J.R.R.Tolkien Kitapları

BİYOGRAFİ (Kaynak: İthaki Yayınları)

J. R. R. TOLKIEN King Edward’s School’da eğitim görmeye başlayan John Ronald Reuel Tolkien’in dil üzerine büyük bir yeteneği ve merakı vardı. Eski Gal ve Fin dilleri üzerine eğitim görürken, zamanla kendi Elf dillerini de yaratmaya başladı.
1914’te I. Dünya Savaşı patlak verdiğinde Oxford’da üniversite son sınıftaydı ve ertesi yıl İngiliz Dili ve Edebiyatı’nı birincilikle bitirip teğmen olarak orduya katıldı. 1916 Haziran’ında Fransa’ya gemiyle gönderilmelerinden önce, çocukluk aşkı Edith Bratt ile evlendi ve dört çocuk sahibi oldular. En yakın üç arkadaşından ikisinin öldüğü Somme Savaşı’na katıldı. Yılın sonlarına doğru hastalandı ve İngiltere’ye geri gönderildi.
Savaşın ardından Oxford’da Anglo-Sakson Profesörlüğü yaparak çalışmalarını akademisyen olarak sürdürdü. Anglo-Sakson (1925-45), İngiliz (1945-59) dili ve edebiyatı dersleri verdi. Zamanla dünyanın en önemli dilbilimcilerinden biri haline gelecekti. Ana ilgisi İngiltere’nin Ortabatı topraklarının yazın ve dilbilgisi geleneği üzerineydi. Edebiyat tarihiyle ilgili araştırmaları arasında, E. V. Gordon ile birlikte yazdığı Sir Gawain and the Green Knight (1925) ve Beowulf: The Monsters and the Critics (1936) sayılabilir. Tolkien, Yüzüklerin Efendisi’ni (1954-55) üniversitede öğrenciyken yazmaya başlamıştı. Bu yapıt üzerinde çalışırken çocukları için yazdığı Hobbit (1937), Yüzüklerin Efendisi’ne bir giriş niteliğindedir.
Emekliye ayrılıp Edith ile birlikte Bournemouth’a yerleşti, ama karısının 1971’deki ölümünün ardından Oxford’a döndü. Tolkien geçirdiği bir hastalık sonrasında 1973’te öldü. Yarım kalmış eserleri, notları ve defterleri oğlu Christopher Tolkien tarafından yayıma hazırlanarak basıldı.

ÇIKAN KİTAPLARI

  1. Bitmemiş Öyküler (İthaki Yayınları)
  2. Büyük Wootton Demircisi (Tolkien Mirası Serisi) (İthaki Yayınları)
  3. Ham’li Çiftçi Giles (Tolkien Mirası Serisi) (İthaki Yayınları)
  4. Hobbit (İthaki Yayınları)
  5. Hobbit (Tolkien Mirası Serisi) (İthaki Yayınları)
  6. Hobbit Açıklamalı Notlarıyla (İthaki Yayınları)
  7. Hurin’in Çocukları (İthaki Yayınları)
  8. Kullervo’nun Hikâyesi (İthaki Yayınları)
  9. Roverandom (Tolkien Mirası Serisi) (İthaki Yayınları)
  10. Roverandom (İthaki Yayınları)
  11. Sigurd ile Gudrun Efsanesi (İthaki Yayınları)
  12. Silmarillion (İthaki Yayınları)
  13. Tehlikeli Diyardan Öyküler (İthaki Yayınları)
  14. Tom Bombadil’in Maceraları (Tolkien Mirası Serisi) (İthaki Yayınları)
  15. Yüzüklerin Efendisi - Yüzük Kardeşliği (Metis Edebiyat)
  16. Yüzüklerin Efendisi - İki Kule (Metis Edebiyat)
  17. Yüzüklerin Efendisi - Kralın Dönüşü (Metis Edebiyat)
  18. Yüzüklerin Efendisi Tek Cilt Özel Basım (Metis Edebiyat)
  19. Beren ile Lúthien (İthaki Yayınları)
  20. Gondolinin Düşüşü (İthaki Yayınları)

1 2 3 4 5

6 7 8 9 10

11 12 13 14 15

16 17 18 19

EN SON ÇIKAN

20

50 Beğeni

Aynı isimli ancak farklı kapaklı bazı kitapları eklemedim. Sonuçta kitap aynı kapak farklı.

