Umpatada - Şamanik Bir Yolculuk

Öykü Seçkisi'nde okumak için: Umpatada – Şamanik Bir Yolculuk – Aylık Öykü Seçkisi

image

Gözlerinde hâlâ iki damla yaş kalmış üç beş kişiye… Umpatada hayatımdaki tuhaflıklar zincirine benim koyduğum bir isim. Zincirin sonsuz halkalardan oluşan elemanları birbiriyle o kadar uyumlu ki, bu ahenkli örgüde, her halka çıkıp gitmekte özgür olsa da tercihleri hep kalmaktan yana. Birbirine bağımlı görünen halkaların özerk yapılarını zincirin içinde hareket ettiklerinde izleyebiliyorsun. Birbirinden farklı renkleri,… (DEVAMI…)

3 Beğeni

Merhaba Müge❣️
Bu ayki okumalarıma seninle başladım.
Senin öykülerindeki sıradışılıkve ne olduğunu kavrama çabası, bence okuyucuyu devam etmeye iten ilk etken. Bunun dışında dilin akıcı ve anlaşılması kolay.
Kurgusal olarak karmaşa tercih etmen ve sonunda yalınlaştırıp okuyucunun yüzüne tebessüm oturtmn etkileyici.
Bu öykünde de tam olarak böyle hissettim. Birbirinden farklı hayvan bedenlerine yolculuk yapıp, onların en huzursuz en güzel, en kusurlu, en kusursuz kısımlarını gördüm. Balinanın masumiyetten uzak yüzü iyi bir algı dağıtıcıydı. Final kediyle bitse fazla romantik bir son olacaktı bu öykü için, ıstakoz tam zamanında devreye girip, altın vuruşu yaptı😊
Son olarak eğer bu ay yazsaydım, iguana, flamingo gibi canım hayvanlar benim öykümde de olacaktı. Kafamda böyle bir şey kurgulamıştım. Aynı frekansta olmamıza da ayrıca sevindim. :blush:
Kalemin daim olsun.
Sevgiyle…

2 Beğeni

Sevgili Gaye

Yüreklendirici cümlelerin çok mutlu etti beni, çok teşekkür ediyorum :slight_smile:
Yaptığımın /yapmaya çalıştığımın, amacına ulaşıyor olması bana büyük bir tatmin duygusu veriyor. Tuhaf olanı seviyorum ve sanırım bu da yansıyor kelimelere.

Kediyle ilgili düşüncelerimiz aynı, olmazsa olmazdı ama orada da kalamazdı :blush:
Senin kurguladığını çok merak ettim, eğer yazarsan lütfen bana özelden gönder, mutlaka okumak isterim.

Sevgiler

2 Beğeni

Selam Müge,

Tuhaf, güzel ve özeleştirisel bir hız trenine bindirdin beni. :sweat_smile: Çok akıcıydı, hiç duraksamadım. Kırık bir aynadan kendime bakıyor gibi hissettim. Her cam parçasında insanoğlunun başka bir yüzünü gördüm. Son cümle ile bu çok daha fazla anlam kazandı. Senin öykülerin beni bir iç hesaplaşmaya, kendimle bir soru-cevaba sürüklüyor. Bu çok iyi bir iş başardığını anlatıyor bence. Onun dışında bölüm başlıkları, açıklanan kısımlar, girişteki anlatı, hepsi çok iyiydi. Ben çok beğendim.

Yalnız bir geri bildirim var. Okumayı kolaylaştırmak açısından monologları ve aralarındaki cümleleri paragrafla ayırabilirdin belki. Arada karışabiliyor.

