Sultanın Mızrağı

Öykü Seçkisi'nde okumak için: Sultanın Mızrağı – Aylık Öykü Seçkisi

image

Devletlü Sultan Murat Han ağabeyi Osman’ın başıbozuk yeniçeri güruhu ve ayak takımı tarafından hakaretler eşliğinde hal’ edilmesi ve öldürülmesi neticesinde 17. Osmanlı Padişahı olarak tahta geçti. Gün oldu devran döndü. Çocuk padişah koca padişah olup, bir elinde gürz bir elinde yalın kılıç Bağdat’ı alıp gelivermişti payitahtı İstanbul’a. Zorba yeniçeri, avanta vurmak isteyen başıbozuk ne kadar… (DEVAMI…)

Sevgili Gökhan,

Keyifli ve güzel düşünülmüş bir hikaye okudum. Biraz masalsı, çokça bizden öğelerin yeraldığı ve neden-sonuç ilişkisinin güzel oturtulduğu bir hikayeydi.

Çok kısa bir notum var: k ilk paragrafta abisi Osman’ın yeniçeri tarafından tahttan indirilmesi ile tahta çıkışını bağladığından, yeniçerilerden bağımsız ve onların üzerinde gücü olan bir padişah hissiyatını alamıyoruz. Ancak, hikayenin genelinde Sultan Murat’ı güçlü bir figür olarak gösteriyorsun. İlk paragrafı hikayeye bağlamak için isyanı bastırması ya da kaharamanlığı ile yeniçerinin saygsını kazanması gibi bir psikolojik yükseltme yapabilirsen karakter daha sağlam temellere oturur diye düşünüyorum.

Mutlu bir yeni yıl dilerim
Eline ve düş gücüne sağlık
Sevgiler
Dipsiz