Fantastik Canavarlar 2: Grindelwald'ın Suçları mı? Yoksa J.K. Rowling'in Suçları mı? (Spoiler'lı İnceleme)

Fantastik Canavarlar sitesinde tamamını okumak için: Fantastik Canavarlar 2: Grindelwald'ın Suçları mı? Yoksa J.K. Rowling'in Suçları mı? (Spoiler'lı İnceleme) – Fantastik Canavarlar

image

Ne bekleyişti ama. Nasılsınız? Fantastik Canavarlar: Grindelwald’ın Suçları’nı izlediniz, evlerinize geldiniz. Bu kadar beklediğinize değdiğini düşünüyor musunuz? Filmden tatmin olmuş olarak çıktınız mı salondan? Belki izledikleriniz halen taze ama benim film üzerine düşünmek için iki gün fazladan sürem oldu. Bu süre zarfında aklımdan geçeleri size sürpriz bozanlı (spoiler) şekilde aktarmak için buradayım. Öncelikle, Harry Potter… (DEVAMI…)

Ben hikayeyi sebdim diyebilirim ama gerçekten bu teknik gariplikler beni de yıldırdı

Spoiler!!

1) mcgonagall ın doğmamış olması lazım o kim? Büyükannesi mi?
2) çok güçlü sihirler var. Newt un kullandığı o yakın geçmişi gösteren büyüyü neden harry potterdan görmedik? çok kullanışlı duruyor
3) Half-Elf dendi bir yerde o ne abicim Elf mi var harry potterda. Yarı ev cini mi denmeye çalışılmış
4) Neden Dumbledore karanlık sanatlara karşı savunma dersi veriyor? O yıllarda o dersi profesör merrythought veriyordu. Dumbledore da hep biçim değiştirme verdi denildi
5) grindelwaldın gözüne mi vurmuşlar nolmuş ona
6) credence albusun kardeşiyse o boğulan kadın kendra dumbledore mu oluyor yani? Kendrayı ariana öldürdüydü ama üvey kardeşi mi?
7) Bir ara newt accio niffler dedi. Daha geçen filmde rowling canlıları accio ile çağıramıyoruz demişti.
Bence Rowling kitapları baştan sona bir okumalı. Unutmuş sanırım biraz.

Gerçekten hislerime tercüman olmuşsun. Resmen çocukluğumun bir parçası olan Harry Potter dünyasının içine etmişler. Harry Potterın bize sunduğu dünya ile Fantastik Canavarlardaki dünya çok farklı. Bir kere büyüler bana çok yavan geldi. Koskoca 2 saatlik filmde neredeyse hiç beni etkileyen büyü olmadı. Sadece senin de yazdığın gibi takip etme sahnesindeki büyüler güzeldi. Sonda düello çatışma beklerken bızzzt diye bitti film. O kadar çok karakter ve çoğu da gereksiz karakter vardı ki anlatamam. Örneği, Tina ilk filmin başrolü bu filmde ne katkısı vardı gerçekten. Zaten zibilyon tane karakterin var yahu ne diye onu koy, şunu da koy yapıyorsun. Neyse sinirlendim bak yine :D. Filmin adı Grindelwaldın Suçları ama biz Jacob ve Queenie ile Tina ve Newtin birbirine kavuşamamasını izliyoruz. Eeh be Rowling

Ben sevdim güzel filim ama asla iyi bir filim değil

Öbür sorular hakkında çok emin değilim (ve ilk soru kesinlikle bir problem) ama üçüncü sorunun cevabı şu:

“Cin” ifadesi Türkçe çevirinin getirdiği bir şey. Harry Potter evreninde de belki “cin” denebilecek varlıklar var ama bunlar tamamen başka bir şey:

