Anime, Manga'ya Karşı: Fikirleriniz

Not: @Arqonquin Başlık fikrini kendisine borçluyum, seslenmiş olayım.

Hangisini tercih ediyorsunuz? Elbette ikisine de bakmak mümkün, ben şahsen mangayı sevdiysem animeyi de izlerim. Buradan, her ne kadar “otaku” seviyesinde bu işlerle ilgilenmesem de, manga taraftarı olduğumu görebilirsiniz. Burada, müziğin ve görsel şovun etkisi yadsınamaz, katılıyorum.

Fikirlerinizi merak ediyorum, kendimizce bir tartışma ortamı oluşturabiliriz. Teşekkürler.

2 Beğeni

Bir şeyler yazdım yazdım ama gereksiz uzattım gibi geldi. Kısaca belli başlı birkaç seri dışında finalinden sonra uf ne oluyor acaba dedirten anime olmadığı için okumuyorum diyeyim. :smiley:

2 Beğeni

Manga taraftarıyım. 20 dakikalık bölümü aynı zevki alarak 3 dakikada okuyabiliyorsunuz. Rengarenk çizimler, güzel seslendirmeler, havalı grafikler bu dünyaya yeni başlamış birisi için ilgi çekici olsa da benim gibi film dizi karışık yaklaşık 100 anime izleyen birisi için sıkıcı geliyor.

Farklı bir bakış açısı. Daha önce düşünmemiştim. Şirketler büyüdükçe sanat da şirketleşiyor. Bununla ilgili güzel bir video vardı, bulursam paylaşayım.

Ek: Buldum.

1 Beğeni

Önce kitap sonra film mantığı ile aynı şekilde önce manga sonra anime demek mümkün. Sorun şu ki her manganın Türkçesi yok. Hatta bazılarının İngilizcesi bile yok. Hal böyle olunca anime izliyorum ben. Ama anime ve mangası farklı çizgide ilerlemiş ise mangayı da merak eder bakarım. Gerçi manga okumakta epey yeniyim ya, şimdilik düşüncelerim böyle. İlerde değişebilir hiç belli olmaz. :slight_smile:

1 Beğeni

Mangası animesinden iyi onlarca anime sayabilirim. Animesi mangasından iyi 5 anime sayamam belki.

Manga çok daha üstündür.

1 Beğeni

Mangalar, fikrin asıl sahibinin elinden çıkan eser ve ana kaynak olması nedeniyle animelere göre çok daha detaylı ve uzun seriler olabiliyor. Zaten animelerin bir kısmı (çoğunluğu da olabilir) manganın tanıtımını yapmak ve satışlarını artırmak için yapılıyor. Bu nedenle beklentileri karşılayamayabiliyor. Eğer anlatılan sahneleri kendiniz kafanızda tamamlamayı da seviyorsanız manga daha cazip gelebilir.

Ancak, animelerde hareket var bir kere (o kadar yaz sonra gel objektifliği bırak…) Animeler renkli, cıvıl cıvıl.Bir Kimi no Nawa’ yı siyah beyaz hayal etmek çok da gelmiyor içimden açıkçası(bazı ünlü mangaların renklendirilmiş hali bulunuyor bazen ama çok az olduğundan ihmal ediyorum). Ayrıca ilk mesajda @Vector’un de dediği gibi (aslında ben dedim :yum:) seslendirme ve müzik kullanımı animeleri manga karşısında öne çıkarıyor. Özellikle gerilim veya müziği temeline alan türde animelerde bunlar animede sırf kullanılan müziklerden ötürü ambiyansın içinde kaybolmak çok olası. Hem karakterin söylediklerini okumak yerine duymak, karşıdaki çizimin canlı olduğunu hissetmeyi, daha kolay benimsemeyi sağlıyor. Süper-hızlı aksiyon sahnelerine girmiyorum bile. Gel de onu çiz işin yoksa (tamam zaten çiziyorlar, bu şaka). Mangalara göre daha yüzeysel olmaları ile ilgili de şunları söyleyeyim:
Animeler mangalara kıyasla çok daha fazla insanın bir araya gelip uzun süre çalışması sonucunda ortaya çıkıyor. Sonra, eğer mangadaki her şey birebir ekrana aktarmaya çalışılsa, hareketli bir şovda aksiyon dozunu düşüren uzunlukta diyaloglar (ki ben dövüşürken konuşmalarına ayar oluyorum zaten) olabilir, ve de sonu gelmez animeler ortaya çıkar (örnek One Piece) (One Piece gibi olacaksa olsun tabi :yum:). En nihayetinde bu sektörde çoğu animatör hakkının çok altında maaşlarla çalışıyor, bunun da etkisi olduğunu düşünüyorum.

