38. Tüyap Uluslararası İstanbul Kitap Fuarına gidecek misiniz?

Bildiğiniz üzere sene olduğu bu senede 02 - 10 Kasım 2019 tarihleri arasında kitap fuarı olacak.Kimler gidecek sormak istedim.Geçen seneye göre birçok arkadaşım bu sene gitmeyeceğini söylüyor sebebi ise geçen seni fuar fiyatları…
Şahsen bende bu sene çok kararsızım çünkü geçen sene cidden 1-2 yayınevi hariç bildiğin internetle aynı fiyattaydı kitaplar hani sonuçta fuar 1 kez oluyor insan adam akıllı indirim bekliyor ama maalesef yok, hatta bazı yayınevleri (Bknz Altın ve Pegasus) bazı kitaplarını netten dahi pahalı satıyordu :confused: Bütçem ile İnternet üzerinden alışveriş yapacağım sanırım ama fuarda aklımı çelmiyor değil :frowning:
Siz ne düşünüyorsunuz? Gidecek misiniz?

1 Beğeni

Ben Tuzla’da yaşıyorum. Yol malumunuz. Fiyatlar pek cazip gelmiyor bana yani takip ettiğim yayınevi ve kitapları uygun fiyattan alabileceğimi sanmıyorum. O yüzden çok büyük ihtimal ben bu sene gelmem gibi duruyor.

Eskiden fuara babamla giderdik. Para konusunu o zamanlar hiç dert etmiyordum. Benim için tüyap dev bir kitapçıydı. Birkaç kere sevdiğim yazarlarla bile tanıştım. Artık büyüdüm ve kardeşimle gidiyorum ama nedense o eski heyecanı tam hissedemiyorum.

İnternet kitap satın almak en mantıklı yolmuş gibi geliyor. Ama o meşhur Tüyap kalabalığı, o şekerci dükkanı albenisi… İnternette yok bunlar.
Fırsat bulursam gideceğim.

2 Beğeni

Bugüne kadar Tüyap’a gitmek hiç nasip olmadı. Hep sınav zamanıma denk geliyordu fuar takvimi, o yüzden gidemiyordum. Bu sene bir aksilik olmazsa kesin gitmeyi planlıyorum.

O değilde ben İzmir fuarına yetişemiyorum. Üniversite 23’ünde başlıyor.

Özellikle lise yıllarımda , okulun düzenlediği Tüyap gezileri hep iki sınav haftası arasındaki cumartesi yapılırdı. " Sınav varken fuara mı gidilir" diyen arkadaşlarım çoktu. Ben bu yüzden sadece bir kere bu gezilere katılabildim.

Benim üniversitede vize dönemine denk geliyordu. İşin garibi vizeler önceki seneki tarihten bir hafta önceye alınsa Tüyap da aynı şekilde öne alınıyordu vizeler ileriye atılsa Tüyap da aynı şekilde ileriki tarihte yapılıyordu.

İlkokulda çok giderdim. Lisanda il dışına gidince uzun süre ara verdim. İstanbuk’a yeniden döndüğümde ise fuarın o eski albenisini bulamadım. 2 yıldır pek gitmedim. Bu sene belki TTK standı için gidebilirim.

1 Beğeni

İlkokulda bir kere gitmek nasip oldu, onun dışında yok. Bir tür rıhtım buluşması olmazsa sanmıyorum, hem pahalı hem uzak.

Fuar’ın benim içinde açık ara en iyi standlarından birisi TTK standı nette olmayan kitaplar bulunabiliyorlar ve bizim cimri yayınevlerine kıyasla çok güzel indirimler veriyorlar :slight_smile:

2 Beğeni

Benim de kesinlikle hep böyle olurdu. Asla gidemezdim. Şimdi gidebilme şansım var, lakin kitapları uygun fiyata alamadıktan sonra hem o yolu hem de kalabalığı çekebilecek miyim, emin değilim. Henüz kararsızım, bakalım.

