Kitapların bir sırası yok, seri olan bir kitabı yok.
Her yazar için söylediğimi Ahmet Ümit için de söyleyeceğim çıkış sırası ile okunabilir.
Belki okuma tercihi olarak Başkomser Nevzat kitapları minik göndermeler nedeniyle çıkış sırası okunabilir ama önemli hikayeye tesir eden bir durum yok. İstediğimiz kitaptan başlayabiliriz.
Instagram üzerinden takip ediyorum kendisini ama daha hiçbir kitabını alıp okuyamadım. Şimdi aklıma geldi. Kendime polisiye okumak istiyorsun madem niye Ahmet Ümit okumuyorsun diye sordum
Ekleme: YKY sıkıntılı sanırım. Yazarın çoğu kitabı YKY’nin sitesi dahil stoksuz.
Benim için biraz doğrudan ilgi alanım olan yıl ve olayların arka planda alması nedeniyle:
Elveda Güzel Vatanım
Kar Kokusu
Ama bana sorarsanız külliyat okuma gibi bir düşünceniz varsa kronolojik çıkış sırasına göre okumak daha iyi olur. (şart değil, olmasa da olur) Bazı kitapların esas karakteri Başkomser Nevzat ve birbirinin devamı olmasalar da çıkış sırasına göre okumak daha iyi oluyor.
Benim için Kukla, Patasana ve Beyoğlu Rapsodisi’dir.
Kukla’da derin devlet konusu işleniyor temel olarak, hem üslup hem de heyecan açısından yazarın en iyi kitabı olduğunu düşünüyorum.
Patasana Ahmet Ümit’ten okuduğum ilk romandır. Kitapta hititler zamanından kalan tabletler bulunuyor ve kitabın bazı bölümleri bu tabletlerde yazan metinlerden oluşuyor. Özellikle tabletlerde kullanılan dili çok sevmiştim kitabı okurken.
Beyoğlu Rapsodisi çevremden duyduğum kadarıyla yazarın o kadar sevilen bir romanı değil, genelde Agatha Christie romanlarına çok fazla benzemesiyle eleştiriliyor ama ben severek okumuştum.
Kırlangıç Çığlığı biraz meeeh bir kitaptı benim için. Toplumsal sorunlar işlenmiş ama katil kim romanı olduğu için beni tatmin etmedi finali itibariye. Belki de Nevzat Başomiser ve Ali ile diğer kız ilgimi çekmediği için sevmedim. Bilemiyorum.
Elveda Güzel Vatanım ise tek kelimeyle şahane bir romandı. Yazardan ilk okuduğum kitaptı ve okuma hevesimi körükledi. Ve o dönem yeni çıktığı için Kırlangıç Çığlığı’nı almıştım. Şimdi kadar hevesim yok açıkçası. Ama forumdaşlarımın buçok güzel dediği romanı varsa denemek isterim.
Sis ve gece kesinlikle. Patasana ile başlayan (ve kendisini ünlendiren) polisiye katkılı şehir - tarih romanlarına göre daha karakter odaklı polisiye - casusluk romandır.
Soracak olan olabilir diye şimdiden yazayım. Ekran görüntüsü muhtemelen e-devlet üzerinden eser sahiplerinin kaç adet bandrol alındığını kontrol ettikleri sayfadan.