Arkadaşlar merhaba,
Ülkemizde yaşanan en son deprem faciası olan 6 Şubat depremlerinden bir sene sonra Afad Gönüllüsü olarak başvuru yaptığımdan bahsetmiştim. Bu konu hakkındaki tecrübelerimi aktarmak istiyorum.
Başvuruyu e-devlet üzerinden yaptım. Başvuru sonuçlanınca ilk önce sisteme bilgilerimi girdim. Daha sonra zorunlu online eğitimleri tamamladım. Bu eğitimler çok da zor değiller. Birkaç saatinizi ayırarak eğitimleri tamamlayıp yine online sınavları yaparak puanınızı alıyorsunuz.
Bu noktadan sonra zorunlu olmayan eğitimleri yapmak sizin tercihiniz ki onlar da oldukça basit. Yüzyüze eğitimleri aktif hale getirip beklemeye başladım. Haziran ayında yüzyüze eğitimler için mesaj geldi. Ben de arayarak katılmak istediğimi belirttim. Böylece kaydımı yaptırmış oldum.
İlk eğitim üç günlükmüş. Üç gün boyunca 9.30-15.30 saatleri arasında eğitim verildi. Temel bilgiler pekiştirildi.
İlk gün yangın eğitimi ve Afad Gönüllüsü görevlerinden kısaca bahsettiler. Yangın söndürme tatbikatı yapıldı.
İkinci gün İlkyardım eğitimi verildi ve uygulaması yapıldı.
Üçüncü gün teçhizat bilgileri, sahaya giriş ve çadır kurma eğitimi verilerek 50 soruluk bir sınav yapıldı.
İzmir için konuşmak gerekirse giderken yanınıza yiyecek, su, kahve vs. almanızı öneririm. Kafe veya kantin yok. Öğlen yemeği veriliyor. Şansınız varsa çay veya sıcak su oluyor. Bunun dışında hiçbir şey yok.
Bu eğitimde öğrendiğim ilk şey herkesin katılması gerektiği oldu. Bunun sebebi de ülke genelinde profesyonel kurtarma personeli sayısının oldukça az olduğunu gördüm. Yani olası bir felakette yalnızsınız. Özellikle ilk 72 saat tamamen kendi hayatta kalma beceriniz çok önemli. Kapsamlı bir felaket (6 Şubat) ise daha uzun süre tek başınasınız. Hatta hiç yardım bile alamayabilirsiniz ki bu olasılık çok yüksek.
İkinci şey ise eğitmenlerle konuştuğumda afet bölgesine giden gönüllülerin lüks arayışı oldu. Bir afet yaşamayan kişiler için şunu belirtmekte fayda var ki bölgeye gittiğinizde konfor namına hiçbir şey olmayacak. Cesetler, parçalanmış bedenler, şok içinde insanlar görmeye hazır olmalısınız. İlk 72 saat yemek, su vs olmayacak. Kendinizi idare edebilmelisiniz. Bu süre uzayabilir. Wc, yatak, yemek vs. gibi şeylerin peşine düşecekler olduğu gibi geri gönderiliyormuş. Bunlara hazırlıklı olmanız gerekmekte. Yani demem o ki gittiğinizde elektrik, su, yatak, wc vs. olmayacak. Bunların yanında vahşet, şoka girmiş insanlar, kan, gövde, soğuk veya aşırı sıcak gibi olumsuz koşullar söz konusu.
Afad gönüllülerin görevi profesyonel ekipler müdahale ederken geri plandaki işleri yapmak diyebiliriz. Çadır kurmak, kamp alanları oluşturmak, yardımları organize etmek, afetzedelerle ilgilenmek, ihtiyaçlarını belirlemek, yemek dağıtmak gibi şeyler. Sizi sıcak sahaya zorda kalınmadıkça sokmuyorlar ki sokmaları da imkansız gibi.
Bu ilk eğitimden sonra devlet orta seviye bir eğitim daha açmayı düşünüyormuş. Daha kapsamlı bir eğitim. Bunu da Kasım-Aralık gibi yapmayı planlıyorlarmış. Bu eğitim daha detaylı olup daha zorlayıcı bir eğitimmiş.
Gönüllülerin hepsi sınavı geçiyor. Asıl eleme sınav değil adli sicil kaydı ve sizin kişisel değerlendirmeniz. Eğitmenler sohbet ederken gözlemleyerek sizlerin kapasitesini belirliyor.
Benim katıldığım grup fevkaladeydi. İletişim çok güzeldi. Umarım faydası olmuştur. Görüşmek üzere.