Cahilliğime verin aşağıdakinden farklı mı? Bu çizgi roman işleri bazen kafamı allak bullak ediyor ![]()
Bu yeni Ultimate evreni yukarıdaki ise eski Ultimate evreninde ki Spiderman serisi.
Marmara Çizgi’nin basacağı seri 2000 yılında başlayan Ultimate evreninde geçen seri.
Zamanında Arkabahçe’den önce fasikül sonra da sanırım 4 cilt olarak çıkıp yarım kalmıştı.
Oldukça uzun bir seri.
2000 - 2011 yılları arasında 160 sayı-fasikül olarak yayınlandı. (Arada seri numarası resetlenip, tekrar 1. sayı olarak başlıyor 2009’da ama 15’den sonra 150’ye atlayarak sayı numarasını düzeltiyor tekrardan. Marvel’in serileri ara ara tekrar 1. sayıdan başlatarak satışları arttırma taktiği
)
Death of Spider-man sonrası ultimate evreninde bayrağı Miles Morales’in devralması ile 2011-2015 yılları arasında devam serisi geliyor - yine arada numara resetleme ile 2 seri olarak.
2015’deki Secret Wars olayı ile bu ilk Ultimate Evreni sona eriyor.
Presstij’in bastığı Ultimates ve Ultimate X-Men çizgi romanları da bu ilk evrende geçen maceralar.
Marmara Çizgi’nin bastığı Ultimate Spider-Man serisi ise 2024 yılında başlayan yeni Ultimate evreninde geçiyor.
Bu evrenin başlangıç hikayesi olan Ultimate Evreni Başlangıç ve yeni Ultimate X-Men çizgi romanları da yine Arkabahçe’den çıkıyor.
Detayli anlatımınız için tesekkur ederim. Marmara’nın seriyi tamamlayamayacağına daha bir ikna oldum ![]()
![]()
Ne kadara düşünürsem düşüneyim, Türkçe baskının orijinal baskıdan neredeyse 2 kat daha pahalıya gelmesini bir türlü anlamlandıramıyorum. ![]()
bizdeki özel edisyonların fiyatları trajikomik bir hal almaya başladı.
Keşke ülkemizde de çizgi roman sektörü amerika, avrupa gibi gelişmiş olsa. Deluxe, omnibus bol bol görsek. Tek mantıklı açıklaması yapılan baskı sayısı ve telif ücreti, bir de üstüne amazon %30-40 indirim yapabiliyor o kitaplara. Ama bu hala saçma bir fiyat olduğu gerçeğini değiştirmiyor ![]()
Grayson’u Bitirinden Grayson’u Getirine dönmüş.
Bana Mazlum’u getirin ![]()
Marvel unlimited ın DC tarafında muadili var mi?
Bunu defalarca yazmaktan sıkıldım Amerikada bir baskıda 3 ila 5 bin kopya basılan özel edisyonlar bizde maksimum 750 kopya basılıyor maliyetler yüzünden. Ülkemizde globaldaki gibi yüksek çizgi roman okuru yok, örnek vereyim JBC’nin bastığı Batman NEW-52 ciltlerinin ilk 5 cildi en az 4-5 baskı yaptığı halde son 5 cildi hala birinci baskı hal böyle olunca uzun serilere artık kimse girmiyor ya omnibus yada complete edition basıyorlar.
Biraz alakasız olabilir ama ben de benzer bir konudan yakınacağım. Bu durum maalesef Türkiye’de birçok alanda aynı. Kültürel olarak yerleşmemiş üretimler sınırlı kalıyor ve ölçek büyümüyor. Mesela 10 milyon nüfuslu Yunanistan’da Ejekt Festival iki günde 55.000+ katılımcıya ulaşabilirken, 85 milyonluk Türkiye’de Rock’n Coke sonrası hiçbir festival bu seviyeye çıkamadı. Gezgin Salon Festivali iki günde ancak 20.000’i zorluyor.
Çizgi roman gibi festivaller de kültürde kalıcı bir alışkanlığa dönüşmemiş/dönüşememiş. O yüzden az tüketiliyor.
İşte bunu genç kuşağa anlatamıyoruz artık Amazon Us yada Amazon De kitap alabiliyoruz ama orada bu tarz kültürel içereklere talep yoğun olduğu için bir baskıda 20 bin 30 bin basılıyor eserler, Marvel’ın son çıkan Ultimate evreninin ilk fasikülü olan Ultimate Spiderman Amerikada 7 baskı yaptı düşün yani orada büyük fasikül kültürü var ama bizde fasikül çıkartıkları zaman burun kıvıranlar var. Kültürel içeriklere para harcamaya başlamıştı insanlar ama 2017 yada 2018 de dolar bir anda 7-8 lira olunca bu eğilim yok oldu gitti.
Artık alamıyoruz çünkü satışa kapalı ![]()
Artık 2 harfli mavi kırmızı kitapçıdan yada onundan yan sanayiisi olan kedifix’den almamızı istiyorlar. Amazon TR’ye gelince kedifix gibi kitap satışı yaptıkları yeri e-ticaret sitesine çevirdiler.
İngilizce çizgi roman ve manga alma konusunda çizgi roman dükkanlarını tavsiye ederim. Son 1 senedir falan PHD’den alışveriş yapıyorum. Belirli seviye indirimleri de oluyor etiket fiyatı üzerinden.
Amazon us den yüzde 60 indirimle aldığımız şeyleri yüzde 10 indirim yapan phd den alırız artık.
Durun o kadar saçma ki bu hobilerin hepsi yurtdışı menşei li ve biz yurtiçi dağıtıcı dükkanların insafına kalıyoruz