- AYLIK ÖYKÜ SEÇKİSİ 2020.
Büyük bir işe kalkışmanın zamanının geldiğini düşünüyorum. Bu site ve bu forum uzun yıllardır var. Şuradan anlayın ki; denememin yayını beklediğim sayı 135. Sayı. Yani 11 yıl ve üç aydır öykü seçkisi var. Bizler 135 aydır denemelerimizi arkadaşlarımızın okumaları ve yapabiliyorlarsa değerlendirmeleri için gönderiyoruz. Hadi bu yıldan başlayarak öykü yıllığı seçkisi oluşturalım. Bana bu fikri goodreadsın kitap seçimi verdi. Önce bir çeyrek final ardından yarı final ve sonunda finale kalan belli eserler. Kimbilir belki ileride bu finale kalan eserler basılabilirde. Ama temel sorunun bizde olacağına inanıyorum. Bu arkadaş bu tanıdık demeden seçim yapabilecek miyiz? Daha önce birkaç deneme hatırlıyorum birisi de benimdi. Türk edebiyatı eserleri hala seçkide bir yerlerde duruyor. En sonuncusu da 19 ağustosta başlatılan Rıhtım klasikleri. 7 Kasım da ve 42. yazıda kaldı. Bu defa tamamlayabileceğimiz belki de devamını getireceğimiz
Şimdi, bütün bunlara temel olsun diye birkaç gündür üzerinde çalıştığım son bir yılın verilerini sizlerle paylaşmak istiyorum. - sayı Karadelik Öyküleri’ne katılım : 23 Öykü
- Sayı Mızrak Öyküleri 37 Öykü
- Sayı Uçan Daire 39 Öykü
- Sayı Piramit 45 Öykü
- Sayı Mühür 38 Öykü
- Sayı Virüs 47 Öykü
- Sayı Masal 56 Öykü
- Sayı Özel Sayı Yanan Zürafa 26 Öykü
- Sayı Araf 55 Öykü
- Sayı Çiftlik 31 Öykü
- Sayı Gölge 39 Öykü
- Sayı Zombi 29 Öykü toplamda 465 öykü
Bu tabloyu dikkate aldığımızda en ilgi çeken konunun Masal konusu olduğunu görüyoruz. Sanırım en zor gelen konu da 23 öykü ile Karadelik öyküleri konusuydu.
Yani toplamda bir yıl içerisinde 465 (yazı ile dört yüz altmış beş) öykü yazmışız ve göndermişiz. Bunları kendi arasında sınıflandırdığım zaman 210 arkadaş emek sarf edip göz nuru dökmüş Aylık Öykü seçkisine öykülerini göndermiş. Bunların içinde okuduklarımız var ve okumadıklarımız veya okuyamadıklarımız var. Tabii yazarını tanıdıklarımız ve tanımadıklarımız var. Yapmamız gerekenin üç aşama ile bunların arasından en beğendiklerimizi ve seçmek olduğunu düşünüyorum. Bence bu zor bir iş ama imkansız değil. Bu kadar yazdıktan sonra bu işi tek başıma tamamlayamayacağımı da biliyorum. Burada amacım onca emek verip var ettiğimiz öykülerimizin hiç olmazsa bir daha daha değerlendirilmesini sağlamak konusunda bir hareket başlatmak ve olabilirse her yıl tekrar edilecek bir gelenek haline getirmek. Planım şu;
Bu öykülerin bir kısmını daha önceden okuduk ve değerlendirdik. Bir kısmını da okuyabiliriz. Herkes okuduklarının içerisinde beğendiği üç öyküyü Bir - İki - Üç puan ile değerlendirsin. Buradaki korkum yakın arkadaşlıkların ve kulis faaliyetlerinin seçimler üzerinde etkili olması. Ama o kadar riski de göze alabiliriz.
I. Aşamada alınan puanlardan en yüksek puan alan 32 tanesi çeyrek finale çıkmış olur.
II. Aşamada 32 öykü daha kısa sürede değerlendirilir ve sayı yarı final olarak 16 öyküye düşer.
III. Aşama Final 16 öykü tekrar değerlendirilir ve içlerinden 8 öykü finalist olur. En yüksek puan alanda 1. Seçilmiş olur.
Ön hazırlık ve tartışma için bir hafta yeterlidir diye düşünebiliriz.
- aşama için 1 aylık bir süre verebiliriz (14 Aralık 2020 -14 Ocak 2021 Tarihleri arası)
- Aşama için 15 gün yeter olur diye düşünüyorum (18 Ocak- 31 Ocak tarihleri arası)
- aşama 1 haftada tamamlanır. ( 01 Şubat- 7 Şubat 2021 tarihleri arası)
Böyle bir yarışmaya uzun bir maratona var mısınız? İsimleri ve yazarların değil de öykülerin yarıştığı güzel bir yarışma olacağına inanıyorum. Tabii ki yazarların kendisine ait öykülere oy vermesinin hiç ahlaki olmayacağını ve yasak olacağını söylemeye gerek yok.
Aslında 2020 Yılının En Beğenilen Öyküsü” veya “2020 Yılı En Beğenilen Öykü finaline kalmıştır” ünvanını taşımak başlı başına bir onurdur. Üstüne bir de bir zamanlar bir cümle ile katılabildiğimiz (Neydi o cümle “Katılmak İstiyorum” yazmak yeterliydi) ödüllü yarışma düzenleyen sponsorlar burada katılım sağlayan üyeler arasında birine diye bir armağan verirlerse çok daha iyi olur kanaatindeyim.