Acemi Yazarlar için Öykü Etkinliği

Başka bir başlıkta "Öykü Seçkisi"ne katılmaktan çekinen arkadaşlar olduğunu anımsadım bir anda. Bu bağlamda aramızda acemi olan veya olmayan, öykü yazmak isteyen, kararlı, inatçı arkadaşlarımız için katılım sonucuna göre deneme amaçlı üç seferlik kısa bir etkinlik yapmayı düşünüyorum. Net bir şey belirtmememin sebebi üyelerin bu konuda göstereceği istikrarın ne denli kuvvetli olacağını bilmemem. Etkinliği yapmak için belli şartlar arıyorum:

  1. Sağlık vb. elzem durumlar dışında mazeret kabul edilmeyecektir
  2. Etkinliğe katılan herkesin anlayışlı, yapıcı, yardımsever bir şekilde diğer öykülere yorumda bulunması gerekmektedir
  3. Etkinlikte belirtilen süre içerisinde en çok 2000 kelimelik bir öykü yazmak
  4. İmlâ ve yazım kurallarına uymak, özenli metinler sunmak
  5. Etkinliği ciddiye almak

Etkinlik sonucunda öykü yazmak konusunda deneyimden başka bir ödül vs. olmayacaktır. Tamamen yardımlaşmaya ve dayanışma yönelik bir çalışma olacaktır. İlk üç etkinliği sağlıklı bir şekilde atlatırsak devam edilecektir. Etkinlik periyotlarında öneri temalar değerlendirilecektir. Etkinlik süresince katılacağını belirtmemiş fakat katılmaya karar veren üye, konuya yorum yazarak katılım sağlayabilir. Böylece yukarıdaki kuralları kabul etmiş sayılacaktır. Etkinliğin beş kişiye düşmesi (veya beş kişiye ulaşmaması) halinde etkinlik askıya alınacaktır. Öykü yazamayan veya yazmak istemeyen arkadaşların da ikinci kural çerçevesinde yorum yapması serbesttir. Basit, üç cümlelik yazara bir faydası olmayacak yorumlarda bulunan öykü sahipleri etkinlikten men edilecektir.

Etkinliğin ilk üç kısmında üyeleri fazla zorlamamak ve sürece uyum sağlamaları için belli alanlarda öykü yazmaları beklenecektir. Bunlar:

Birinci etkinlik için “Mizah”
İkinci etkinlik için “Korku”
Üçüncü etkinlik için “Bilimkurgu”

Bunlar dışında öyküleriniz aynı anda fantastik, düşünce yazısı, kurgu vs. gibi alanları da içerebilir. Önemli olan ilk etkinlik için konuşursak mizah dozunun hissedilir olmasıdır.

Etkinliğe genç, yaşlı, kısa, uzun demeden herkesin katılımı serbesttir. Kendim adına konuşmam gerekirse bir aksilik çıkmazsa her öykü hakkında düşündüklerimi, alanında bildiğim kitaplar varsa onlardan tavsiyeler gibi konularda yorum yapacağım.

Etkinlik süresini aylık olarak düşünüyorum. Her ayın on beşine kadar öykülerinizi belirtilen başlıkta paylaşabilirsiniz. On beşinden otuzuna dek yorumlamalar yapılacak. Bu başlıkta sadece “öykü yorumu” içeren mesajlar arasındaki flood göz ardı edilecektir.

Etkinlikle amaçlanan nedir?

  • Yardımlaşma ve üyeler arası arkadaşlığın pekiştirilmesi
  • Öykü yazma konusunda biraz tecrübe edinmek
  • Yorumlama ve değerlendirme kabiliyeti kazanmak
  • Araştırma ve tartışma konusunda tecrübelenmek
  • Kendimize güvenmek ve daha iyisini yapabileceğimize inanmak
  • Takım çalışması konusunda deneyimlenmek
  • Değişik alanlarda çalışmalar yapma konusunda endişeleri yıkmak

Arkadaşlar biliyorum çok fazla şey yazdım ama birkaç cümle daha etmeme izin verin. Bu alanda sizlerden çok fazla mesaj okudum. Gördüğüm kadarıyla bir araya gelerek bu konuda bir adım atamamış olmanız. Bu sebeple sizleri bir çatı altında toplama kararı aldım. Genelde bu tip etkinliklerin ilk başlarda patlama yaptığını sonradan sönüp gittiğini gözlemledim. Beni şaşırtır mısınız bilmiyorum ama her zaman en azından bir defa da olsa denenmesinden yanayımdır. Amacım bu etkinlikle biraz olsun yazma serüvenine alışmanız ve Öykü Seçkisi’ne daha rahat katılabilmeniz. Aranızda mutlaka katılanlar vardır fakat katılanların da çok fazla yorum almadığını görüyorum. İnsan emek harcayıp bir şeyler yazınca okunmak, yorumlanmak, geliştirmek ister kendisini. Bu yüzden etkinliğe katılmayı düşünen herkesten yorum yapmasını istiyorum. Neyse, sanırım kendimi anlatabildim.

Kuralları kabul ediyor ve katılmak istiyorsanız “Etkinliğe kesinlikle katılacağım.” yazmanızı rica ederim.

Ayrıca bazı aylarda katılım oranına göre ikili veya üçlü ekipler halinde farklı alanlarda projeler de eklemek istiyorum. Böylece hem konu hakkında araştırma yapıp hem de kendinizi bu konuda değerlendirmenizi sağlamak istiyorum. Bunlar ne gibi projeler olabilir? Örneğin tiyatro metni, film metni, FRP için karakter kartı oluşturma gibi alanlarda olabilir. Konu hakkında araştırma yaparak birbirimizle paylaşıp yeni şeyler deneyebiliriz diye düşünüyorum. Belki de içinizden birisi öykü yazmaktan çok tiyatro metni oluşturmaktan keyif alacak ve bu alana ağırlık verecektir. Denemeden bilemeyiz. :slight_smile:

8 Beğeni

Tarih belirtmeyi unutmuşum. Bu yüzden ekleme yapıyorum.

Katılıp katılmayacağınızı belirteceğiniz son tarih: 25 Ağustos 2019 Saat: 23.59

Mizah hiç yazmadım, ilginç bir deneyim olacak. Etkinliğe kesinlikle katılacağım.

1 Beğeni