Kalemine sağlık. Güzeldi. :+1: Görüşürüz. :pray:

2 Beğeni

Merhaba Kasvet,

Güzel yorumun için çok teşekkür ederim. Beğenmen çok mutlu etti beni ve ne güzel ki benim yaptığım o hız trenindeki yolculuğu sana da deneyimlettirebilmişim-(deneyimlettirmek diye bir şey varsa :blush:)

Geribildirimin için de çok teşekkürler. Paragraflar içindeki kesmelerle ayrılmış diyalogları, Usta ve Margarita’dan çaldım :slight_smile: Önerine dikkat edeceğim. Hurda’da umarım okuyabiliriz seni :pray:t2:

2 Beğeni

Merhaba Müge. Açıkçası ben bu okuduğum en iyi öykündü, aynen böyle devam et vb. beylik cümlelerden buralarda pek hoşlanmıyorum. Buralarda hepimizin henüz amatör olduğunu düşünürsek birbirimize söyleyeceğimiz elbette daha ukala olmayan ve daha geliştiren cümlelerimiz olmalı. Öncelikle bir edebiyatçı olmadığımdan dolayı biçimsel eleştiri yapamıyorum, aslında yapmıyorum. Nedense benim için önemli olan metnin duygusu, kalbimin kapısını çalması. Senin kalemin genelde kalbimin kapısını her defasında özenle çalıyor. Bu defa ise kapıyı açtı, girdi, oturdu, yerleşti. Bir hayli de muhabbet ettik. Somut olamayacak (Neden olmasın ki gerçi?) dünyaların yazıya geçirilmesine hayranımdır. Hayvanlar üzerinden aktarım yapman, işin düşünsel boyutunu onların üzerinden vermen, günümüz öğretilerini aslında binlerce yılın bilgeliğine sahip hayvanların ağzından aktarman, öykünün içinde saklı bilmeyenin asla anlamayacağı teknik terimler kullanman çok hoşuma gitti. Keşiş bir fare, fazlasıyla sadık filamingolar, çok üzüldüğüm ama beklemenin hiçbir şey demek olduğunu okuyucuya en vurucu şekilde veren canım iguana beni çok etkiledi. Temanın sahibi balina ise gerçekten kafa bi elemanmış :smiley: İşini biliyor. Tek eleştirim küfür kısmı. Metinde sansür olduğu vakit o metinden kopuyorum. Hassasiyetini anlıyorum ama biz yazarlar olarak eğer beyninin yağını elaleme pazarlayan bir balinayı anlatıyorsak onun dümdüz küfür etmesine de izin vermeliyiz. Yani bence öyle. Bu noktada herkesin hassasiyeti farklı olabilir tabii :slight_smile:

Bu binbir noktaya dokunan öykü için teşekkür ederim Müge. Kalemin, ilhamın daim olsun.

3 Beğeni

Merhaba Merve

Burada yapılan tüm yorumlar çok değerli benim için. Bunu her fırsatta söylüyor ve hatta kendimi tekrar ediyor bile olabilirim. Öncelikle zaman ayırıp okuduğun için çok teşekkürler. Çok beylik olacak ama yaptığın yorum beni o kadar mutlu etti ki. Ben yazılarımı yazarken, okuyanların kapısından kovulmamaya çabalarken, sen üstelik kapıyı açmışsın, beni misafir etmişsin ve kalbine yerleştirmişsin. Bundan daha değerli ne olabilir bilemiyorum :pray:t2::heart:

Her yazıda risk alıyorum, gerçek olmayanın sınırlarını zorlamaya çalışıyorum ve öğreniyorum. Bu öğrenme sürecinde de herkesin katkısı oluyor. Geri bildirim aldıkça daha da gelişeceğimize inanıyorum. Yazımla ilgili değindiğin noktalar, yaptığın tespitler çok doğru. Hayvanlarla birlikte iyi kötü bir maceraya çıktım ve çok keyif aldım - bu keyfi de aktarabilmek istedim. Yapabildiysem ne mutlu bana.

