1833 Trnovo

Öykü Seçkisi'nde okumak için: https://oykuseckisi.com/1833-trnovo/

image

Çocuk sırtını ormandaki genişçe bir ağaca dayayıp hızlıca soluklandı. Telaşla etrafını kontrol etti. Hala peşinde olduğunu biliyordu. Nefesini tutup mutlak sessizliği dinledi. Herhangi bir ses duymaya razıydı, onun sesi hariç, herhangi bir ses… Peşinde onun yerine açlıktan delirmiş bir vahşi hayvan olmasını bile tercih ederdi. Gece vakti tüm korkusuna rağmen bu görevi üstlenmesinden çoktan pişman… (DEVAMI…)

2 Beğeni

Merhabalar. Öykünüzü özenle okudum ve çeşitli notlar aldım. Umarım edebi maceranıza bir katkı sunabilirim.

Güzel bir öykü. Twistler başarılı olmuş. Bilimkurgu ve korku temaları başarılı biçimde birbirine yedirilmiş. İlginç bir tarzı olan, iyi bir bir öykü yazmışsınız. Nikola efendinin Van Helsing’e olan benzerliği de hoşuma gitti. Stoker’a selam olsun :slight_smile:

Zaman efendi karakterini merak ettim. Keşke çağımızda uzun öyküler tekrar popüler olsa dediğim yer de burası.

İslam üzerinden yaptğınız atıfı açıklasaydınız, bence öykünün gücünü daha da arttırırdınız. Ben sadece bir tılsım sandım. Ancak Hızır’a bir referans var.

"Hızır aleyhisselâm zaman zaman bazı kimselere görünür, darda kalanlara yardım eder, hayırlı ve güzel yerlerde bulunur. Bazı Allah dostları, sıkıntılı anlarda, Hızır aleyhisselâmdan istimdat için aşağıdaki beyti okumuşlardır.
Edrik Ebe’l-Abbas ennî münhasır
Seyyidî Belyâ’bni Melkâni’l-Hızır
(Lâ edrî)
Meali: Efendim Belyâ, Melkân’ın oğlu Hızır! Yetiş ey Ebu’l-Abbas, sıkıntıdayım, demektir.
Açıklama: “Belyâ” Hızır aleyhisselâmın adı, “Melkân” babasının adıdır. Künyesi de, “Ebu’l-Abbas"tır.”

Bir, iki adet açıkta kalan konu var. İlki, muzip öğrencinin zaman lordu olan profesörü öldürmeden söylediği laf “Aksi halde portalı sonsuza kadar açık bırakacağım ve o iblislerin hepsini insanlığın başına musallat edeceğim!”. Bunun öncesinde de Scooby-Do tarzı bir sekans var. Yani, cinler, periler vs. birer cehalet paratoneridir. Bunları birileri, farklı motivasyonlarla yaratır ve insanların korkularılya oynar. Ancak devamında “…o iblislerin hepsini insanlığın başına musallat edeceğim!” demesi zıt bir durum yaratıyor.

Genel fikir olarak da , bir time loop yaratılmış. Bu da hoşuma gitti açıkçası.

1 Beğeni

Merhaba.

Öncelikle yapıcı eleştiriniz için çok teşekkür ederim.

Aslında ilk etapta çok daha uzun bir öyküydü.
Kuran’dan ve islam mitolojisinden daha fazla örnek eklemiştim, Hatta bast-ı zaman, tayyi mekan gibi zamanın ve mekanın genişlemesinden, sıçramalardan bahseden mitler eklemiştim. Yusuf kıssası, balık sembolizmi ve Hızır ile birlikte yaptıkları o enteresan yolculuktan örnekler de vardı.
Tabii ki bilimsel açıdan görelilik kuramının yanına ilaveten diğer teorilerden de eklemeler yapmıştım.

Gönder tuşuna basmadan evvel editlemek için dosyayı açıp 'ya burada mükerrer kelime var şurayı sileyim, çok uzun oldu biraz kısaltayım, yahu tamam sadede gel kim okuyacak bu kadar uzun bir öyküyü derken kırpa kırpa aslında bozmuş bulundum ve sanırım sürenin bitimine 3 dk kala öyküyü gönderdim.

Yayınlandıktan sonra öyküyü okudum ve aslında kendim de hiç memnun kalmadım sonuçtan.
Çok daha iyi olabilirmiş, batırmışım gül gibi konuyu dedim :slight_smile:

Yine de ilk defa öykü yazmış biri olarak bu yorumdan cesaret aldım. Çok teşekkür ederim, bana gerçekten eleştirilerinizle faydalı olduğunuz için.

1 Beğeni

İlk yayınlanan öykünüz olduğunu bilmiyordum. Bence yazım tarzınız gayet bir tecrübeye sahip.

Keşke o parçaları kırpmasaydınız. Malum korku, gotik edebiyat batı etkisinde şekillenmiş bir edebi janra. Buna İslami bir yorum getirmek gayet yeni boyutlar, katmanlar yaratıcı olur, janraya dair yeni açılımlar getirir.

Hikaye yazarken, acaba bu kısım anlamsız mı, gereksiz mi sorusu bazen hikaye strüktürünü bozuyor. Bu genel bir sorun. Diğer yandan, hikâyenizin daha ham hali diyeyim, novella oluşturabilecek unsurlara da sahip.

Ne yazık ki çağ hız ve çalınan dikkat ile ilgili. Bir edebi tür olarak mini öykülerden hoşnut olsam da, ne yazık ki yazarların yaratabilecekleri dünyaların güdük kalmasına da sebep oluyor.

Dediğim gibi, bir sinopsis olarak öykünüz novella haline gelebilir. Umarım yazmaya devam edersiniz.

2 Beğeni