Daha önce hiç buralardan alışveriş yapan var mı? Ya da yakın zamanda diyeyim. Alibaba’dan hiç alışveriş yapmamakla birlikte Aiexpress’ten bir iki alışveriş yapmışlığım var. Son yaptığım alışverişte küçücük kartpostal kadar diyebileceğim ürün için 25 TL gümrük vergisi istemişlerdi. Ki gelen ürün bir zarf içinde gelmişti ve ağırlığı bir kaç gramdır.
Şimdi alibabadan bir ürün almak istiyorum. Fiyatı 47 TL olarak gözüküyor ama gümrük vergisi yüzünden emin olamıyorum. Siteye güvenebilir miyim ona da emin değilim. Yakın zamanda alışveriş yapan var mı?
Alibaba toptancı, 47 TL gözüken ürünün minumum alım adeti vardır.
Gümrük vergisinde ağırlığa bakmıyorlar, eskiden fatura beyanı ile bir şekilde gümrük atlatılıyordu ama artık her kargoyu kontrol edip, muadil ürün fiyatı ya da satıcı fiyatını bulup ona göre vergi çıkarıyolar.
Alibaba’yı genelde üretim yapan firmalar tercih ediyorlar. Numune ürün gönderimi olsa dahi şirket bilgilerinizi istiyorlar. Üstelik korkunç miktarlara gönderiyorlar. Bir çakı numunesi için 420 tl ödeme yaptık.
Aliexpress’ten vergi alınmadan önce deli gibi alışveriş yapardım. Takı, telefon kabı gibi ıvır zıvırlar hem çok ucuz hem çok güzel olurdu.
Sonra gümrük geldi, dolar arttı derken bir şey alamaz oldum. Benim aldığım şeyler zaten genelde 3,5, bilemedin 10 liralık şeylerdi. Vergi de en az 15 falan alıyordu en son. Anlamı kalmadı.
Zaten şu sıralar da teslimat ücretleri çok artmış, önceden genelde ücretsiz teslimat olurdu. Ücret de olsa olsa birkaç lira olurdu. Şimdiyse 5-10 liralık şeylere 30-35 lira teslimat ücreti var.
Alibaba’yı da toptancı olduğu için hiç kullanmadım.
Kargoyu gönderirken firmaya yolluyormuş gibi oluyor ve hangi firmaya verecekleri biraz belirsiz oluyor. Kimisinden 5 paket makarna hacminde ürün alıyoruz ve 80 tl gibi komik bir miktar ödüyoruz. Kimisi de böyle yüksek geliyor. Yani uçak kargo da yapabiliyorlar. Bu da haliyle çok tutuyor.
Daha önce bu siteleri hiç kullanmadım ama amazon’un sanırım Fransa harici tüm sitelerini kullandım. Pandemiden dolayı alışveriş yapmayı bıraktım. İstediğim ürünleri Türkiye’ye göndermiyorlardı daha sonrada istediğim ürünleri tekrar almayı denemedim açıkçası.
Vergi oranının düşmesi ile verilen ücretler de çok tatsız.
Ben çok yakın zamanda Aliexpress’ten alışveriş yaptım. Maalesef ilydious’un da bahsettiği gibi teslimat ücretleri en küçük ürünler için bile 25 lira civarlarında geziyor. Ben birkaç tane masaüstü düzenleyicisi aldım (kalemlik olarak). Boyutları da çok küçük değildi kargomun. Ama kapıda 17 lira gibi düşük bir ücret ödedim vergiye. Sanırım biraz şans işi oldu. Bu arada kargoda sadece düzenleyiciler yoktu. Başka minik kırtasiye ürünleri de vardı. Teslimat süresi de yıllar öncesinden alıştığım 2-3 ay yerine iki hafta falan sürdü.
@ilydious ben de bu şekilde kullandım aliexpressi. Burada kılıf bulamadığım telefona kılıf falan söylemiştim kendime de sticker, figürlü post-it falan. Şimdi gerçekten hiçbir şey alınmaz hale getirdiler.
@Agape peki bu fiyat farkını öderken görebiliyor muyuz yani site üzerinden alım yaparken ürüne ekleniyor mu? Yoksa ürün geldiğinde gümrük vergisi vs derken kargoya mı yansıtıyorlar?
Yeni düzenlemeler ile vergi oranları çok arttı. Kargonun geldiği ülkeye göre ve ürüne göre değişiyor oranlar, son durum nedir bilmiyorum.
Mevcut kur ve vergi oranları yurtdışı alışverişin cazip yönü kalmadı.
Benim en son 2018’de büyük siparişim olmuştu. Gearbest’ten mini masaüstü pc ve laptoop almıştım. Mini masa üstünü TV box zannedip vergi çıkarmamışlardı . Laptoop için de (şimdi bana gelen mesaja baktım) aracı firma 17 usd istemiş. 17*3,9’dan hesaplayıp 66.30 TL göndermişim.
Hayırlı olsun. Pek çok çekilişine katılmışımdır aliexpresin ama 100 kişinin katıldığı çekiliş bile çıkmamıştı şimdiye kadar bana en sonunda hiç kimseye gönderilmediğinj düşünmeye başlamıştım. Demek ki gerçekten şans işi imiş . Hayırlı olsun tekrardan.
Uzun bir süre önce sizin gibi afiş tarzı bir şeye aldığım ürünün 2 katı vergi ödedim. Geçen ay çocuklarımın çok istediği bir filmin oyuncaklarını ülkemizde satışta olmadığından, gelecek vergi ücretinede razı olarak aldım. Ptt kargo getirdi, teslim etti ve 1 kuruş dahi vergi ücreti istemedi. Şaşırdım.
Gerçekten ne güzel günlerdi. İnsan her şeyi alıyordu. Çok da güzeldi. 1 ay beklemenin de bir heyecanı vardı.
Güzel olan her şeyi elimizden alıyorlar. Yakında yabancı kitapları da okuyamayacağız gibi.
Eh iyi o zaman. En kötü ihtimalle ürün tutarından fazla bir kargo gelirse kabul etmem. 50 liramdan olduğum ile kalırım, napalım artık. Çok teşekkür ederim cevaplarınız için bu arada.
Teşekkür ederim Aslında hiç şanslı değilimdir ama, o sıralar bi şansımı deneyeyim demiştim. Çıktığında çok şaşırmıştım. 4-5 günde falan gelmişti. Güzel dönemlerdi
Ben de bu düzenlemeden önce ıvır zıvır alırdım (kırtasiye ürünleri, masa düzenleyiciler, telefon kılıfı vs.) ama geçen baktım kargo ve gümrük ücretleri uçmuş. Yurt dışından alışverişi iyice zorlaştırıyorlar.