Allah'ın Yüzüncü Adı

Okuyuculuğunuza hayran kaldım, tekrar çok teşekkürler ilginiz için. Temel eksen, Hurufiler etrafında, insan yüzünde görenler dedikleriniz de onlar. Kurucuları Fazlullah; Timur’un oğlu Miranşah tarafından, Hurufiler “Maran” der, Nahçıvan’daki Alınca Kalesi’nde 1394’te katledildi. Fatih döneminde de Edirne’de yakıldılar. Benim metnimin geçtiği periyot da bu dönem.

Hurufiler aslında yalnız harflerden yola çıksa da, bünyelerinden çıkan Noktavilik, her harfin noktalardan oluşması nedeniyle noktaya kutsiyet atfeder. Bu biraz daha renklendirmek adına kattığım bir unsur, yoksa daha çok Afganistan, Hindistan taraflarında etkili olan Noktavilerin Osmanlı topraklarında olduğunu pek sanmıyorum. :slight_smile:

Geçmiş devirlerde astroloji hokkabazlıktan ziyade çok derin bir ilimdi, kendimi bildim bileli buz gibi bir materyalist/ateist olsam da en azından ihtiva ettiği unsurlar çok giriftti. Hangi ayın hangi gününün hangi saati olduğuna, ayın o an hangi menzilde bulunduğuna göre insanlara etkilerinin değiştiğine inanılıyor, buna inananlar kararlarını buna göre alıyordu.

4 Beğeni

Bir dönem eşim çalıştığı yerde bunların yazarlığını yapıyordu hocam :hugs: . Tabi o da inanmasa da tam bir profesyonel gibi yaklaşıyordu konuya, eğitimlerini almış kitapları hatmetmişti. Gök olaylarını bulup bibliyografyaya göre yorumluyordu. Ateist imam profesyonelliğinde diye dalga geçiyorduk. :sweat_smile:

Şahsen ben de anlıyorum, son 100 bilemedin 200 yılın öncesinde doğsam bence ben de baya ciddiyetle yaklaşırdım bu konuya. Düşünsenize gökteki tüm yıldızlar her gece aynı yerde (birbirlerine göre), ama arada Güneş, Ay ve 5 tane falan ‘yıldız’ kafalarına göre hareket ediyor. Tabi ki bunun bir anlamı olmalı :roll_eyes: . Biraz çalışıp kafa yorarsan öngörebiliyorsun falan. Tabi ki geleceği anlatıyor olabilir :roll_eyes: Benim kafama yatıyor vallahi mevzu.

3 Beğeni

Sona gelene kadar soluksuz okudum şimdi. Zaman çizelgemi çizdim Hamime, Mürit, Tanrıbilmez, Valaris’in yolları nasıl kesişecek heyecanla bekliyorum :hugs: (nedense Tırnova civarında olacak gibi bir his var içimde ama :roll_eyes: )

Üslubunuzu aşırı beğendim. Bir sürü kelimenin kelime dağarcığımda olduğunu bile unutmuşum vallahi. ‘Ahar’ı en son ne zaman görmüştüm hatırlamıyorum bile hahaha. Saygılar, takibe aldım bekliyorum valla :roll_eyes:

3 Beğeni

Devamını “Godot’yu bekleyenler” gibi bekliyoruz hocam. :slight_smile:

2 Beğeni

Aslında planı belli ama sıkıştığım yerden itibaren yazabilme yetisini tekrar kazanmayı açıkçası ben de Beylikdüzü’nden metrobüse oturarak binmeyi bekleyenler gibi bekliyorum maalesef…

3 Beğeni

Biz Ankaradayız hocam, metrobüs neyim bilmeyiz. Ama duyduğum bir şehir efsanesine göre erken kalkıp sıraya girersen oturabiliyormuşsun. :slight_smile:

2 Beğeni

Benim binmişliğim var hocam. Şahitlerim de var, bindim. Sabrın sonu selamet. :hugs:

2 Beğeni

Ben Alp gibi Levent hattında çalıştığımdan neyse ki bunlara maruz kalmıyorum. :grinning_face: Kızılay’da metrodan doğru çıkıştan çıkmaya çalışmak, hayatımda yaşadığım en korkunç ve klostrofobik deneyimlerden biriydi.

2 Beğeni

8 yıl Ankara’da yaşadım. Kızılay’da hangi çıkışın yukarıda nereye denk geldiğini hala karıştırıyordum :melting_face:. Okey ben de hafif alık bir insanım ama Ankara toplu taşıma sisteminin de kendine göre sıkıntıları var bence :roll_eyes:

1 Beğeni

Ankara toplu taşıma sistemi şununla özetlenebilir bence: Tramvay dedikleri şey yerin altından gidiyor. Bizlik herhangi bir problem yok. :grinning_face: