"Felsefe Taşı" ve "Ölüm Yadigarları" Kitapları Arasındaki 8 Müthiş Bağlantı

Fantastik Canavarlar sitesinde tamamını okumak için: "Felsefe Taşı" ve "Ölüm Yadigarları" Kitapları Arasındaki 8 Müthiş Bağlantı – Fantastik Canavarlar

image

Felsefe Taşı ve Ölüm Yadigarları’nda yaşanan maceraların arasında uzun yıllar var, ancak bu ilk hikaye ve yedinci hikaye arasındaki benzerlikleri hiç fark etmiş miydiniz? Haydi bu benzerliklere bir göz gezdirelim! Ölüm Yadigarları’nda, o Felsefe Taşı’nda tanıştığımız üç masum çocuk olan Harry, Ron ve Hermione çok daha yetişkin ve akıllıydı. Ancak, Voldemort’un Hortkuluklarını yok etme görevleri sırasında ilk… (DEVAMI…)

3 Beğeni

Bu 8 maddeye ekleme yapayım ben de :slight_smile:
9. Dedalus Diggle
Felsefe taşında sadece adı geçiyor. Voldemort’un düştüğü gece kutlamaları abartan kişi ve Harry ile sürekli karşılaşan silindir şapkalı büyücü :slight_smile:
Ölüm Yadigarlarında ise yanında Hestia Jones ile Dursleyleri güvenli bir yere götürüyor.

10. Sirius Black’in Motoru
Felsefe Taşında Sirius Hagrid’e motorunu emanet olarak vermişti. Hagrid de Harry’yi Privet Drive’a bununla getirmişti hatta.
Ölüm Yadigarlarında bu motor belki de Harry’nin hayatını kurtarıyor. O mor düğmeyi, ejderha ateşini, kolay kolay unutamayız.

11. Gringgots - Griphook, ejderhalar
Harry Gringots’a ilk geldiğinde ona bakan cincüce , Griphook, Ölüm Yadigarlarında da karşımıza çıkıyor. Ama bu sefer hırsız olarak giriyorlar :smile:
Felsefe Taşında Hagrid’in yavru ejderhası Norbert ile tanışan, Ateş Kadehinde ejderhalara iyice ısınan Harry, Ölüm Yadigarlarında Ron ve Hermione ile birlikte Gringots’tan ejderha sırtında kaçıyor :smile:

12. Hedwig
Büyücüler aleminin postacısı baykuşlar :slight_smile: Hagrid’in doğum günü hediyesi Hedwig, Harry için çok önemliydi. Rowling’in bir röportajında Hedwig’in ölmesi gerektiği anlatılıyor. Çünkü Hedwig masumiyeti, Harry’nin küçüklüğünü temsil ediyordu. Ölüm Yadigarlarında Hedwig’i kaybediyoruz. Kimler gitmedi ki! Hatta Harry’nin hayatını kurtardı da gitti…

13. Kanlı Baron
Felsefe Taşında Seamus Finnigan bizim Neredeyse Kafasız Nick’e “o kanlar nasıl olmuş” diye soruyor. Nerdeyse Kafasız Nick hiç sormadım diyor. Şahsen ben çok merak etmedim, unuttum. Ama Rowling unutmamış ki bu sorunun cevabını Ölüm Yadigarlarında veriyor. Meğer Kanlı Baron yaşarken Ravenclaw hayaletinin o zamanki hali yani Rowena Ravenclaw’ın kızı Helena Ravenclaw’a aşıkmış. Taç diademi çalıp giden Ravenclaw’ı durdurmak ve geri getirmek için görevlendirilen Kanlı Baron öfkesine yenik düşüp Ravenclaw’ı öldürmüş sonra da kendi canına kıymış. O kanlar bu yani.

14. Grindelwald
Felsefe Taşında çikolatalı kurbağa kartından adını duyduğumuz Grindelwald’ı ve Dumbledore ile arasında geçen efsane düelloyu, düellonun sebepleri ve sonuçları ile birlikte Ölüm Yadigarlarında öğreniyoruz : Mürver Asa…

15. Geyikotu
Geyik otunu da Felsefe Taşında öğreniyoruz. Melez Prenste bir yerde geçiyor ama Ölüm Yadigarlarında baya geçiyor. Ron saptırdığı için, Gringots çıkışı yaralar için vazgeçilmez kaynak geyikotu.

16. Atadamların Kehaneti
Felsefe Taşında Harry’yi kurtaran Firenze’e, Bane ve Ronan kızmıştı. Biz de pek bir şey anlamamıştık. Ama atadamlar orada doğru bir kehanette bulunmuşlardı. Ya da hemen hemen doğru bir kehanet: Voldemort’un Harry’yi yasak ormanda öldüreceğini görmüşlerdi. Sadece zamanı yanlış yorumladılar. Daha 6 sene vardı.

