Yaşamın Çekiciliği Ölümdendir

Öykü Seçkisi'nde okumak için: Yaşamın Çekiciliği Ölümdendir – Aylık Öykü Seçkisi

image

Yaşamın çekiciliği ölümdendir ölümsüzler için bile. Tanrıların dünyası her zamanki gibi sıradan olaylarla doluydu. Genç tanrı olan Aji-Shiki ağaçların tepesinden diğer tanrıları gözlemliyordu. Güneş tanrıçası Ameterasu dünyanın öteki tarafını aydınlatmak için yola koyulmuştu. Balıkların ve balıkçıların koruyucu Ebisu deniz kenarında balıklarla ilgileniyordu. Ölüm tanrısı, Shi nefretle habercilerine bağırırken ortalıkta geziniyordu. Shizen bir doğa tanrısı olarak… (DEVAMI…)

3 Beğeni

Yazının akıcılığı ve metnin bütünlüğü çok güzel. Bence temayı işleyiş şeklin çok özgün ve detaylı olmuş. Başlık çok çarpıcı ve insanı direk içine çekiyor. Ayrıca metninde özel olarak tanrısal figürlerin aşkına yer vermen de çok Farklı ve güzel geldi bana. Şimdiden devamını merakla beklediğim bir hikaye oldu.

3 Beğeni

Düşüncelerinizi belirttiğiniz için çok teşekkür ederim. Hala betimleme eksiklerimiz var ve onları aşmaya çalışıyorum.

3 Beğeni

Öncelikle insanların yazmaya yanaşmadığı toplumsal gerçeklere öykünüzde yer vermeniz beni çok mutlu etti. Shizen’in psikolojik durumu hakkında biraz daha detaylı betimlemeler aradım ancak aralarındaki uyum yinede çok güzeldi. Tebrik ederim. :slight_smile:

4 Beğeni

Shi ve Shizen birbirleri için yaratılmışlar. Tanrısal diyarlarda bile cilveleşmelerin olabileceğini göstermen çok hoşuma gitti benim. Genelde tanrı ve tanrıçaları güç olayları eşliğinde anlatılan şeylerden ötürü biliriz. Bu hikaye çok farklı olmuş. Piramitle bağdaştırdığın ayrıntı daha da ilginç kılmış. Tuttum bunu.

4 Beğeni

Çok teşekkür ederim :slight_smile: Hissettiğimiz bu duygu tanrılardan yayılmıştır belki de :slight_smile:

4 Beğeni

Ilginç bir konu seçilmiş merak uyandırıyor akıcı bir dille yazılmış sürükleyici ben beğendim tbr ederim​:clap::clap::clap::clap:

4 Beğeni

Çok teşekkür ederiiimm. Böyle yorumlar almak beni mutlu ediyor :slight_smile:

3 Beğeni

Ask hıkayesıııı…Bayılırımm :smiley: Cok surukleyıcı ve merak uyandırıcı olmus

Begendım: tebrık ederım…

4 Beğeni

Çok teşekkür ederim :slight_smile:

3 Beğeni

Hikayenin konusunu begendim.Anlasilir dilde yazilmis olmasi cok guzel.Basarilar diliyorum.

4 Beğeni

Oldukça başarılı bir hikaye. Betimlemelerindeki küçük eksikliklerin var ancak onun dışında neredeyse kendimi yaşamışım gibi hissettiğim yerler de oldu. Başarılarının devamını dilerim .

4 Beğeni

Evet, o betimleme eksikliğini ben de çok hissediyorum. İlk defa bir düşüncemi yazıya döktüm bu yüzden acele etmeden, yavaş yavaş betimlemelerimi güçlendirmeye çalışcağım. Teşekkür ederim:)

3 Beğeni

Hikayemi bu kadar ciddiye alıp harika eleştiriler yaptığınız için teşekkür ederim. Evet aşk denilen şeyin aslında bir lanet olduğunu düşünenlerdenim. Ölüm getirecek olan bir lanet… Kimisi kendi canı pahasına o duyguyu yaşatır, kimi ise o duygu için kendi canını verir.

3 Beğeni

Merhaba @Yuzuri

Sanırım Seçki’deki ilk öykün. Hoş geldin.

Yazdığın metin oldukça uzun, bunun için seni tebrik etmek isterim. Kalemine sağlık. Yapılan yorumları okuduktan sonra, benim yapacağım yorum seni onlar kadar mutlu etmeyebilir. Ama bence eğer yazıyorsak ve bu konuda ilerlemek istiyorsak, yapıcı eleştiriler bizlerin olmazsa olmazı. Bu nedenle umarım yaptığım yorumları bu bağlamda değerlendirirsin.

Genç bir kalemin var, yani düşüncelerin yanlış anlamıyorsam okuduklarından çok şekilleniyor - hepimiz gibi. Okuduklarının da kurguları sanırım beğendiğin tarzlarda. Eğer öyleyse sana şiddetle, farklı alanlarda okumanı da tavsiye ederim - böylece yazdıkların, cümlelerin daha serpilip güzelleşir.

