inanıyorum.

Bir sonraki öykümde benzer bir anlatıcı kullanacağım, bakalım…

1 Beğeni

Selam @MuratBarisSari,
Yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Geri bildiriminiz çok kıymetli benim için; üzerinde düşüneceğim.
Sevgiler.

1 Beğeni

Merhaba @Refik,

Çok teşekkür ederim.

Ne güzel bir benzetme…:slightly_smiling_face:
Bir sonraki öykünüzü merakla bekliyorum.
Sevgiler.

Bu seçkinin en beğendiğim öyküsü oldu. Oldukça profesyonelce bir tarz ve üslupla yazmışsınız. Elinize kaleminize sağlık.

1 Beğeni

Merhaba @Tarbetu,
Çok teşekkür ederim. Sizden tekrar yorum aldığıma çok sevindim.
Sevgiler.

1 Beğeni