17. Büyücü müsün değil misin?
Felsefe Taşında şeytan kapanına Harry ve Ron sıkıştığında Hermione’nin “Odun yok” tepkisine Ron "Büyücü müsün, değil misin? " demişti. Kadınlardan korkulur :smile: Hermione bunu unutmamış. Ölüm Yadigarlarında Bağıran Barakaya girerken Ron’un “Keşke Croshanks yanımızda olsaydı” sözüne Hermione aynı tepkiyi verdi. "Büyücü müsün değil misin " :smile: Ron da nostaljik bir hareket yaptı: Wingardium Leviosa :slight_smile:

Evet sanırım bitti. Benim aklıma gelen bu kadar :laughing:

8 Beğeni

Şu maddeleri okurken epeyce duygulandım.
17. maddeyi hem 1. hem de 7. kitapta okuduğumda gülmekten kendimi alamamıştım. Demek unutmamış… :rofl: :rofl: :rofl:
O zaman ben de ekleyeyim.
18. Çirişotu ve pelinotu.
Severus Snape Felsefe taşında Harry’ye toz halindeki çirişotunu demlenmiş pelinotun eklediğinde ne olacağını sormuştu. Biz bunu sadece soru olarak algılamıştık. Ama Pelinotu genellikle öfke ve pişmanlıkla alakalıdır ve çirişotu bir zambak (Lily) türüdür ve ‘öldükten sonra hala hatırlanmak’ ya da ‘birinin ölümünden sonra hala pişmanlık duymak” anlamlarına gelir. (Lily, Petunia ve Çiçeklerin Dili – Fantastik Canavarlar)
Ve Snape ve Lily hikayesini Ölüm Yadigarlarında öğrenmiştik.
Bir ekleme daha:
19. Asa büyücüyü seçer
Birinci kitapta Bay Ollivander’dan asalarla ilgili bu cümleyi duymuştuk. Ölüm Yadigarları kitabında da Harry Bay Ollivander’la tekrar konuştuğunda “asaların hissleri varmış gibi” konuşmuştu.
…Çoğunluk asanın kendisine göre değişir. Genelde yine de asanın kazanıldığı durumda asanın bağlılığı değişecektir."
Uzaktaki denizin sesi dışında odadan çıt çıkmıyordu.
“Asaların hisleri varmış gibi konuşuyorsunuz,” dedi Harry, “sanki kendi başlarına düşünebilirlermiş gibi.”
“Asa büyücüsünü seçer,” dedi Ollivander. “bizim gibi asa ilmi üzerinde çalışanlar için bu her zaman oldukça açıktır.”
“Ama yine de, kendisini seçmediği bir asa hala bir kişi tarafından kullanılabilir, değil mi?” diye sordu Harry.
“Ah evet, her şeyden önce bir büyücüysen sihrini herhangi bir alet aracılığıyla aktarabilirsin. Ancak en iyi sonuçlar her zaman asa ile büyücü arasında güçlü bir bağın olduğu o noktadan alındı. Bu bağlar karışıktır. İlk etkileşim ve sonra karşılıklı değerlendirme, asa büyücüden öğrenir - büyücü asadan.”

6 Beğeni

Neler varmış neler. Seriyi okuyasım geldi.

2 Beğeni

Merak ettiğim bir şey var.

Azerbaycanca 2011 çevirisini okuduğumda o cümleyi söyleyen Harry idi. Ronsa Hermione’yi taklit etmişti o kadar. Acaba neden? Ingilizcesinde de muhtemelen Ron’du, gerçekten kafam karıştı.
Bir şey daha var. Hogwarts kurucularının isim ve soyisimleri aynı harfle başlıyor. Rusça Gryffindor ve Slytherin olduğu gibi kalmış ama çeviride Hufflepuff Puffenduy, Ravenclawsa Koqtervan olmuş. Okunuşuna gelince yazıldıkları gibi okunuyor. İşin tuhaf tarafı soyisimler gibi isimleri de değiştirmişler. Helga yerine Penelopa, Rowena yerine Kandila yazmışlar. Farkettiyseniz böyle bile aynı harfle başlıyor. Bence bunun bir sebebi olmalı.

Ron meselesini bilemem ama diğer söylediğin için belki biliyorsundur, Tom Marvoldo Riddle ismi de çeviriden çeviriye değişiyor.

Türkçe yine iyiymiş, bir harfle düzeliyor, ingilizcesinde benim bildiğim Marvolo’ydu yani “d” harfi yok.
Bizde Tom Narvolo Reddl olarak geçiyordu, Voldemort da Volandemort. Güncenin üzerinde T.N.Reddl yazıyordu, sonuç olarak isimdeki harfleri değiştirdiğinizde Lord Volandemort oluyor.

1 Beğeni

Voldemort aynı kalsaydı bari. :joy: Marvoldo ismi seride çok geçmediği için o kadar önemli değil ama Voldemort ismi, özel ismin değişmesi kötü olmuş.

1 Beğeni

Pek de umursamıyorum aslında, ilk üç kitaptan sonrasını (Azkaban Tutsağı’nı iki dilde de okudum)Azerbaycanca yerine Türkçe okudum. :grin:
Ama benim okuduğum ilk çevirilerdendi, yani yeni çeviriden haberdar değilim, ama 3. kitabın 2014 çevirisini okuduğumda Voldemort olarak geçiyordu, Sırlar Odası’nı ne yaptılar bilmiyorum, kim bilir belki de olduğu gibi kaldı. Bildiğim şeyse çevirmenlerin farklı olduğuydu. Kısacası karışık bir mevzu, daha Ölüm Yadigarları kitabı çevrilmedi bile. Ben Türkçe okudum, rahatım. :joy:

2 Beğeni
  1. Seçmen Şapka’nın Şarkısı
    Seni Gryffindor’a yollarım belki,
    ZAMANLA OLURSUN aslanın teki,
    Yiğittir orada kalan çocuklar,
    Hepsinin yüreği, nah, mangal kadar.
    Neville bu seçmede Gryffindor’a seçilince Felsefe Taşı’nın devamında şaşırmıştık, oysa belki de Seçmen Şapka, Neville’in zamanla gerçekten ‘aslanın teki’ olacağını düşünmüştü. Ölüm Yadigarları’nda Neville en sonunda gerçek bir Gryffindor olduğunu kanıtladı.