Kullandığın dil, anlatmaya çalıştığını kapamış ve metnini zorlamış. Nasıl mı? Bir kaç örnek vereyim:

Tanrıların dünyası her zamanki gibi sıradan olaylarla doluydu
Bu çok sıradan bir cümle. “Tanrı - her zamanki gibi - sıradan” birbirine o kadar uyumsuz ki. Şimdi eğer bu uyumsuzluğu kullanıp ironi yaratacaksan: o zaman ardından gelen destekleyici cümleler çılgın şeyler olmalı. Ama devamına baktığında o da yok. Balıkların koruyucusu balıklarla ilgileniyor, doğa tanrısı çiçek ekiyor, ölüm tanrısı gezinip etrafa bağırıyor. Bu tanımlama noksanlığı metnini o kadar zayıflatmış ki, bana devamını okumak için bir ışık vermiyor.
Affına sığınarak bir örnek vermek istiyorum:

Shi tüm nefretini kusmak için etrafta gezinirken Shizen’in daha yeni yarattığı bir çiçeği ezmişti. Ölen çiçek çok büyük sorunlara yer açabilirdi*

Shi, midesinden ağzına doğru yükselen nefretini sesinin en kalın perdesinden çıkartıp bir alev topuyla karşısına ilk çıkanı devirmek üzere yerleri gümbürdeterek etrafta dolanırken, Shizen’in canından can vererek kanıyla sulayıp büyüttüğü nadide bir çiçeği ezmişti."

Bu tamamen benim şu anda doğaçlama yazdığım bir şey. Ama anlatmak istediğim, niyetindeki güzelliği kelimelerine yansıtman.

Kelimeler, cümleler bir araya geldiğinde öyle şeyler yapabilirler ki. Bu yazmayı sevenler için derin bir kuyu. Ben inanıyorum ki, zamanla geliştikçe çok daha iyi öyküler ele alacaksın.

Tekrar kalemine sağlık
Sevgiler

2 Beğeni

@Muge_Kocak Yorumunuz için gerçekten çok teşekkür ederim. Ciddiye alınıp eleştirilmek insanı mutlu ediyor. Girişi bilerek öyle yapmayı düşündüm. Benim için tanrı sıradan bir varlık ve tanrıların dünyası da sıradan olmalı diye düşündüm. " Tanrıların dünyası her zamanki gibi sıradan olaylarla doluydu". cümlesini kullandıktan sonra doğaüstü şeyler sergilemek istemedim, çünkü amacım tanrılara sıradanlık imajını verebilmektir.

İkinci verdiğiniz örneğe tamamıyla katılıyorum. Betimleme, kişileştirme, metafor, oxymoron gibi söz sanatlarına pek hakim değilim ve bunu acemiliğime veriyorum. Bu hikayede bunun yoksunluğunun oluşmasında aceleye getirmem de etkin oldu. Amacım intihara meyilli bir insan psikolojisini anlatmak olduğu için diğer kısımlara pek yoğunlaşamadım ve o psikolojinin beni esir almaması için biraz aceleci davranmış oldum.
Bir dahaki seçkide tüm eleştrilere odaklanmaya çalışıp çözüm odaklı yazacağım. Tekrar teşekkür ederim.

3 Beğeni

O zaman bana göre önemli küçük bir not daha ekleyim: eğer tanrılara sıradanlık imajını vermek istiyorsan, bunu sıradan olduklarını söylemeden yapmayı deneyebilirsin ki okur da bunu hissetsin.

Kolay gelsin :slight_smile:

3 Beğeni

Bu konuda sizinle uyuşamayacağım galiba :slight_smile: Evet, sizin dediğiniz yönden bakınca da çok mantıklı, ancak bir okur değil insanlar olarak düşününce “Tanrı” kelimesi geçtiğinde bir kişinin sıradanlığı düşüneceği fikrine katılmıyorum. Bu yüzden yine böyle bir yazım olursa sıradanlığa vurgu yaparım gibi hissediyorum. Tabiki bunlar şu anki düşüncelerim. İleride değişebilir.

3 Beğeni

Kelimelerin gücünü yadsımayın, yazdıklarınızla da insanların düşüncelerini değiştirebileceğinize inanın :slight_smile:

Sevgiler

3 Beğeni

Selam @Yuzuri;

Öncelikle kaleminize sağlık. Sıradan bir öykü olmadığını baştan söylemek isterim. Ama izninizle birkaç küçük eleştiride bulunacağım:

  • Özellikle Shi ve Shizen isimleri o kadar çok kullanılmış ki bir süre sonra okuyucuyu yoruyor. İsimleri bu kadar sık kullanmaktansa bazı yerlerde zamirlerin kullanılması bence daha iyi olur.

  • Anlatım biraz monoton ve tek düze olmuş. Öyküdeki cümlelerin neredeyse hepsi kurallı ve di’li ya da miş’li geçmiş zamanla bitmiş. Bunun üzerinde çalıştığınızda çok daha keyifli bir anlatımın ortaya çıkacağını göreceksiniz.

  • Paragraflar uzun olmuş.

Emeğinize sağlık. Yeni öykülerde buluşmak dileğiyle, hoşça kalın…

5 Beğeni