Sorular

Öykü Seçkisi'nde okumak için: Sorular – Aylık Öykü Seçkisi

image

Tüketmek. Dünya’nın özeti nedir deseler bunu söylerdim her zaman. İnsanların aksine, onlardan çok daha aptal olduğum halde anlardım bunu. Tüketmek ve onun ardından gelen tükenme hissi. İki dönüm noktasıdır canlılar için. Ademoğlunun gençliğinde sahip olduğu muazzam gücü saçmaca tükettiği gibi sonunda gittikçe tükenmesi o kadar ironiktir ki, zekalarına rağmen onlara acımadan duramazdım. Bilhassa sahibim ve… (DEVAMI…)

Öykünüzü analitik bir bakış açısıyla yorumlamaya çalışacağım.

Saçmaca (akla aykırı bir şekilde, akıl dışı), ilgincime gitmiştir (ilginç gelmiştir) gibi kullanımlar dilimizde yok. Gündelik konuşma dilimiz ile yazı dilimiz aynı olmamalı. Hoş, konuşma dilimizde de kurallara dikkat etmeliyiz ama gençler arasında bu söylemlerin yaygın olması; doğru kullanımları gözden kaçırıyor olmanızdaki ana etken olabilir. Bunu daha iyi ve çok sayıda kitap okuyarak aşabilirsiniz. Yazıda benzer birçok hatalı kelime var, tek tek alıntılamıyorum.

Metafor ve intak kullanmak isteyebilirsiniz elbette. Ancak eğer ciddi ciddi akyuvar hücresinden bahsediyor isek, ona bir zeka atfetmek, zorlama bir girişim olur. Gerçeküstü anlatımlarda bile hayata dair benzeşimler yapmamız veya yepyeni bağlantılar kurulan, kendi mantık evrenini yaratmış bir kurgu inşa etmemiz gerekir.

Zihninizde düşünceler dağınık bir şekilde geziniyor ancak olgunlaşmış bir kurgu göremedim metinde. Anlatım açısından da yetersizlikler var. Örneğin, ilk paragraf; orada anlatmak istedikleriniz için fazla uzun ve cümleler çok dolaylı. Düz yazıda şiirsellik aramayız ancak sözcük seçimlerimizde bir ahenk olsa iyi olur. Bazı cümleler kurallı bazıları ise devrik. Öte yandan mecaz ve teşbihlerinizde de metne uygunluk açısından problemler var.

Dili iyi kullanabilmeniz için çok daha fazla metin okumanız gerektiğini yineleyeyim. Lafı çok uzatmanız, söyleyeceklerinizi sağlam bir kurgu temeline oturtamayışınız ve gerçeküstülüğü oldukça abartıp inandırıcılık ölçütünün dışına taşmanız, öykünüzün en zayıf yanları. Gelecek seçkilerde görüşmek üzere.

Merhabalar. Öykü seçkisine hoş geldiniz. Öykü genelinde devrik cümleler, kelime hataları yoğunluğundan hikayeye odaklanmak biraz zorlanıyoruz. Özellikle bu platformda okurken zaten aklınızın bir köşesinde eleştirmek (bunu iyi anlamda söylüyorum. kendim de buraya eleştiri almak ve eksiklerimi görerek geliştirmek adına yazıyorum.) olduğu için ufak hatalar dikkat çekiyor. Öykünün kurgusu çok çok iyi olduğunda dikkat çekmiyor ama ne yazık ki (affınıza da sığınarak) öykünüzü orta/iyi olarak değerlendiriyorum. Elinize sağlık.

Merhaba

İlginç bir bakışla kaleme almışsınız temayı. Vucud içerisinde yaşanılan savaşı oykumek güzel bir dusunce
Ama kurgusal anlamda bir şey eksik gibi ama gelişime açık bir öykü kurgunuz var düşüncesindeyim.

Kaleminize saglik simdiden