Kesinlikle katılıyorum . Film sadece çekilmiş olmak için çekilmiş derinlik yok anlam yok. Ama Dumbledorelar ve Anka kuşu hikayesi geçti filmde sonda da Credence’ a Grindelwald bir Dumbledore olduğunu söylerken Anka kuşu belirdi Grindelwaldın uydurduğu bir yalan mı ondan emin değilim . Bu bilgi doğru ise credence Albusun kuzeni veya oğlu olabilir kardeşi olamaz diye düşünüyorum çünkü Albus 11 yaşındayken babası Azkaban’a atıldı ve Albus filmde 46 yaşında Credence ise 18-20li yaşlarda gibi ama Albus eşcinsel denmişti . Gellertın gözü niye mavi , o kafatasından çektiği dumanla gelecekteki 2.dünya savaşını nasıl gördü ne büyüsü o . Gerçek Corvus un öldüğü Gemi Titanik ise Titanik batarken fırtınalı dalgalı bir deniz yoktu. McGonagall ? , Kan büyüsü uydurduktan eklenmiş gereksiz , hikayedeki derinliği yok eden bir öğe , son sahnede Flamel kitapta kadınla konuşuyor kadın sen de mezarlığa git diyor , (küre de ayrı bir muamma Flamel kahin mi ?) Gidiyor da ne oluyor ? Nagini arada Credence sarılmaktan başka ne işe yaradı sadece nagini önceden bir maledıctusmuş onu gördük eee ne oldu ? Leta Newt’e aşık niye Thesusla nişanlanıyor oradaki olay ne ? Quinne hemen nasıl ikna oldu ? Açıkçası ben bu filmi unutmak istiyorum kendi hayallerimdeki kurgu daha iyi.

1 Beğeni

Blade Runner’daki dev reklam panolarına büyük harflerle “Bu daha 2.film, 3 film daha çekilecek” yazmak ve meydanlara asmak istiyorum.

Neden bütün soruların cevaplarını bu filmden bekliyorsunuz? Gerçekten bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Seri filmlerde cevaplar sonraki filmlere saklanabilir. Bu gayet doğal. Bu kadar aceleci olmaya ne gerek var ki?

Melez Prens’te neden bütün hortkuluklar bulunmadı diye eleştirmedik oturduk Ölüm Yadigarları’nı bekledik değil mi? Diğer filmleri beklemek lazım. Yargısız infaz oluyor bu şekilde.

Harika bir film olmuş. Tekrar gitmek için sabırsızlanıyorum ben.

3 Beğeni

Gerçekten bütün cevapları istemiyoruz ama en azından bu filmde de bunu açıkladık diyebilecekleri bir şey var mı? Hadi diyelim var o cevap tatmin mi etti yoksa kitaplarda böyle değildi bu nerden çıktı mı dedirtti? Ben değil izledikten birkaç gün sonra filmi izlerken bile üzüldüm. Ama siz de haklısınız bir noktada. Belki sadece bu film böyle olur. Ya da umarım mı demeliyim.

Bütün cevapları falan istemiyoruz, film istiyoruz, çünkü filme gittik ve bir ana hikayesi ve mümkünse birkaç bu ana hikayeye ya da başka filmlerdeki ana hikayelere bağlı minik hikayecikler görmek istiyoruz, ama bunun yerine bir sürü hikayeciklerle dolu, ana hikayesi belirsiz bir … şey… izledik çünkü o bir film değildi, başı sonu belli hikayesi belli kurgusu belli değildi, baya fillerdı, fan service serpiştirilmiş ard arda görselledi.

Melez Prens evet dediğin gibi hikayesi sonradan açıklanan tüm seri bitince değeri ortaya çıkan hatta önceki kitaplara flashbacklerle çok daha öncesine bağlanan bir kitaptı ama tek başına da anlamlı bir kitaptı ve ucu açık sorular bırakmışsa da kendi içinde bir kurguyu takip etmiş, tek bir ana hikaye üzerinde yürüyen bir kitaptı.

Fantastik Canavarlar 2 ise ordan oraya atlamış, tamam atlasın ama bu atlayışlarım bir mantığı bir gerekçesi olsun, tamam yine sonraki filmlerde cevaplamak için soru bıraksın ama filmi izleyince de ne anlattığını bilelim, çoğu sahne görsel olarak harika ama niye var? çoğu karakter çok güzel hp evreninden muazzam ama karşımızda duran filmim ana hikayesine ne kattı, olayları ne?

