silmarillonun hak ettigi kapak
Kimin gitmez ki bu seferde ithaki silbaştan yapıp siyah baskıya gidecek miş. Bari ciltli ciltsiz secenek sunsa bu sefer
Hiç sanmam İthaki ciltli kapağa karşı olabilir Zaman Çarkı serisini bile karton kapağa dönüştürecekler. Sıfır umut.
Açık konuşmak gerekirse çogu okurda eski basım ince kapak Tolkien kitabı mevcut ve tekrar o kitabı almak için sadece kapak resminin degişmesi çok yetersiz. Benim senin gibi Tolkien sevenlerin o kitapları tekrar almasının tek nedeni olur ciltli olması koleksiyon yapmak için diger türlü satış rakamları hep düşük kalır
Neredeyse bütün dünyanın kapak konusunda -tasarımcılarının kitabı hiç okumadığından- yanlış anladığı o malum kitabın Fince versiyonu:
Silmarillion ne kadar güzel öyle. İthaki de böyle mi basacakmış?
Hiç sanmam, siyah ince kapak bu sefer basacakmış
Bu kapağı bilmiyordum ama tam bk klasiklerine yakışacak kapak.
Bu kapağı ise her gördüğümde bi rahatsız oluyorum. Sanki o gözler aynı kitaptaki gibi izleniyorum.
Benim kitap-kapak uyumu konusunda en beğendiğim yayınevlerinden biri tartışmasız Penguin Books. Çalıştıkları illustratörlerin bir videosuna denk gelmiştim. Kapağın ortaya çıkış sürecinde yazarla yapılan fikir teatisinin ortaya çıkan sonuç üzerindeki etkisinden bahsediliyordu. Türkiye’de buna benzer işleri, son yıllarda aldığı radikal kararla Can Yayınları’nda Utku Lomlu yapıyor. Beğendiğim kapaklardan birkaçı:

Bahsettiğim video:
Shakespeare kitaplarının şöyle kapakları karşıma çıktı paylaşmak istedim sizle. Nasıl olmuşlar sizce?
nerden biliyorsunuz