Ali Mehmet Celal Şengör Kitaplığı

Biyografi

Ali Mehmet Celal Şengör 24 Mart 1955 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. 1973 yılında Robert Kolejinden mezun oldu. State University of New York at Albany’den jeolog olarak mezun oldu ve bu üniversitede yüksek lisansını tamamladı.

Ali Mehmet Celal Şengör Akademik hayatı;

  • 1981 İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi genel jeoloji kürsüsünde asistan
  • 1982 State University of New York at Albant doktora unvanı
  • 1984 Londra jeoloji Cemiyeti Başkanlık Ödülü
  • 1986 TÜBİTAK bilim ödülü
  • 1986 İTÜ Maden fakültesi Jeoloji anabilim dalı doçentlik unvanı
  • 1988 Neuchatel Üniversitesi Fen Fakültesi şeref bilim doktoru payesi
  • 1990 Academia Europaea cemiyeti ilk Türk üyesi
  • 1991 Avusturya Jeoloji Derneği şeref üyesi
  • 1991 Kültür Bakanlığı bilgi çağı ödülü
  • 1992 İTÜ Maden Fakültesi Genel jeoloji anabilim dalında Profesör unvanı

Ali Mehmet Celal Şengör jeolojide yapısal yerbilim ve tektonik dallarındali yaptığı çalışmalar ile bilinmektedir. Kimmer Kıtası ismini verdiği bir şerit kıta keşfetmiştir. Orta Asya’nın jeolojik yapısını ortaya çıkarmıştır.

Jeoloji ve tektonik konularında 6 kitap,175 bilimsel makale,137 tebliğ özeti,300’e yakın deneme yazısı kaleme almıştır.

Basımı olmayan , tükenmiş kitaplar listede yoktur.

Çıkan Kitaplar

İnkılap Kitabevi

  1. Dahi Diktatör
  2. Bilimin Büyüsü
  3. Aptalı Tanımak
  4. Bir Toplum Nasıl İntihar Eder?
  5. Zümrüt Ayna

İş Bankası Kültür Yayınları

  1. Hasan Ali Yücel ve Türk Aydınlanması
  2. Bilgiyle Sohbet

7 Beğeni

Hemen hemen bütün kitaplarını okudum Celal Şengör hocamın. Buradaki liste eksik olmuş ama söyleyeyim.

Zaten Türkçedeki kitaplarını kendisi bile kitaptan saymıyor tam olarak. Gazete yazılarının derlenip basılmış hali hepsi. Asıl makalelerini okumak lazım. Alanında dünyada sayılı profesörlerden ve tüm dünyanın saygısını kazanmış büyük bir bilim insanı Şengör.

Çıktığı televizyon programlarını bile kaçırmadan izlerim. Çok şey öğrendim kendisinden ve öğrenmeye de devam edeceğim.

Hoş, halkımız tarafından genelde yerin dibine sokulur kendisi. Kıymeti bilinmez.

11 Beğeni

Celal Şengör’ün parmağı olan kitap-dergi-makaleleri düşünecek olursak liste çoook daha uzun olacaktır

2 Beğeni

Bu durum ne yazık ki halkımızın seviyesini de ortaya koyuyor…

2 Beğeni

Bu konu başlığını biraz hareketlendirmek lazım :slight_smile:

Ekli fotolar kitaplığımdaki Celal Şengör bölümünden; Onun parmağı olan bir çok kaynak mevcut ve ben de ne bulursam topluyorum, bazıları da kendisinden imzalı hatta :slight_smile:
Facebook’ta ona dair bir de grubumuz var ve an itibariyle 40.000 civarı üyemiz var, ben de adminlerden biriyim :slight_smile:

Bilim İnsanı A.M. Celal Şengör

5 Beğeni

Vaaaaov. Çok iyi! :smiley:

Ben de Celal Şengör okuruyum diye geçiniyorum sözde… Çok hoşuma gitti arşiv. :heart_eyes:

Habertürk gazetesinde yazdığı dönemde 2 yazısını kaçırmıştım, arşivim için toplamak zorunda olduğum için gazeteyi aramıştım ve ters bir kadına denk gelmiştim. Güzel bir dille rica etmeme rağmen bir türlü vermemişti ve bir tartışma yaşanmıştı. Gazete binasına bile gitmiştim hatta, yine alamamıştım… Bir de meslektaş olacağız böyleleriyle (gazetecilik). Kadın arıza çıkmıştı. :slight_smile:

1 Beğeni

Bu durum kendinden kaynaklanıyor bence. Kendi alanı olan olmayan her konuya, herşeye yorum yapınca profun Twitch yayıncısından farkı kalmıyor. Kendi alanında konuşsa mümkün olduğunca kendi alanıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan konulara girmekten kaçınsa kıymeti daha çok bilinir.

Katılmıyorum, tanıdığım kadarıyla konuştuğu konunun söylediği şeyin altını dolduran birisidir. Bazı konular siyah-beyaz gibi değil malum, o yüzden de herkesin hemfikir olması beklenemez dopal olarak. Örneğin Fatih Sultan Mehmet ile ilgili bir şeyler söyledi, sen ne anlarsın dediler; adamın Fatih Sultan Mehmet ile ilgili makaleleri var ve hatta Netflix’te Fatih ile ilgili dizide danışman olarak onu seçtiler. Piri Reis ile ilgili konuştu, sen ne anlarsın dediler; adam Piri Reis’le ilgili kitaplara makale yazmış ve bu konularda konferanslarda bildiriler sunmuş. Evrimle ilgili konuştu, sen ne anlarsın dediler, ki aslında evrimin jeolojiyle pek ala ilgisi vardır; adamın evrimle ilgili kitabı var, hem de Türkçe yayımlandı. Kanal İstanbul ile ilgili konuştu, siyaset soktular işin içine karman çorman ettiler, dinleseler daha faydalı olacaktı. Eğitimle ilgili konuşur, ki hakkıdır, adam bir öğretmen, sen sus dediler, adamın eğitim tarihimizle ilgili kitap ve makaleleri var. Belki futbol ya da ekonomik durumumuz ile ilgili 2 laf etse bu kadar tepki görmez :slight_smile:

Ama tabii genel konu askere bakışı ve 12 Eylül ile ilgili düşünceleri, ki onun da altyapısı, düşüncelerinin nasıl geliştiği hakkında fikir verecek ipuçları biyografisinde yer alıyor, okumak lazım. O konu hassas bir konu olduğundan ve insanların birbirine fikren uzaklığı diğer konulara nazaran fazla olduğundan bu kadar tepki olması da doğal tabii.

Akademik tarafı içinse söylenecek söz yok, yeterince dinlenmişyor, hatta dünyanın bizim ülkemizden geri kalan kısmı onu daha çok dinliyor gibi :slight_smile:

3 Beğeni

Bu arada, polemik yaratma gibi bir amacım yok :slight_smile:
Elbette herkesin bir görüşü olacak :slight_smile:

1 Beğeni

Kütüphaneside çok zengin hocanın. Biyoloji, Felsefe ve Tarih hocanın özel ilgi alanı, elinde olan çok eski kitaplar kütüphanelerde yok.

Benim de sempati ve saygı ile takip ettiğim bir bilim insanı.
Askere bakışı biraz sorunlu . Türk toplumunda çok eskilerden beri ileriye dönük tüm hareketlerin içinde veya önünde asker olmuştur. Bir anlamda tarihte Türk aydınlanması diye bir şey varsa askerler bu konuda öncülük üstlenmiş veya içinde olmuşlardır ama hoca çok anlam yüklüyor askere ve her hareketlerini doğru buluyor. Ben her şeyin olumlanması konusunda hocaya katılmıyorum.

3 Beğeni