1 Beğeni

Yol, indirimlerin yetersizliği yüzünden gitmeyi düşünmüyorum. Bir de fuarı ücretli yaptılar. Bir günde taşıyamam iki gün gideyim deseniz iki sefer giriş parası veriyorsunuz. Tanıdık, akrabadan ücretsiz bilet bulanlar kapı önünde 5 liraya satıp milleti tokatlamaya çalışıyor. Kötü bir şeye dönüştü bu fuar yıllar geçtikçe.

1 Beğeni

Ben de küçüklüğünden beri ailesiyle gitmeye alışanlardanım. Bu olay lise zamanlarında arkadaşlarla gitmeye dönüşmüştü, tabi o zamanlar müthiş indirimlere müthiş kitaplar alırdım ya da öyle düşünmek isterdim kendimi kaybedip çok para harcadığım için. Şimdi de artık geleneğe dönüştüğü için kardeşlerimi alıp gidiyorum her sene. Ufaklık kendine “bunları okuyup, sınav olacaksın” diye diretilen bir nevi ödev kitapların aksine, kendi iradesiyle aldığı kitapları daha bir şevkle okuyor ve fuar çeşit açısından daha geniş haliyle. Ne kadar fuarın eski tadının kalmadığını düşünsem de sırf ufaklığın hevesini kırmamak için gideceğim ben de yine.

1 Beğeni

https://www.instagram.com/p/B4PXORuoGG0/?igshid=2hbgld54n18w

Malesef iş okuyucunun başına gelebilecek en kötü şeylerden biri olan yayınevi tekelleşmesi ve akabinde “Ben yaptım, oldu. İşinize gelirse…” zihniyetine doğru hızla gidiyor.

8 Beğeni

CNR’a gideceğim. Her sene olduğu gibi sınav tarihlerimle çakışıyor. En ironik olanı da sınavlarda sonraki hafta hocaların “TÜYAP’a gittiniz mi?” Hayır cevabını ya da sessizlik yanıtını alınca da “Nasıl Edebiyat öğrencilerisiniz siz?” diye sitem etmeleri. :smiley:

Sırf bu tür dayatmalar sebebiyle butik yayınevlerine destek olma amaçlı küçük yayınevlerinin kitaplarını sık sık sepetime ekliyorum son zamanlarda. Sadece Maya değil Yordam, Monokl, Alef, Jaguar, Siren, Aylak Adam gibi butik işler yapmaya çalışan yayıncılara destek olmamız gerekiyor, çok kaliteli işler yapıyorlar bence.

4 Beğeni

Maalesef tekelleşme mevcut…

Üzüldüm, listemde masallar serisinin devamı vardı. Yayınevlerinin yerlerinin kura benzeri bir şekilde dağılması gerekiyor bence. Seçtikleri büyüklüğe göre yapılabilir. Bazı yayınevleri birden fazla yere sahip. Bu anlaşılabilir fakat böyle güzel yayınevlerinin de görmezden gelinmesine karşıyım. Yıllar var fuara giderim bir kez olsun bir yayınevinin yerinde değişiklik görmedim. Ezbere geziyorum neredeyse. Buna bir çözüm bulunmalı.

1 Beğeni

Tüyap yönetiminin işine geliyor sanırım yoksa bir insan göz göre göre bir hatayı neden düzeltmesin :thinking:

Kardeşim çok ısrar ediyor gitmek için. Okul götür müyor mu dedim götürüyor dedi. Ama sadece edebiyat kulübünde olanlar gidecekmiş. O da kulüpte değilmiş. Götürebilirsem ancak bu pazar günü götürebilirim. Çünkü bir dahaki hafta sonu vizeler başlıyor ve hafta içi de çalışırım. Yayınevlerindan çıkmasını istediğim kitapların neredeyse hiçbiri çıkmadı. Çıkanları da yeni çıktıkları için çok pahalıya satan yayınevleri çıkardı. Ateş ve Kan için giderim diyordum o da 6’sında Tüyap’ta olacakmış. Kısacası kardeşimi ekmem lazım :joy: . Ama çocuğun hevesi de kırılsın istemiyorum.

1 Beğeni