Şimdi yayınevinin yaptığı aklı sıra uyanıklık değilde nedir. Yazdığı hayalet öyküleri toplam 600 sayfa olmayan yazarın, toplasan 200 sayfalık hikayesi basılmış. Kalan öyküleri basılacak mı peki? Zaten telifsiz eser, neyin hesabı yapılıyor. Tek seferde yazarın tüm öykülerini basmak gibi bir fırsatın var yayınevi olarak. Sorsak M. R. James’in Hayalet Öykülerini yayınladık derler. Hayır efendim, İthaki olarak bu yapılan benim gözümde şark kurnazlığıdır. Tıpkı Altın kitabevinin eskiden Stephen King öykü kitaplarındaki öykülerin 3de 2sini kitaptan atmalarından bir farkı yok benim gözümde. Ya bu millet birşeyi hakkıyla okuyamayacak mı?!
Telifsiz kitaplara alıştırdık bundan sonraki adım ne olabilir diye düşünürken bu yolu seçtiler sanırım.
Gerçekten keşke hepsini yayımlasalardı. Hangi öykünün iyi hangisinin kötü olduğuna kim neye göre karar veriyor bir de. Hiç yoktan iyidir bu da ama keşke tamamı olsaydı.
İthaki’den seri veya belirli yazarların kitaplarını alırken beklemek gerekiyor. Tükenme basılmama riski var onu da biliyorum ama o riski de göze almak gerekiyor galiba. Çünkü sitelerinde bile tek kitabın indirimi çift kitabın indiriminden az. Kitap çıkar çıkmaz alıp yayınevini destekleyenler biraz daha fazla ücret ödüyorlar. Gelecekte yazarın diğer öykülerini içeren kitap da çıkıp sitelerinde M. R. James kitapları % 50 indirimli diye satışa sunulabilir.
Biz ne seversek siz de onu seveceksiniz.
Ama öyledir zaten, bu işin doğası bu, derlemeler, diziler editörlerin sevdikleri ve bu baskı yayınevine para kazandırır tercihleridir.
Ya basılı bir edisyonu alır onu çevirir basarsın (ki o da başka editörlerin derlemesidir) ya da yeni bir derleme hazırlar onu basarsın.
Böyle şeyler yapılması kitabın yazarına saygısızlık diye düşünüyorum ya yazar o kadar yazıp derlemiş ama içlerinden seçtiklerinle ayrı baskı yapmak ne bileyim…
Şimdi hocam anlayamadım, bu çok sayfalı olan yazarın kendi derlemesi (?) değil mi?
Yazar öleli 85-90 yıl olmuş, Bahse konu beşyüz sayfalık kitabı yazar mı hazırlamış bilmiyorum, bakmadım. Ama bir tercih yapabilir yayınevleri, farklı edisyon tercih edebilir veya bir seçki basabilir kaldı ki İthaki bastığı kitabı Toplu Öyküler diye basmamış, bir kandırmaca yok. Yukarıda olan mesajda belirtmişler toplu öykü niyetimiz yoktu diye.
Tamamdır, şimdi oldu.
Arkadaşlar öykü derlemesi basmak çok doğal bir şey. Bazen sırf cephe almış olmak için cephe aldığınızı düşünüyorum. Yurtdışında da bu şekilde seçme öyküler basılıyor.
Yayınevi, bir yazarın tüm öykülerini değil de, kendi seçtiklerini basabilir. Bunda bir sorun yok.
Diğer konuda da dedim, burada da diyeyim. Lovecraft. İddialıyım
Eldeki Gözler
1845 Edward T. Copyright
.