Ben açıkça söylüyorum ilk filmi beğendim, hatta Cursed Child’ın da arkasında duruyorum bence aldığı eleştirileri hak edecek kadar kötü değil çünkü 1 onu Rowling yazmadı 2 okunmak için yazılmadı diyaloglardan oluşan bir araçla, tiyatroyla anlatılıyor ve bu denli kollarımı açmış Rowling ne yazsa tamam kötü yanları da var ama iyi yanlarını da görün arkadaşlar diyen biriyim ve buna rağmen diyorum ki bı filmin iyi yanlarını görmekte çok zorlanıyorum.

2 yıldır deli gibi filmi beklememe, 1 hafta öncesinden filme bilet almama, atkımı takınıp filme uçarak gitmeme ve filmi sevmek için kendimi zorlamama rağmen filmi resmen Divination dersinde hocanın anlattıklarına gözlerini deviren Hermione gibi izledim, kayal kırıklığım içine oturdu kalkıp gidemedim de…

2 Beğeni

Her zaman 3lü seride, 2. film vasat oluyor nedense. 3. filmi izledikten sonra 2.yi bir daha izlemek zorunda kalıyoruz. Meğer 2.de neler kaçırmışız neler. Bu da öyle olur umarım;ama, mantık hataları baya vardı. Bu da sıkıcı oldu benim için.

Filmi tek beğenen ben miyim merak ediyorum. :joy: ortalarda biraz sıkıldım itiraf edeyim ama 1 daha sıkıcıydı bence.
Spoiler:

Fragmanı izlemrmiş biri olarak nagini detayına çok şaşırdım. Ve açıkçası beğendim. Nagini nasıl tamamen yılan olmuş nasıl voldemortun eline geçmiş merak ediyorum. Bir de gördüğüm kadarıyla iyi bir karakter sma harry potter serisinde cinayetleri var. Voldemortun hortkuluğu olduğu için böyle oldu diyeceğim ama sonuçta harry de voldemortun hortkuluğu. Leta detayı kafamı karıştırdı. Lestrange denincr aklıma bellatrix geliyor ama o gençliğinde bir black. :joy: grindelwaldın konuşmasını da çok beğendim hatta ben olsam kesin o tarafa geçerdim dedim. En sevdiğim kötü karakter oldu. Bir de kelid aynası detayı var. Ben ciddi ciddi dumbledor orda çorap görüyor sanıyordum :joy:

2 Beğeni

Blade Runner ile ilgisi nedir?

Hiç. Çok sevdiğim bir film serisi olduğu için oradan örnek verdim.

Evet ben de wikia yazarıyım ve house-elf lerin bazen de elf olarak geçtiğini ordan öğrenip, half-elf demek yarı-ev-cini mi oluyor gibisinden düşündüm. Hatta Weird thing in harry potter diye bir post da açıp tüm bu gariplikleri sıralayıp beyin fırtınası başlattığımda biri flitwick yarı cincüce yarı insan ise bu kadın da yarı insan yarı ev cini veya yarı cincüce yarı ev-cini olabilir dedi. Fakat ben tam açıklama istiyorum Rowlingden. tüm bu sorunlara makale yazmalı anca kurtarır. Jacob ve flamel pat diye geleceği nasıl gördü kristal küreden bir de o var. Film benim beklentilerimi karşılamasa da ve cevaplardan çok daha fazla soru alsak da hikayesini sevdim ama bu evren içi mantık çatışmaları beni baya yordu.

Demek istediğim, özel olarak bu problem, Rowling ile veya film ile alakalı bir problem değil. Çeviri farklılığı sadece.

