Öykü Seçkisi'nde okumak için: https://oykuseckisi.com/ve-dunya-uyandi/
Yıl 2018. Dünya yaklaşık 4,5 milyar yıldır dönüyor. Şu ana dek zulmün ayak basmadığı tek bir nokta kalmadı. Atmosferi keskin bir ölüm kokusu sarıyordu. Bedeninden koparılan canları dillerdeki dualar uğurlarken, toprak onları bağrına basıyordu. Kapana kısılmış biçareler ise kana susamış yaratıkların avıydı. Bir yanda ölümsüzlüğü bulmaya çalışan doyumsuzlar, bir yanda ızdıraptan kurtulmak için ölümü bekleyenler…… (DEVAMI…)
Merhabalar,
Seçkiye başarılı bir öyküyle dönüş yapmışsınız.
‘‘Havai fişek misali hızla yukarıya boy atan ağaç nedeniyle rotasını değiştirdi.’’ Benzetmenin görsel gücü etkileyici.
Öykü yaratıcıydı, mesajı yerindeydi ve finaliyle güzeldi. Farklı hikayelerle dünyanın yargısını sunmanız ritim katmış hikayeye.
Birkaç yerde zamanların sık sık değişmesi akıcılığı sekteye uğratmış; öyle çok göze batmıyor ama bir göz atarsınız.
Ellerinize, kaleminize sağlık. Gelecek seçkilere de katılmanız ümidiyle
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Bu kez değişik bir tarz denemek istedim. Zaman konusunda bazen bir karmaşaya düşüyorum sanırım. Neredeyse her öykümde böyle bir yorum alabiliyorum. Elimden geldiğince dikkat ederim.
Doğanın intikamını içeren kurgular her zaman favorimdir. Nitekim bunu da çok beğendim:) Özellikle ilk paragraftaki destansı anlatım çok hoşuma gitti. Belki böyle planlayarak yazmadınız ama ilk paragrafı okurken bütün o denizin, rüzgarın hareketlerini ağır çekimde ve arka planda bir müzikle izledim sanki…
Cümlelerin temposunun hiç düşmemesi ve aynı heyecanı hissettirerek akıp gitmesi çok hoşuma gitti.
Neden bilmem bunu animasyon bir kısa film olarak da görmek istedim. Sanki çok uygun bir kurgu gibi geldi bana. Kaleminize sağlık Bir diğer seçkide görüşmek üzere
Beğenmene çok sevindim. Elimden geldiğince hem düşüncemi aktarmak hem de akıcılığı sağlamaya çalıştım. Animasyon olarak görmek güzel olurdu gerçekten. Desteğin için teşekkürler.
Merhaba Duygu.
Güzel bir öyküydü. Çoğu zaman insanlığın kökünün kazınması gereken bir virüs olduğunu düşünürüm. Bu yüzden fazlasıyla hoşuma gitti öykü. Kalemine sağık
Yorum için teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim. Ben de insanlar konusunda zaman zaman öyle düşünürüm.
Merhaba Duygu ben call of crazy
Öyküler yayınlanmadan önce okuduğum biri hariç bu temada okuduğum ilk öykü seninki. Bunun nedeni konuyu sevsem de sevmesem de kaliteli yazmış olacağına olan güvenim. Ki yine yanılmadım.
Öncelikle kendi fikirlerimi belirteceğimi ve akıl vermeye çalışmayıp sadece kendimce önerilerde bulunacağımı belirteyim. Yanlış anlaşılsın istemem.
Okuması kolay, akıcı bir öyküydü. Tek seferde anlayabildim ve konusu da güzeldi. Sonu da güzel bitti. Yer yer hafif şiirsel bir anlatım vardı. “Bir yanda ölümsüzlüğü bulmaya çalışan doyumsuzlar, bir yanda ızdıraptan kurtulmak için ölümü bekleyenler…”
Bu kısmı özellikle sevdiğimi söylemeliyim. Edgar. E. Poe havası taşıyan bir cümle ve benim çok hoşuma gitti. Betimlemeler de çok güzel ama hiç diyalog yoktu öyküde.
Beğenmediğim bir iki nokta var. “altyapıda, tünellerde vs. büyük hasarlara yol açmıştı.” Kurgularda özellikle de anlatıcı bakış açısı bana göre vs. seklinde yazımlar barındırmamalı. O kısmı bence “altyapı ve tünel gibi yapılarda büyük hasarlara yol açmıştı.” şeklinde yazsan olabilirdi. Tabi bu benim kendi görüşüm.
Bir yerde de “Arkadan gelen uçaklar ağacı ateş altına aldı.” ifadesi sanırım yanlış. Ateş içinde bıraktı veya ateşe boğdu daha doğru sanırım çünkü ateş altına almak benim kafamda silahla ateş açılarak ateş altına almak görüntüsünü oluşturuyor.
Benim görüşüm böyle. Öyküyü beğendiğimi söyleyebilirim. Masalsı ve sade bir anlatımın ikisini birden yapabilmişsin. Eline sağlık diğer temalarda da yazdıklarını okumak dileğiyle.
Merhaba Can
Güzel ve yapıcı yorumun için teşekkür ederim. Beğenmene sevindim. Diyalog konusunda hikayeyi uzatacağı ve sadeliği engelleyeceği için bu sefer eklememeye çalıştım. Özellikle bir karakter üzerine de yoğunlaşmayınca gerek duymadım.
Eleştirdiğin cümlelere gelirsem dediğin şekliyle daha iyi olurmuş. Yazarken bazen gözümden kaçıyor detaylar. Diğer seçkilere katılırsın umarım, okumak isterim yazdıklarını.
