Saltanatın Bedeli

Öykü Seçkisi'nde okumak için: https://oykuseckisi.com/saltanatin-bedeli/

image

Şark diyarında asırlardır keder ve ümitsizlik hüküm sürmekteydi. Kadim Devlet ardı ardına mağlup olunan savaşlardan, ayaklanmalardan ve salgın hastalıklardan bitap düşmüştü. Bu felaket çağlarında Sultanlık, taht için edilen mücadelelere ve türlü entrikalara sahne olmuştu. Saltanattaki fırtınaların en yoğun hissedildiği dönemde bir şehzade daha hayata gözlerini açtı. Hanedanın son azası olan şehzadenin ölümle ilk karşılaşması henüz… (DEVAMI…)

1 Beğeni

Merhabalar, öykünüzü okudum. Güzel bir fikir bulmuşsunuz, tebrik ederim. Öykünün yazımında da herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadım. Kelime tercihleriniz de metninizin yapısına uygun olmuş. Bilinmeyen bir zamanda, bilinmeyen bir yerde geçen tarihi bir öyküyü anlatacak kelimeleri bulmuşsunuz. Ancak öykünüz oldukça kısa ve arada kalmış gibi. Metin üzerinde çalışıp bu metni, tıpkı bir tarih kitabından alınmışcasına anlatabilir ya da kurgu üzerinde biraz daha durarak öykü çizgisine yaklaştırabilirsiniz.

Açıkçası ilkini tercih etmenizi isterdim. Kaleminiz buna çok müsait duruyor.

Kesinlikle arada kaldığım doğru. Kurgu yaratmaya çalışırken inandırıcılığı da yüksek tutmaya çalışınca çok zorlandığım, tıkandığım yerler oldu. Yorumunuz için teşekkür ederim dikkate alacağım :slight_smile:

Merhaba.
Öncelikle bir tarihçi öyküsü okumak ne hoş :slight_smile: Tarihçi olmayan insanların aksine yıllarca rüyalarımıza giren, yer yer sınav korkularımız olan padişahları böyle bir kurguda görmeyi daima severim. Öykünüz genel olarak başarılı. Kelime kullanımlarınız öykünün tarihi atmosferine uygun olmuş. Lakin “Karşısında cihet olmak” sanırım yanlış kullanım. Cihet, daha çok istikamet, yön demektir. Bunun yerine “Taraf” deseydiniz hem daha uygun olur hem de köken olarak da öykünün yapısına uygun olduğu için akar giderdi. Bunun dışında bir de “İhtilal” kelimesi var ki bu kelimenin anlamı da bir kurumun kökten ve tümden değişimi demektir. Bir naibin bir padişahı yerinden etmesinden bahsederken “Devirmek, düşürmek” gibi kelimelerin kullanılması bence daha uygun. Tabii bunlar benim nacizane görüşlerim. Sizden daha çok tarihi kurgu bekliyoruz. Bu arada sanırım seçkideki ilk öykünüz. Kaleminiz daim, ilhamınız bol olsun. Hep yazın.

1 Beğeni

Merhaba :slight_smile:
Cihet kelimesini taraf kelimesiyle eş anlamlı olduğunu düşündüğüm için kullanmıştım.
İhtilal kelimesi üzerine tekrar düşündüğümde de size hak verdim, uyarı ve öneriniz için teşekkür ederim.
Evet ilk öyküm, gelecek aylarda da tarihi kurgular yazmayı düşünüyorum :))

1 Beğeni

Merhabalar :slight_smile:

Çok hoş bir öyküydü, tarihi havası ve anlatım tarzınız gerçekten güzeldi.
Temaya çok güzel bir noktadan yaklaşmışsınız ve kelime seçimleriniz, cümle yapılarınız da bu tarihi öykünüze uymuş. Akıcı ve sade bir anlatımınız var, cümleler fazla süslü olsa öykünüze pek de gitmezdi muhtemelen. Belki biraz daha uzatılabilirdi. Elinize sağlık :slight_smile:

1 Beğeni

Merhaba :slight_smile:
Yorumunuz için teşekkür ederim, Cümleleri sade ve hikayeyi kısa tutmaya çalışmıştım. Bunu fark etmeniz beni mutlu etti.