Hayır ben tamamen ingilizce üzerinden gittim zaten cini felan düşünmeden. Hose-elf den half-elf yapmak yerine half-house-elf dese daha soru işareti oluşturmazdı çünkü elf ne ya elf diye birşey yok diyerek baya düşünüp filmi kaçırdım.
Ayrıca Mcgonagall hakkındaki en iyi teori şu, 1935 de doğduğunu düşünme sebebimiz 1995 de 39 yıldır hogwartsda çalıştığını söylemesi ve pottermore da 19 veya 20 yaşında hogwartsda işe başladığının söylenmesiydi. Fakat bir hayran teorisi diyor ki 39 yıl boyunca kesintisiz çalışmadı. 1927 den sonra Dumbledore’un emirlerini gerçekleştirmk için ayrıldı ve biçim değiştirme dersini de karanlık sanatlara savunmayı bırakan dumbledore üstlendi. Dumbledore un voldemorta biçim değiştirme öğrettiği aralık bu. Dumbledore müdür olunca da minerva geri göreve geldi ve totalde 39 yıl çalıştı. Bunu mamtıklı buluyorum çünkü filmdeki mcgonagall ın biizm minerva olduğunu jude law onayladı. Umarım rowling da böyle mantıklı bir açıklama sunar da keyifle izleriz ki ben zaten mcgonagallın voldemorttan 10 yaş küçük olduğu fikrini hiç sevmemişimdir.

1 Beğeni

Rowling açıklayana kadar McGonagall olduğuna emin olamayız.

Ayrıca Jude Law nerede açıkladı tam olarak, kaynak var mı?

Minerva McGonagall diye Imdb’de yazıyor. Ben dikkat etmedim ama edenler filmin credits kısmında da böyle yazdığını söylüyorlar. Bu kadının babası Muggle. Soyadı Muggle’lardan geliyor. Büyücü dünyası içinde de baba tarafından bir ailesi, akrabası yok. Dolayısıyla McGonagall soyadlı başka birisi de yok o dünyada cadı ya da büyücü olan. Bu Rowling tarafından yapılmış bir hata değil. Kadın kafasına göre retconluyor bir şeyleri kendince hayranlara hoş göstermek için. Ama pek hoş olmuyor 17 yıldır okuduğumuz hikayenin değişmesi.

Yani, gerçekten Hogwarts’ta Minerva McGonagall’dan önce onun baba tarafından üçüncü göbekten kuzeni Hogatha McGonagall’ın çalıştığını düşünmüyoruz değil mi? :sweat_smile:

1 Beğeni

Aslında bu tam bir hata değil, eğer mcgonagall hogwarts’ı bir müddet terkettiyse bütün taşlar yerine oturuyor ve aslında 1890 civarı bir doğum tarihine sahip olduğu görülüyor. Dumbledore da erken yaşta öğretmen oldu ve mcgonagall gibi 20 yaşında öğretmeye başladı dersek, 1881 doğumlu dumbledore 1901 de işe başlıyor. Mcgonagall’a dumbledore’un biçim değiştirme öğrettiğini biliyoruz ve 1890 doğumlu mcgonagall, 1901 ile 1908 arası hogwarts’da eğitim gördüğüne göre tam oturuyor. Mezun olduktan 2 yıl sonra yani 1910 larda öğretmen olduysa filmde newt’in gençliğinde yani 1913’de de öğretmen olması mantıklılaşıyor. 1995’de ‘‘39 yıldır öğretmenlik yapıyorum’’ demesi toplam tecrübesi ise, bir 40 yıl felan okulu terketmiş olabilir ama 2. kez başlamasından beri 39’u kastediyor ise bir 25 yıl ayrı kalmış olabilir. Rowling bu tür kurtarıcı bir bilgi vermezse büyücü dünyası çökebilir. Lanetli çocuğu o yazmadı diye kabul etmeyip çöpe atarak kotardım ama bundan nasıl sağ çıkarım bilmiyorum.

Harika bir eleştiri olmuş. Yazdığın eleştiri metni , filmin senaryosundan daha kaliteli. Eline, emeğine sağlık dostum. Üstüne denecek bir şey yok.

Bir insan onca emek verip inşaa ettiği bir şeyi böyle kolay yıkabilir mi? sorusuna yanıt olarak bu yeni film serisi izlenebilir. Gerçi Harry Potter filmlerinde de kendi kurduğu dünyasıyla bayaa çelişen bir sürü ayrıntı var da bu kadar rezalet boyutta değil.

1 Beğeni