Öykü Seçkisi'nde okumak için: 9/H Sınıfı veya Kötü Kokulu Bir Öykü – Aylık Öykü Seçkisi
Sınıf giriş katındaydı. Geniş kapıdan içeri girdiğinizde karşınızda uzanan geniş ve aydınlık koridorda değil de hemen onun solundaki koridorda. Gün ışında bile loş bir havası olan koridorun son sınıfıydı. Sınıfa girdiğinizde tekli verzalit sıralar karşılıyordu sizi. Bu sıralarda önce inek tabir edilen çalışkan öğrenciler arkalarında kendilerini ortalama olmanın rahatlığında saklayanlar ve arkalarda rahatına düşkün olan… (DEVAMI…)
Merhaba,
Elinize, emeğinize sağlık. Evet gerçekten kötü kokulu bir öykü olmuş, gülmek isteyip de aynı zamanda yazık dediğim bir durumu anlatmışsınız. Öykünüz baştan sona tutarlılığı olan bir metin ve hatta gerçekte yaşanabilecek/yaşanmış olan bir örgüsü var. Eminim bu ve benzeri bir çok deneyimi hepimiz okul zamanlarında yaşamışızdır. Hababam Sınıfı’nı düşününce hiç uzak bir ihtimal gelmiyor.
Benim naçizane bir okuyucu olarak eleştirim, bazı cümlelerdeki yinelemeler, ya da fazladan kullanılmış kelimeler olacak. Aşağıda bunlardan bazılarını örnek olarak vermek istiyorum.
“…ağır ter kokmak burada pencerenin…”
“…boş sırada yerini kendi almıştı.”
“İyice zayıf ve ufak tefek olmak” ve sonraki paragrafta “Zayıftı, ufak tefekti”
“her durum gibi bu durumunda”
"…kırılma noktası vardı. İşte o kırılma noktası anında…
“…Kapının duvarının dibinde…”
ve sonra bana biraz fazla gelen “öğretmen / Mürvet öğretmen” kullanımı.
Metninizin, buralarda biraz daha sadeleşmeye gittiğinde de ya da bazı kelimeleri çıkarttığınızda da aynı bütünlüğü koruyacağını düşünüyorum. Ama bu benim kendi düşüncem ve hayır böyle kalsın da diyebilirsiniz.
Son olarak bir yeri sormak istiyorum
Arkasına dolandı ve poposuna doğru hafifçe eğildi. “is there anyone?” dedi. Burada hocanın muhatap aldığı bölgeden mi bahsediyoruz? Bu yüzden mi eğiliyor Mürvet?
Kolay gelsin
İyi Akşamlar Önce son soruya cevap vereyim. “Evet” Öğrencisini -öğrencilerini- tahkir etmeye çalışan bir öğretmenden söz etmeye çalıştım. Muhtemelen böyle öğretmenler, öğrenciler tanımışsınızdır. Hatta biraz daha genelleştirip pek çok meslek guruplarında da benzer tipleri görebilirsiniz. Bir başka nokta yaşanmış en azından benim yaşadığım veya duyduğum bir olay değil. Ama bu bir yerlerde olmamış olacağı anlamına gelmez. Yinelemeler konusunda yerden göğe haklısınız. Nasılda atlamışım bu konuyu. Eleştirilerinizi dikkate alacağımı söylemek istiyorum.
Okuduğunuz ve değerlendirdiğiniz için teşekkür ederim. Tekrar iyi akşamlar
Akıcı bir öykünün gramer yanlışlarına takılmamaya çalışırım.
Ama madem başlamışsınız, beni de “durumda” kelimesinde “da” ekinin ayrı yazılmaması rahatsız etti.
“ve arkadaşları kendisini zorluyorlardı. İtilip kakılmaya alışmıştı ama her durum gibi bu durumunda bir kırılma noktası vardı.”
Teşekkür ederim eleştirikeriniz için. Noktalama işaretlerinden çok çekiyorum… Birde silinen metni merak etmedim desem yalan olur. Özelden gönderir misiniz