2019 yılında Rıhtımın arka planında neler yaşandı

Aslında bu mesajı @Xerhias’ın Yılın (sizce) en iyileri/kötüleri başlığında yazacaktım fakat ayrı bir gönderi olarak açmak daha iyi olur diye düşündüm, zira biraz uzun olacak. Rıhtımın ön tarafında neler olup bittiğini zaten tüm takipçilerimiz biliyordur. Ben biraz işin arka planına dair kısa bir bilgi notu paylaşmaya çalışacağım.

Okuyucularımız arasında “biz de böyle bir şey yapsak” diye düşünen varsa onlar için de kabaca bir resim çizmiş olacağız ve bununla birlikte 2019 yılı içerisinde Rıhtımın gösterdiği değişimleri de tarihe not olarak düşmüş olacağız.

İstatistikler

1 Ocak - 13 Aralık arası dönemin 2018 ile kıyaslaması;

Yine 2019 yılı içerisinde bu üç sitenin toplamı olarak aylık 4 milyon sayfa gösterimi yapmayı başarmışız.

Teknik Alt Yapı

Kayıp Rıhtım tüm projeleri ile birlikte bu yıl sunucu alt yapımıza altıncı sunucuyu ekledik. Sadece Fantastik Canavarlar ve Kayıp Rıhtım minimum dört sunucuda koşuyor. Diğer iki sunucu ise forum ve oykuseckisi.com, Rıhtım Trivia! gibi diğer projelerimiz için koşturuyor.

Bu ay itibari ile birlikte -aslında epey uzun süredir planlıyorduk- Fantastikcanavarlar.com ve Kayiprihtim.com özelinde bir kaç dakika gibi bir sürede kesintiye uğramadan kapasite arttırımına gidebildiğimiz sistemi devreye aldık.

Forum tarafında son dönemde yaşanan yavaşlıktan dolayı sık sık kurbağaya çevrilme tehdidi alıyorduk. @Agape’nin bu tehditlerine daha fazla direnemedik ve forum’un koştuğu sunucu özelinde de kapasite arttırımına gittik. Gelecek yıl içerisinde kayiprihtim.com gibi forum tarafında da esnek bir yapıya geçmeyi planlıyoruz.

Yıl içerisinde büyüme ön gördüğümüz için (rakamlar da bu öngürümüzün gerçek olduğunu ispatlıyor) resimler ile ilgili olarak tüm alt yapımızı CDN dediğimiz sisteme geçirdik. Biz zombi sistem yöneticilerini bir kenara bırakırsak, fani kullanıcılarımız için bir kaç istatistik ile bu durumu açıklayayım:

olmak üzere toplam ~273000 adet resim dosyasını (ve giderek artan) cdn servisi üzerinden servis ediyoruz.

Ayrıca forum kapsamında aylık yaklaşık 10000 civarı mail gönderimi yapıyoruz.

Tüm bunlar olurken diğer taraftan Trivia hayatımıza girdi. 2019 yılı Trivia için bir başlangıç yılıydı son döneminde -benim askere gitmiş olmamın da büyük etkisi ile- trivia tarafına çok dokunamadık. Fakat 2020 içerisinde Trivia ile ilgili güzel gelişmeler olacak.

Rakamlarla bir kaç bilgiyi de paylaşmak istiyorum, tüm bu sistem kapsamında;

  • 3 farklı programlama dili
  • 2 farklı veri tabanı
  • 2 farklı cache (önbellek) sistemi
  • 3 farklı bulut servis

kullanıyoruz.

Sonuç olarak

2019 yılı içerisinde Rıhtım bünyesinde bulunan projelerin teknik alt yapılarını tamamen buluta taşıdık, gelecek yıl içerisinde bitirmeyi planladığımız bir iki küçük alt yapı çalışmasıyla birlikte rıhtımın herhangi bir noktasında alt yapı sıkıntısı yaşamayacağız. Eee tabi tüm sistemi bu noktaya getirdikten sonra boş kalacak değiliz. Yep yeni projeler ile ilgili uzun süredir çalışmalar yapıyorduk. Detay vermeyeceğim bu işi vakti zamanı gelince @darlyopus ve @magicalbronze yaparlar.

Son olarak, bu süreçlerin içerisinde yer almak isteyen özellikle bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği, programlama ve matematik bölümlerinden öğrenci arkadaşlar direkt bana yazabilirler.

24 Beğeni

Arka planda emeği geçen herkesin eline sağlık. Yeni projeleri merakla bekliyor olacağım.
Yalnız kurbağa tehditleri yakında sizin için gerçeğe dönüşecek gibi :smiley:

@Agape

3 Beğeni

Ahhh… Evet hemen düzelteyim :slight_smile: fakat @Agape ile birlikte çalışırken sebepsiz yere kurbağa olabiliyoruz alıştık artık :obey:

1 Beğeni

Vay be… neler neler olmuş yav! :smiley:

1 Beğeni

Gerçekten emeği geçen herkes koca bir teşekkürü hak ediyor. Burada bir sürü yeni kitap, yazar, film vs. ile tanıştık. Sırf bu yüzden de değil, gün içinde hayatın stresinden sık sık kaçıp kafayı dinleyeceğimiz bir site (bir aile mı demeliyim) oldu. Herkese teşekkür ediyorum.

2 Beğeni

Sevgili @danieljackson hakkımda bu kadar iyi konuştuğun için teşekkürler. Aslında arkadaşlar işin açığı kendilerini arka planda epey bezdirdiğim söylenebilir. Ben biraz kurcalayarak öğrenen bir insanım bu sebeple ulaşabildiğim her noktayı kurcalayarak sürekli karıştırdım ve bazen gerçekten sorularımla ve garip fikirlerimle sabır sınadım. Ben bile kendimden bunaldım. :slight_smile: O neden öyle olmuyor? Bu neden yapılmıyor? Şurası neden böyle? gibi sorularıma bıkmadan usanmadan cevap verip bana katlandıkları için @danieljackson ve @magicalbronze’a teşekkür ederim. Ayrıca bu sene zor bir dönem geçirmiş olmasına rağmen @mit de zaman zaman kendisine yazdığımda bana karşı gayet anlayışlı oldu. Kendisine ayrıca teşekkür ederim. Henüz kaotik planlarımı gerçekleştiremedim ama olsun. :buyucu: :sunglasses: Yeni yıl, yeni planlar… :smiling_imp: Sevgiler…

9 Beğeni

İstatisiklere bakıyorum da…Tek kelimeyle özetlersek: Etkileyici

Kayıp Rıhtım ailesinin genşlemesine tanıklık etmek, insanların hayatlarına yaptığı dokunuşlara şahit olmak ve bu ailenin içinde yer almak büyük keyif, yüzbinmilyon mutluluk.

Sözlerimi büyük düşünür Keanu Reeves’in bir özlü sözüyle bitirmek istiyorum:

1 Beğeni