Çoook eskiden, kitap alışveriş siteleri bir elin parmaklarını geçmediği dönemlerde, İdefix’in İdefix olduğu, her sene düzenli olarak bize koli koli kitap aldıran idefix kitap fuarlarının düzenlendiği dönemlerde sitede her gün alıntı yarışması yapılırdı. Her gün yayınlanacak alıntıyı merakla beklerdim ve sadece fuar kapsamında yapılıyor olması biraz üzerdi. Görsellerden kitap tahmini gibi buradan da bu tarz bir oyun oynayabiliriz gibi geliyor. Sonradan karışıklık olmaması açısından bir kaç kural koyalım.
1- Alıntıyı ilk doğru tahmin eden kişi sıradaki alıntıyı verebilir veya sırasını ilk alıntıyı sunabilecek bir kişiye devredebilir.
2- Görsellerden kitap tahmini oyununda yaşadığımız gibi zor sorular başlığın donuklaşmasına sebep olabiliyor. O yüzden sorulan alıntı mesajının 2g süreye ulaşması sonucunda doğru cevap gelmediyse süre bitimi sonrası ilk alıntı verecek kişi oyuna devam edebilir diyelim mi?
3- Tabiki kimseye Google’dan aratmayın demek gibi bir lüksümüz yok ama alıntıya o kitabı çok seven biri olarak cevap verebilecek kişilerin hevesini ve eğlencesini bozmamak açısından bilmediğimiz repliklerin tahminini Google’a başvurmadan diğer arkadaşlara bırakmak daha hoş olur diye düşünüyorum.
İlk örnek ve ısınma turu olması açısından kolay bir şey ile başlayım.
“Kukla oynatmıyoruz burada. Acı çekiyoruz. Kapı kapı dolaşıp dileniyoruz. Son kapıya geldik. İnsaf sahiplerine sesleniyoruz. Ey insaf sahipleri! Ben ve Olric sizleri sarsmaya geldik.”
Bir oteli yönetmekle bir kurumu, geniş bir işletmeyi, bir ülkeyi yönetmek aynı şeydi aslında. İnsan kendini, olanaklarını tanımaya, gerçek sorumluluğun ne olduğunu anlamaya başlayınca bocalıyordu, dayanamıyordu. Ülkeleri yönetenler iyi ki bilmiyorlardı bunu; yoksa bir otel yöneticisinin yapabileceğinden çok daha büyük hasarlar yaparlardı yeryüzünde.
Yeryüzünde canlı kalmanın birbakıma suç işlemeden olmayacağını bilemeyen, kendilerini suçsuz sanan insanlardan çekiniyor, utanıyordu.
Rica ederim. Aslında oyunun çok durmaması için alıntı belli bir sürede bilinmez ise yeni bir alıntıya geçebiliriz diye belirtmiştim. Siz doğru yaptınız. Şimdi ben bir alıntı bulayım.
‘’ İnsan dünyaya sadece yemek, içmek, koynuna birini alıp yatmak için gelmiş olamazdı. Daha büyük ve insanca bir sebep lazımdı. ‘’
… sendeleyerek devrildi, taşa tutunmaya çalıştı ama dipsiz çukura doğru kaybolmaktan kurtulamadı.“Kaçın aptallar” diye bağırdı ve gözden kayboldu. (çok mu kolay oldu?)