Bilimkurgu Klasikleri Dizisi (İthaki Yayınları)

Sanırım arkadaşlar haklı çıkacak. William Morris - hiçbir yerden haberler… Gerçi olmama ihtimali de var ama alınan bandrollerden ve burada yazanlardan yola çıkarak böyle düşündüm.

4 Beğeni

Clifford D Simak mı acaba?

12 Beğeni

Yaa bu sefer gerçek valla ben inandım sende inan herkes inansın :stuck_out_tongue::stuck_out_tongue::stuck_out_tongue:

2 Beğeni

Hadi beni inandırdın da, başka kimse inanmaz buna.

2 Beğeni

Bunu seriye dahil edecekler sanırsam…

20 Beğeni

Clifdorrd D. Simak olması olumlu olur. Bilimkurgu klasikleri arasında yer alması gereken bir yazar. Her ne kadar elimde olsa da, sevinirim Kent’in basılmasına :slight_smile: Okumadım ama bildiğim kadarıyla yorumlar oldukça olumlu bu kitap hakkında.

6 Beğeni

Bence herkes inanmalı :upside_down_face:

3 Beğeni

Aleksey Tolstoy - Mühendis Garin’in Ölüm Işını.
Daha önce bandrol almışlardı. Hala basmadılar.

1 Beğeni

Bu duruma pandemi sebep olmuş olabilir fakat bu sene bk dizisi biraz yavaş gitmiyor mu? Geçen sene on kitap çıkmıştı sanırım, bu sene daha az olacak gibi. Merak ediyorum sene başındaki planın ne kadar gerisindeler acaba.

2 Beğeni

Ayrıntı Yayınları’ndan “Gelecekten Anılar” ismiyle basılan baskısını okumuştum yıllar önce. Gelecekte geçen, sosyalist bakış açısıyla kaleme alınmış, iyimser bir ütopya. Seride basılmasına sevindiğim eserlerden biri oldu.

Bir de geçenlerde değinmek istediğim bir konu vardı, zamanı gelmişken onu da yazayım. Wells’in kendine ait bir kitaplığı olması güzel ama Efendi Uyanıyor kitabının tartışmasız bir şekilde klasikler içinde yer alması gerekiyordu.

Bu durumda şu konuyu yeniden gündeme getirmek isterim: Neye göre, kime göre klasik? Wells’in dizide yayımlanan diğer 5 kitabı hangi kriterlere göre “klasik” sayılırken, Efendi Uyanıyor sayılmıyor?

Daha önce onlarca kez yazdığım, bizzat dizi editörlerine de söylediğim Vakıf konusu var ki zaten başlı başına bütün Bilimkurgu Klasikleri’ni tartışmaya açıyor. Yani bu durumda bilimkurgunun en büyük isimlerinden Asimov’un tür içinde çığır açan Vakıf serisi klasik değil. Ama Asimov’un kitaplarını okuyarak ondan etkilenen Robinson’un Kızıl Mars’ı veyahut Banks’in Kültür’ü klasik.

Kime göre? Büyük bir çelişki bu ve ne yazık ki düzeltmek için adım atılmayacak.

10 Beğeni

Bence bu sorunun cevabı çok açık. Seriyi hazırlayan kişiler olan İthaki editörlerine göre tabii ki.

Hangi kritere göre belirleniyor sorusu daha önemli bence ve serinin başlangıcında yayımlanan sunum metnine bakarsanız Ray Bradbury’nin bu seride basılmayacağı kendi kitaplığının olacağı söyleniyor. Şimdilik bkk içerisinde 4 Bradbury kitabı var.

Demem o ki belli kriterler falan yok, zaman ve şartlar neyi gerektiriyorsa onu basıyorlar.

Örneğin;

Ekonomi bozuldu; telifsiz eserler listesi açılır beğenilen kitaplar seçilir.

Eğer öyle olmasaydı rama ve hiçi gibi eserler sorulduğunda neden sürekli “basmak istiyoruz”, “ileride basacağız” gibi cevaplar verilir? Neden şimdi değil de sürekli ileride?

Editörlerin ve karar verenlerin gözünde Kallocain ve Gelecekten Haberler kitaplarının Rama ve Hiçi’den daha değerli olduğunu hiç sanmıyorum veya William Gibson gibi yazarların eserlerinden. Sadece şartlar gereği bir şey yapmak mecburiyetinde kalıyorlar ve yaptıktan sonra buna bir sebep buluyorlar.

13 Beğeni

Simpsons yine geleceği görmüş. Bu sefer de İthaki’yi eleştirmişler. :smiley:

“Başkanınız olarak, içinde türün ABC’si olacak bir bilim kurgu kütüphanesi talep ediyorum. Asimov! Bester! Clarke!”
“Peki ya Ray Bradbury?”
“Biliyorum, o da bir şeyler yazmış…”

27 Beğeni

Hahaha bu çok iyiymiş ya :grinning::grinning::grinning:

1 Beğeni

Komik ama Ray Bradbury gayet iyi bir yazar. Mars Yıllıkları şahane bir kitap.

3 Beğeni

Bir Alfred Bester eseri daha basılsa yeryüzünün en mutlu insanı olurum, lokma döktürür tüm mahalleye dağıtırım, yoksul çocuklara oyuncak alırım, havai fişek patlatırım, çocuğumun ismini İthaki koyarım, kendi ismimi de İthaki olarak değiştiririm, İthaki tişörtü giyip bisikletle dünyayı dolaşırım, sırtıma İthaki dövmesi yaptırırım; gazetelere “İthaki dünyanın en iyi yayınevidir.” şeklinde tam sayfa ilan veririm, uçaktan ilan dağıttırırım; ortanca çocuğumun adını (kız olsa da) Alican Saygı, küçük çocuğumun adını BK koyarım; üç gün üç gece davul zurna çaldırırım, yayınevine gider ellerimle herkese fıstıklı baklava ikram ederim.

15 Beğeni

Serideki her iki kitabı da müthişti.

3 Beğeni

Yazara bir şey demiyorum zaten, keşke birçok yazarın Bradbury’e yaptıkları gibi 10 kitabını bassalar.

3 Beğeni

Tepkim size değil repliğeydi. Evet, keşke diğer yazarların da daha fazla kitabını görebilsek.

2 Beğeni

41 Beğeni

Tutmuş.

5 Beğeni