Ahmet Ümit’e başlangıç için Kırlangıç Çığlığı iyi bir tercih midir?
Bence seri olmayan her kitap da, konusu okumak isteyenin ilgisini çeken her kitap yazarın kitaplarına giriş olarak okunabilir.
Seri değilse ve külliyat okuyacaksam ben genelde kitapların çıkış sırasını izliyorum. Külliyat okumayacaksam en çok ilgimi çeken kitabını okuyorum.
Yeni çıkan Yırtıcı Kuşlar kitabı dışında (eşi ve kızının ölümü) Başkomser Nevzat romanlarında önceki kitaplara yönelik çok küçük detaylar dışında göndermeler olmuyor. Belki Nevzat külliyatı okunacaksa Başkomiser Nevzat roman ve öyküleri kronolojik yayın sırası ile okunabilir ama bence elzem değil, herhangi bir başkomser hikayesinden okunmaya başlanabilir.
Kısacası başkomser Nevzat ya da Ahmet Ümit kitaplarını ilk kez okuyacak bir okur Kırlangıç Çığlığı ile başlayabilir. Her Ahmet Ümit kitabı gibi toplumsal güncel meselelere değinen, akıcı ve sonu ile okuru şaşırtan bir hikaye.
Hatta Behzat Ç. Kesik Parmak bölümleri ile az biraz benzeyen yerleri var hikayenin. Behzat Ç. senaristleri bu kitaptan mı esinlendi denk mi geldi bilmiyorum.
Ben de aynı fikirdeyim, çoğu kitap bağımsız olduğu için konusu ilginç gelenle başlanabilir.
Nevzat özelinde ise, her ne kadar olaylar bağımsız olsa da, Hem Nevzat’ın karakter değişimlerine tanık olmak hem de minör bile olsa spoiler yememek için (tamamen sallıyorum, mesela diyelim bir roman sonunda birisi kötü yaralanıyor olsun ama sonraki kitap daha önce okunduğunda o kişinin ölmediğini biliyorsun ve o sahnenin vuruculuğu azalıyor) en azından Nevzatları kendi içlerinde çıkış sırasına göre okumak daha iyi bir tercih olabilir.
Çok teşekkür ederim cevaplarınız için. @isos81 @alper
Kırlangıç Çığlığı okuyup daha Nevzatlara başlayacağım sanırım.
Kırlangıç Çığlığı da Nevzat serisinden hocam aklında olsun.
Şöyle bir liste var, sırayı kontrol etmedim ama yıllar yazdığı için doğrudur diye düşünüyorum:
- Sokağın Zulası (1989, şiir)
- Çıplak Ayaklıydı Gece (1992, öykü)
- Bir Ses Böler Geceyi (1994, roman)
- Masal Masal İçinde (1995)
- Sis ve Gece (1996, polisiye roman)
- Agatha’nın Anahtarı (1999) – Başkomser Nevzat 1
- Kar Kokusu (1998)
- Patasana (2000)
- Kukla (2002)
- Şeytan Ayrıntıda Gizlidir (2002) – Başkomser Nevzat 2
- Beyoğlu Rapsodisi (2003)
- Aşk Köpekliktir (2004)
- Ninatta’nın Bileziği (2006)
- Kavim (2006) – Başkomser Nevzat 3
- İnsan Ruhunun Haritası (2007)
- Olmayan Ülke (2008)
- Bab-ı Esrar (2008)
- İstanbul Hatırası (2010) – Başkomser Nevzat 4
- Sultanı Öldürmek (2012)
- Beyoğlu’nun En Güzel Abisi (2013) – Başkomser Nevzat 5
- Elveda Güzel Vatanım (2015)
- Kırlangıç Çığlığı (2018) – Başkomser Nevzat 6
- Aşkımız Eski Bir Roman (2019) – Başkomser Nevzat 7
- Yazarların İstanbul’u (2020, katkı sağlayan)
- İstanbul & Hayalden Gerçeğe Sözden Yazıya (2020, katkı sağlayan)
- Kayıp Tanrılar Ülkesi (2021, Haziran)
- Bir Aşk Masalı (2022)
- Yırtıcı Kuşlar Zamanı (2024) – Başkomser Nevzat 8
Bugün Ankara imza gününde rıhtımdan tanıdık var mıydı acep?
Çok kalabalıktı ya. İyi ki biraz erken gitmişim yoksa sırayı kapatmışlar aşırı yoğunluktan.
Yüzünüzde gülücükler eksik olmasın o zaman
Ahmet Ümit, kısaca Yusuf Atılgan ve kitaplarını anlatıyor.
Başkomser ve ekibi sorgudan sonra pastanede otururken kadın ansızın çıkar ortaya. Başkomser’e sevecen ifadeyle “Gelmişsiniz! Yaşlanmışsınız. Tanımadınız mı, ben Macide” der. … #YırtıcıKuşlarZamanı 2. bölüm saat 11.30’da NTVRadyo’da https://ntvradyo.com.tr/canli-dinle
YKY yeni baskısını yapıyor. Kitabın ismi değişmiş, içeriğinde değişiklikler, geliştirme, eklemeler var mı bilmiyorum.
Everest baskısı şu kitap:
Onur Bilge Kula Ahmet Ümit’in Yazınsal Dünyası adlı incelemesinde, yazarın farklı eserlerinden hareketle (Elveda Güzel Vatanım, Sultanı Öldürmek, Beyoğlu’nun En Güzel Abisi, Kırlangıç Çığlığı, Kayıp Tanrılar Ülkesi ve Yırtıcı Kuşlar Zamanı), tarihsel romanın özelliklerinden polisiye romanın biçimine varıncaya dek, sırtını bütünlüklü bir yazınsal incelemeye dayayan bir Ahmet Ümit okuması yapıyor. Kitabın sonunda yer alan söyleşi de Ahmet Ümit’in yazarlık serüveninin özeti niteliğinde:
Ben Türkiye’de yaşayan bir yazarım. Bu ülkenin kültürüyle büyüdüm ama aynı zamanda bu ülkenin kültürü evrensel kültürden bağımsız değil. Çünkü evrensel kültür, sadece Batı kültürü değil, Doğu kültürü de değil, hepsinin birliği. Aynı zamanda geçmiş kültür ile bugünü ayırmak da mümkün değil; çünkü bugün geçmişin bağrından doğuyor, gelecek de bugünün içinden çıkacak.
Ahmet Ümit
Yeni romanım için araştırmamız Selanik'te sürüyor, buradan yeniden Roma'ya geçeceğim, çünkü ilk cinayet orada işlenecek... pic.twitter.com/NNfN9csx8N
— Ahmet Ümit (@baskomsernevzat) April 3, 2025
Başkomser Nevzat mı bu da?
Onu bilmiyorum ama Selanik - Roma dediğine göre olmayabilir.
Belki “Sultanı Öldürmek”, “Kayıp Tanrılar” da olduğu gibi Nevzat sonradan, hikayenin bir yerinden soruşturmaya dahil olabilir.