Son olarak eleştirin için de çok teşekkürler. Küfür konusunda aslında hiç çekincem yok yani ben de senin gibi düşünüyor ve yazıların sansürlenmemesi gerektiğini düşünüyorum. Burada sansürü kahramana kullandırmamın nedeni, aslında biraz da onun “insan” yapısında “ahlaka” düşkünlüğünü vurgulamak ve metni bir sonraki yargılayıcı cümleye, yani “benimle kimse bu kadar kaba konuşmadı” ya hazırlamaktı.

Ama o kısmı tekrar gözden geçireceğim :slight_smile:

Tekrar çok teşekkürler ve umarım bir sonraki seçkide okurum seni :heart::heart:

2 Beğeni

Selam Müge,

Çok keyifli, eğlenceli ve aynı ölçüde derin bir öyküydü bu. Aslında genelde okuduğum tüm öykülerinde böyle bir yapı var. Oturmuş bir kalem ve stil. Ayrıca garip kurguya çok yatkın olduğun da görülüyor.

Stil ve yapı oturmuş olmakla birlikte türler arasında da dolaşıyor yeni şeyler deniyorsun gibi görünüyor. Bunu ben kendim de yapmaya çalıştığımdan çok büyük bir beğeniyle okuyorum öykülerini.

Bu öyküde bir başka başarı da, oldukça kapalı ve göndermelerle dolu olmasına rağmen aynı ölçüde akıcı ve takip edilebilir bir tarzda yazılmış olmasıydı.

Kalemine sağlık
Gelecek seçkilerde görüşmek dileğiyle…

2 Beğeni

Selam @MuratBarisSari

Yüreklendirici yorumun için çok teşekkür ederim. Galiba doğru yoldayım çünkü dediğin gibi garip kurgu okumayı, yazmayı, bir şeyleri ters yüz çevirmeyi, allak bullak etmeyi çok seviyorum.

Ve bu metni gerçekten baya düşünerek oluşturdum. Kapalı anlamların, ya da metnin içine yerleşen benzetmelerin, okuyucuyu sıkmamasını, hatta bazen rahatsız etmesini istedim.

Aslında itiraf etmeliyim ki rahatsızlık dozunu biraz daha artırmak istiyordum ama ortaya eğlenceli bir metin çıktı. İyi de oldu, öykü kendini yarattı :slight_smile:

Daha çok deneyelim hep deneyelim

Sevgiyle

1 Beğeni

Merhaba

Kaleminize sağlık, Türkçe’nin imkanlarının böyle açılıp genişlediğini,görmek, tecrübe etmek harika.
Eko-kurgu diye bir tür var mı bilmiyorum ama insan dışındaki canlıların dile geldiği kurgular hele de sizinki gibi bunun hakkını veren anlatılar çok değerli. Bu tür öykülerin daha çok yazılması, anlatılması zihinlerde bir sıçrama yaratabilirmiş gibi geliyor bana.

2 Beğeni

Merhaba

Bu güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Beğenmenize çok sevindim.
Eko-kurgu var mı ben de bilmiyorum ama kulağa oldukça keyifli geliyor.
Ne mutlu bana size bunları düşündürebilmişim

Teşekkürler

Sitenin okuduğum ilk ve şimdilik tek öyküsü. Bunun hatrına ben de sizden kendi öyküm için bir yorum isterim :slight_smile: Diğer yorumların bir çoğuna katılıyor olmak kendi yorumumu kısa tutmama sebep oldu.
Öykünüz sürükleyici, düşündürücü,üzerinde emek sarf edilmiş. Bunlar da onu değerli kılıyor. Ayrıca istenildiği takdirde biraz daha uzatılarak bir novele ya da romana da dönüştürülebilir gibi.
Eserdeki satır arası göndermeler ilgi çekici. Hayal gücünüz de oldukça yüksek.
Hep böyle güzel yazmanız dileğiyle :slight_smile:

Merhaba

Güzel yorumunuz için çok teşekkürler. Diğer öykülere de göz gezdirin mutlaka. Gerçekten değerli ve zengin metinler bulacaksınız. Kolay gelsin :slight_smile:

1 Beğeni