2 Beğeni

Eline sağlık :clap:t6::clap:t6::clap:t6::clap:t6::clap:t6::clap:t6::clap:t6::clap:t6::clap:t6::clap:t6::clap:t6::clap:t6::clap:t6::clap:t6::clap:t6:

1 Beğeni

eline sağlık çok güzel olmuş :+1:

1 Beğeni

Baskısı tükenenleri eklemiyor muyduk?

1 Beğeni

Mesela hangi kitabı. Gözden kaçan olabilir.

Kayıp Öyküler 1
Kayıp Öyküler 2
Peri Masalları Üzerine
Noel Baba’dan Mektuplar
Masallar
Güç Yüzüklerine Dair

2 Beğeni

Güç Yüzüklerine Dair İthaki’deki Silmarillion içinde var ondan ayrıca eklemeye gerek yok benim fikrim.Baskısı olmayanları eklemeyelim bence bazı yazarlarda işin içinden çıkamayız Örnek Asimov

1 Beğeni

Şu beyaz kapaklı seriyi zamanında tamamlamayı çok isterdim :confused:

2 Beğeni

Yüzüklerin Efendisi’ne Hobbit’i okumadan başlarsam çok mu şey kaçırmış olurum? Yani neden bilmiyorum ama Hobbit bir türlü ilgimi çekmedi benim. Elim hep Yüzüklerin Efendisi’ne gidiyor.

1 Beğeni

Herkesin zevki kendine ama bence silmarillion guc yuzuklerine dair hobbit ve yuzukleri okursan kronolojik olarak tutarli gidersin ve daha cok zevk alirsin

1 Beğeni

Bencede Hobbit-Yüzüklerin Efendisi-Silmarillion olmalı. Her kafadan ayrı bir ses çıkacak en iyisi canınız neyi istiyosa ondan başlayın😂

5 Beğeni

Noel Baba’dan Mektuplar hâlâ satılmakta. Dilerseniz ekleyebilirsiniz.

Ben de bu sıralamaya katılıyorum. Hobbit ve yüzüklerin efendisi’nin birbirini takip eden hikayesi var. Silmarillion hepsinin öncesini anlatan bir tarih kitabı niteliğinde.

2 Beğeni

Tolkien’in aslında çocuklar için kaleme aldığı “Hobbit”, çok geçmeden yetişkinlerden, özellikle de 60’ların asi gençliğinden büyük ilgi gördü.

Çocuklar için demesi böyle düşünmemde etkili oldu sanırım :sweat_smile:

Hobbit’te yüzüğün nasıl edinildiğine değiniliyor. Bunun hikayesini anlatıyor bir yerde. Yüzüklerin Efendisi ise yüzüğün Frodo’ya geçişini ve sonrasında yaşananları anlatıyor kısaca söylemek gerekirse. Ben de bu ikilemi fazlasıyla yaşamıştım zamanında ve Hobbit’ten başladım. Pişman da değilim. Gayet akıcı bir kitap olduğu için ben ne ara başladım ne ara bitti fark etmedim. Bu tamamen sizin kararınız. Eğer yüzük nasıl elde edildi gibi bir soru işareti yaşayacaksanız Hobbit’ten başlamalısınız. Yok ben ilgilenmiyorum direkt olaylara gireyim diyorsanız Yüzüklerin Efendisi’nden başlayabilirsiniz. Tamamen tercih meselesi bana kalırsa.

7 Beğeni

Tolkien’e en iyi giriş kitabı Hobbit olur. Çünkü en sade dil bu kitapta. Orta Dünya hakkında bir şey okumadan Yüzüklerin Efendisi’ne girmek ağır gelebilir.

6 Beğeni

Esas olayın içine girip öncesini daha sonra öğrenmeyi, daha doğrusu “Öncesi nasıldır acaba, neler olmuştur” bu şekilde fikir üretmeyi seviyorum. Mesela Star Wars 4-5-6 1-2-3 konusu. Geçmişi sonradan öğrenmek daha eğlenceli geliyor bana. Bir de Yüzüklerin Efendisi Hobbit’e göre daha ciddi, daha karanlık gibi geliyor. Bu arada sırf kitapları okumadım diye film serisini de izlemedim :sweat_smile:

1 Beğeni

İşte bu dediğin Hobbit-Yüzüklerin Efendisi-Silmarillion sıralaması için geçerli.

1 Beğeni

O zaman Silmarillion çok daha öncesini anlattığı için onu en sona atabilirsiniz. Ama Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi arasındaki bağ daha fazla. Hobbiti okumadan da, sonra okuyunca da herşey anlaşılır ama Hobbit’i okuyunca bağlantı daha güzel kuruluyor diye düşünüyorum.
Tabii son karar ve zevk sizin :relieved:

2 Beğeni