Bilimkurgu Klasikleri Dizisi (İthaki Yayınları)

Kültür tek tek okunabilir, atlaya atlaya da okunabilir.

3 Beğeni

Güzel anlatmışsınız ama ben olaya hikâye devam ediyor etmiyor diye bakmıyorum. Şimdi şöyle diyelim hainli serisi 4 ve 6 bilimkurgu klasiklerinden çıktııı. Yarın hainli 1 “Ursula Serisi” adında yayınlanır, Hainli 2 “Le Guin Serisi” adına yayınlanır, Hainli 3 “ABD Klasikleri Serisi” adına yayınlanır ve Hainli 5’se “Falanca Filanca Serisi” adına yayınlanır. Alırız her biri birbirinden farklı kapak dizaynları, yok işte içinde bulundukları serinin biri 13. Kitabı diğeri 47. Kitabı ötekisi 2. kitabı diye diye gider.

Asıl merak ettiğim Le guin neden kağıt üstünde bunları bir çatı altında toplamış. Bu amacı niye? Başka bir isim mi bulamadı ki isimler konusunda da iyidir? Ah be Le Guin bunlara bir isim verip tek çatı altında toplamasaydın bunlar ayrı, apayrı kitaplar…

Ben bunu şuna benzetiyorum. Her şehrin otogarına gelirsin ve orada biraz durursun, olmadı otogar çevresini yürürsün ve hainli şehrini gördüm der gidersin. Şehir ordadır gördüğün vitrinden ibarettir ama dersin ki vitrin dışındakilere bakmama gerek yok. Vitrin şehri yansıtıyor, arka sokaklar, binalar veya villalar, deniz kıyısı, kumsallar ve kordonlar önemli değildir. Çünkü otogar tek başına ele alınabilir…

Size hak veriyorum, devam edip etmeme konusunda bakış açınız tamamıyla doğru ama bunlar tek başına okunur kardeşim sözlerinden bıktım… Yazarlar o zaman tek başına bıraksaymış.

“İşin aslı şu ki, bu kitaplar devamlı bir tarihe sahip değil. Evet, bazı kitaplar arasında çok net bağlantılar var ama çok belirsiz olanları da var. Birtakım tutarsızlıklar da yok değil, örneğin Karanlığın Sol Eli’nden sonra ‘Zihin-konuşması’na ne oldu? Kimse bilmiyor. Tanrı’ya sorun, o da size bilmediğini veya artık ona inanmadığını söyleyecektir.”

4 Beğeni

Gönderdiğiniz içerikten pasajlar:

“Bu tür bir eksiklik, şimdi anlıyorum ki, fikirlerimin gelişip değişmesine önayak oldu. Zamanında ürettiğim birtakım kavramlara bağlı kalmak zorunda değildim, yeni şeyler üretmekte özgürdüm.”

“Le Guin’in genel hatlarıyla önerdiği okuma sırasına…”

Fikrimce:

Dediğim gibi bir şehrin otogarına yollarına bakmaktan çok onun karmaşasına da bakmak önemlidir. Mevzu bahis burada da aynı “O SERİDEKİ HEPSİ EKLENİR” ben ister tek bir tanesini okurum, ister yazarın önerdiği sırayla okurum, ister karışık okurum ve bu da benim özgürlüğümdür. Ancak iki kitap verip, diğerleri devam hikâyesi değil bunlar var istersen dersen okuru sınırlarsın…

Teşekkürler gönderdiğin için güzel örnek oldu. Zira yazar da demiyor ki şunu şunu okuyun diğerlerini boşverin, kendine göre bir “OKUMA SIRASI” bile söylemiş…

3 Beğeni

Teşekkürler yorumlarınız için, listeyi bu uyarılar ile güncelledim, daha bilgilendirici oldu.

8 Beğeni

Yazarın kendi ağzından

@ElijahBaley yazarın konuşmasını çok kırık bir dille çevirmişler. Bilimkurgu kulübüne yakıştıramadım :sweat_smile:

3 Beğeni

Çok iyi oldu bu çıktı aldım hemen emeğinize sağlık :slight_smile:

1 Beğeni

Benim de aynı şekilde bir listem var. Serilerin durumu kısmını sizin listeden kendime aktardım. Çok faydalı oldu benim için. En azından okuma sırası geldiğinde seri hikaye bazlı romanları diğer kitapları çıkmadan okumam.

1 Beğeni

Şimdi Kitapyurdu indirimini görünce bi bakınayım dedim. Bu seriden tam 40 kitap almışım ama son kitaplara baktığımda, Dune ve Orweller’i saymazsak çok ilgimi çeken eserler çıkmamaya başladı. Bilimkurgu çok sevmeme rağmen… Goodreads’e bakınca da 1000-2000 oylamalı veya düşük puanlı eserlerin basıldığına dikkat ettim. Acaba serinin kalitesinde bir düşüş mü var yoksa Goodreads gibi mecraları çok dikkate alarak ben mi hata ediyorum?

Aslında değişen bir şey yok. Serinin kalitesi birkaç kitap dışında zaten berbattı.
Seri başladığında döviz krizi olmamıştı nispeten ucuzdu ve kitaplar elimizde parçalanmıyordu.
O yüzden alıyorduk.
Kızıl Mars’a kadar bütün seri ben de var. Hepsini de okudum. Bence yüzde altmışı çöp.

5 Beğeni
34 Beğeni

Gene Wolfe bekliyorduk nisanda. Şu an ben nötrüm. Bu kitaba sevindim, Cezalandırıcı gelmediği için üzüldüm.

5 Beğeni

Novellalarıde bu serinin içine aldıklarına göre seri sonsuza gider artık.

1 Beğeni

Houston, Houston Beni Anlıyor Musun? olsaydı kitap ismi daha iyi çeviri olurdu. Neyse. Her şeyi de eleştiriyorum.

1 Beğeni

Bundan öncekiler de novel değil miydi? Bunun ne farkı var?

1 Beğeni

Bilimkurgu klasiklerinden çok kitap okumadım ama bunu çok merak ettim açıkcası. Hem konusu hem de kapağı çok hoşuma gitti. :heart_eyes:

1 Beğeni

Novella demek istedi herhalde.

7 Beğeni

Açıkcası bu seriyi takip etmeyi bıraktım. İthaki bu serilerde iyi iş var deyip artık her aya bir seri başlatıyor. Verilecek parayı geçtim kalite de düştükçe düşüyor.

8 Beğeni

Ben de aynı şekilde. Dune Sapkınları çıktı serinin büyüsü bozuldu gibi oldu.

Kızıl Mars’ta yaşadığım dağılma sorunu ile ben de ayrıldım bu seriden. Dune ve Çocukluğun Sonu kitapları hariç yeni eser almayı düşünmüyorum.