171 Sigara Bıraktırma Hattı ile İlginç Görüşme!

Merhabalar Rıhtım;

Uzun süreden beri (13 yıl) sigara kullanmaktayım. Küçük yaşta başladığım bu sigara lanetinden kurtulmak isteyen bir vatandaş olarak destek almak amacı ile 171 sigara bıraktırma hattına ulaştım. Operatörle konuşurken bana prosedür gereği söyleyebileceği şeyleri aktardı. Altta maddeler halinde sıralayacağım ve sıraladıktan sonra yazının sonunda size bir soru soracağım.
1-) Sigarayı unutmak için uzun bir tatile çıkmam gerektiği,
2-) Her gün en sevdiğim restoranda yemek yemem gerektiği,
3-) Kendimi alışveriş yaparak ödüllendirmem gerektiği,
4-) Canım sigara istedikçe sinemaya gitmem gerektiği gibi şeyler.

Peki sizce geliri düşük veya ortalamada olan insanlar veya geliri hiç olmayan işsiz insanlar bu maddelerde söylenenlere uyabilirler mi? Ülkemizin çoğunluğunun gelir seviyesi düşükken bu prosedür gereği söylenen maddeler sizce ütopik mi olabilirliği var mı?

1 Beğeni

Bu hat sağlık bakanlığına bağlı, büyük ihtimalle de bu önerileri tasarlayanlar bakanlıktaki yetkili merciler. Bundan sonra sigaraya zam geldiğinde ‘‘içmesinler o zaman’’ diyenlere bende elektriğe doğal gaza zam geldiğinde ‘‘kullanmasınlar o zaman’’ diyeceğim :smiley:

1 Beğeni

Yine insan kendi bırakacak ancak sigara bağımlılığında destek almak daha iyi olur. Ayrıca 171 çalışanlarının hiçbiri sigara kullanmıyormuş. Tok açın halinden ne anlar dedirtiyorlar insana. Çünkü bu bağımlılığı bilmeyen bir insanla bağımlılıktan kurtulmak için konuşuyorsun çok acayip :smiley:

2 Beğeni

Maddeler gerçekten anlamsız. İnsan önce kesinlikle bırakmaya karar vermeli. Çünkü bıraksam mı acaba, bir bırakmayı deneyim bari diye düşününce bırakamaz gibi geliyor. Tabi bu süreçte kitap okumayı seviyorsa ona daha fazla yönelebilir, ya da yazmaya. Yani ilgisini başka yöne verirse daha kolaylaşabilir süreç. Benim babam da bırakamayanlardan malesef. Ne zaman bırakmaya kalksa kendini çekirdeğe vermiştir. :sweat_smile:

Ben de ömrüm boyunca kullanmadım. Zerre kadar merak da etmedim. İnsanın hem kendine, hem başkalarına, hem cebine zarar veriyor yok yere. En iyisi tamamen bırakmak. Sigara dumanına alerjim olduğu için de yanımda içinlere ayrıca gıcık oluyorum.

5 Beğeni

Bunları yaparsanız sigara almaya paranız olmaz. Sanırım mantık bu. Bi’ açıp kapayın bünyenizi geçer dememişler. Peh…

4 Beğeni

Ya reklama girer mi bilmiyorum ama champix ilaç var bana o yardımcı oldu,. Onu kullanmaya başladıktan sonra içmeye devam ediyorsunuz ama her içişinizde mideniz allak bullak oluyor ve nefret ediyorsunuz sigaradan. Eczaneden almak biraz pahalı (gerçi sigaranın aylığına göre ucuz) ama bildiğim kadarıyla hastanelerdeki sigara bıraktırma merkezlerindeki doktorlar yazıyormuş, tavsiye ederim.

4 Beğeni

Bu kadar mide bulandırdığına göre sağlam kimyasal. Nikotin bandı falan tavsiye ediyorlar ancak bandın her birinde 25 mg nikotin var. Her bir sigarada 1 mg var, eder pakette 20 mg nikotin. Yani günde 1 paket sigara içiyorsanız bandı da kullandığınız zaman 2 paket sigaralık nikotin almış oluyorsunuz. Sigarayı bırakacağım diye vücudumuzu daha çok kimyasallarla doldurmalı mıyız bilmiyorum.

@Agape Bunları yaparsanız sigarayı bırakın ekmek almaya paranız olmaz. Hiçbirimiz Koç Holding’in ortakları değiliz. Uzun bir tatile çıkmanın masrafını, her canımız sıkıldığında kendimizi ödüllendirmek için alışveriş veya sinemaya gitmek Türkiye şartlarında ne bileyim…

1 Beğeni

Tabii ki öyle. Saçmalığın daniskası önerilenler. Hani işte sigara içmeyip biriktirsen şu kadar eder filan gibimsi bir şeye vurmaya mı çalışıyorlar acaba? :thinking: Komik bence. İnsan kafasında bitirmeli ve kararlı olmalı. Bu konuda savaş vermek gerekiyor. Bu sebeple önce buna karar vermeli ve kendisine inanmalı. Bence herkes kendi içinde bu gücü taşıyor. Yeter ki karar versin ve inat etsin. :blush:

Kimisi sakızla, kimisi leblebiyle, kimisi sporla, kimisi şekerle vs vs vs. bırakıyor. Sizin kendi yöneteminizi bulmanız lazım.

1 Beğeni

Allen Carr la bırakmıştım yıllar önce 3 yıl kadar. Sonra biraz salaklikla geri başladım :joy: baya bilerek ve isteyerek geridöndüm yani. Önerilenlere adam taa o yıllarda sey demişti “yerine asla birsey koymayın, kuruyemis yada yemekle gecistirmeyin bu sadece canınızın sigara istedigi zamanların sayısını artıracak ve yiyeceklerle bastırdığınız icin sağlığınız icin de iyi olmayacak” diyordu. 2005 yapımı falan olması lazım. Youtube da da dublajlı hali var bakmayan isteyen olursa. Zamanında donanimhaberde başlığı vardı baya bir etkisi olmuştu çoğu kişinin bırakmasını sağlamıştı.

1 Beğeni

Şimdi eşim hemşire olduğundan o bana bu konu hakkında net bilgi verdi. Eğer sigara bırakmak istiyorsanız en yakın devlet hastanesinde gidin oradan sizi aile hekimliğine gönderecekler ve orada her türlü sigara bırakma ilaçlarını doktor kontrolü altında ücretsiz bir şekilde faydalanabileceksiniz.

6 Beğeni