Buna katıldım diğerlerine de katılmak istiyorum. İnsan en iyi yazdıkları başkaları tarafından okununca gelişebiliyor.
Merhaba Duygu,
Öykünün başlangıcının destansı ve epik havasına bayıldım. Betimlemelerin hepsinde, tuttuğum takım gol atmış gibi ayağa kalktım ve alkışladım. Tebrik ederim.
Öykünün geri kalanında ise zaman kullanımı ve anlatıcı tercihindeki sıkıntıdan dolayı inik tekerle gitmek durumunda kaldığımı hissettim. Sanki bir türlü zaman ve anlatıcı konusunda karar verememişsin gibi geldi bana. Her ne kadar içerisinde barındırdığı farklı hikayeler ile temposunu koruyan bir öykü olsa da, zaman ve anlatıcı detayları noktasındaki bu durum benim öykünün içine arzu ettiğim kadar girmeme mani oldu.
Dünyanın insanlığa karşı savaşa girişmesi bence güzel bir altyapı olmuş bu öyküye. Diyalog kullanımına hiç pas vermeyerek, sanki bir kitabın önsözünü okuyormuşum gibi hissettirdin bana. Hoşuma gitti doğrusu.
Bir de, bir kaç cümlede anlamı bozan noktalar vardı. Üstteki yorumlarda da belirtilmiş bu konu. Bir örnek daha olması için ekliyorum buraya:
İnsan boyutundaki kızılımsı yapraklar yere düşerken hava aracının kontrolünü kaybeden pilot dehşete kapılmıştı.
Bence burada hava aracı demeye gerek. Pilotun havada olduğunu biliyoruz sadece “aracın” desek sanki daha temiz olurmuş gibi geldi bana.
Genel olarak başarılı bulduğum bir öykü okuttun bana, teşekkür ederim. Teknik konuların üzerinde biraz daha durulsaymış daha da leziz olur tatlı niyetine yenirmiş öykün.
Kalemine kuvvet.
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Evet başlangıçla gelişme ve sonuçta anlatımım biraz farklı oldu. Aslında girişi yazmak benim için daha zevkli olmuştu. Sonrasında mecburen olaylara girince biraz hedefimden saptım. Dediklerinizi dikkate alacağım. Öyküyü öylesine kaleme almıştım, tema için sonradan biraz oynama yapıp yollamaya karar verdim.
Merhaba,
Öykünüzü gayet keyifle okudum. Dünyanın dünyaya çektiği balans ayarı hoş bir üslup ve akıcı bir anlatım ile ulaştırılmış okuyucuya. İlk iki paragraf daha bir etkili geldi bana. Öykünün giriş gücü açısından önemliydi elbette bu. Bu sayede okuyucu kolay bağlanıyor öyküye. En azından bende böyle oldu.
Kendi adıma size teşekkür ederim bu öykü için. Gelecek seçkilerde görüşebiliriz umarım.
Güzel yorumunuz ve desteğiniz için teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim. Gelecek şeçkilerde görüşmek üzere.
Sevgili @maviadige
@Osman_Eliuz arkadaşımıza katılıyorum. O cümle benim de dikkatimi çekti. Keyifle okudum.
Ayrıca; “Deniz isyan etti, kendini kıyılara vurdu. Yapraklar döküldü yere, mazlumlar yerine ezilmeyi seçti.” gibi cümlelere epik yazın diyorlar ama bence esas vurucu yeri kaçırıyorlar gibi geliyor. Bana göre Deniz’in ve Yapraklar’ın kişileştirilmesi gibi bir bakış açısına sahip olmak ilham tanrılarının yazara verdiği bir ayrıcalık olduğunu düşünüyorum. Kimsenin beklemediği gibi kurguyu oynatmak için özel biri olmak gerek. Seçkiyi çok uzun yıllardır okuyorum. İnan bunu yapabilen sınırlı sayıda arkadaş gördüm.
Aşağıdaki hususları naçizane paylaşmak isterim .
“Bir sabah büyük değişim gerçekleşti. Bilim adamları ve jeologlar yer kürede meydana gelen derin yarıkların sebebini araştırmaya başladı.”: İlk cümle bir şey olduğunu söylüyor. İkinci cümle ise olan şey için alınan aksiyonu anlatıyor. İki cümle arasında bir şey daha okumak istedim. Mesela “olan şeyin tanımını” eklersen aradığım döngü tamamlanmış gibi hissedebilirdim. Küçük bir cümle oyunu ile bunu çözebiliriz: “Yer kürenin çeşitli yerlerinde meydana gelen derin yarıklar dünyayı şaşkınlığa boğarken bilim adamları ve jeologlar çoktan yarıkların sebebini araştırmaya başlamıştı.” gibi…
Bazen dünyada kahramanlara ihtiyaç duyuyoruz. Ağaçların bu görevi devralması fikrine hayran kaldım.
Eline ve düşgücüne sağlık
Sevgiler
Dipsiz
Değerli yorumun ve övgün için çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum. Bazen bir anda çıkabiliyor fikirler ve benim için de değişik şeyler yazabilmek güzel.
Alıntı yaptığın diğer cümleye gelince evet daha dikkatli olabilirdim. Sonradan eklediğim bir kısımdı ve kısa tutmak istedim.
Ağaçları neden seçtiğime değinecek olursam, çok fazla süper kahraman var ve ben insanın acizliğini gözler önüne sermesi, sınırlarının darlığını belirlemesi açısından bu şekilde yazmak istedim. Tekrar teşekkürler Dipsiz.