Sonuç olarak benim için animeler mangalara göre biraz daha imtiyaz sahibi. Chopin’in Ballade no.1 op23 ünü dinleyemediğim bir Shigatsu wa Kimi no Uso, arabaların çizimin ötesine taşıp yarışamadığı bir Initial-D ya da Eren’in “Maneuver Gear” kullanarak çatılarda fink atmadığı bir Shingeki no Kyojin hayal etmek istemiyorum. Tabii ki mangalara ve mangalara saygım sonsuz. Kanaatimce işinin hakkını vererek yapılmış bir anime mangasına göre daha tercih edilesidir.

Burada okuduğunuz her şey kişisel görüşleridir ve değişmeyeceğinin hiçbir garantisi bulunmamaktadır (Japonya’da yaşasam, sabah okula giderken satıcı bayiden bı manga yayınlanan dergi alsam, okusam fikrim böyle olmazdı gibi geliyor. Dijital okuyuculuk zor iş.)
:droll: (@Bay_Karamsar tuğla benzetmesi yapılan yazılarınızla kazandığınız mevkiye göz dikmiş gibi hissettim kendimi. Ama 37 sayfa yazar mıyım hiç emin değilim ) :droll:

@Vector başlık açma fikrini ben versem de bu tartışma fikri vectore ait. Beni anmasından ötürü teşekkür ederim.

1 Beğeni

Kimi no Na wa demişken aklıma şu video geldi. Bu anime için baya emek vermişler, hakkını vermek lazım.

1 Beğeni

Aynen öyle. Radwimps de müzikler konusunda harika bir performans ortaya koymuş.
Bir yerde animenin geçtiği bölgede, filmde yer alan mekanların haritasının satıldığı, turistik turlar yapıldığını okumuştum (Bu Kimi no Nawa mı yoksa Shigatsu wa Kimi no Uso muydu emin değilim, ama ne fark eder ki). Sanırım doğru yapılan işin etkileyiciliği konusunda iyi bir örnek sayılır.

Bir de Weathering with You var, orada Takı ve Mitsuha da yer alıyor. Makoto Shinkai tüm filmelerinin içinde gerçekleştiği efsanevi bir evrene imza atacak ya da sadece bana öyle geliyor (umarım bana öyle gelmiyordur).

1 Beğeni

Başlıktan ayrı olarak, bir kere mangaları keşfettikten sonra anime izlemekte zorlanan kimse var mı? Sığ demek istemiyorum ama çok yüzeysel geçiliyor gibi geliyor bana. Gerçi o kadar haşır neşir değilim ama bende etkisi bu yönde oldu.

2 Beğeni

Manga okuma konusunda çok bir tecrübem yok. Okuyorum diye manga başlığında yazdıklarım da hala duruyor :yum:
Amaaa… Spice and Wolf’ un light novel ve animesini aynı anda tüketmeye çalışıyorum ( okuduğum kadar izleme, 1 bölüm izledim henüz :rofl: her sayfada sözlüğe başvurup durmak kolay mı sanıyorsunuz ha :sinir:) ve dediğiniz durum gözüme hafiften çarptı, inşallah sonum sizin gibi olmaz (izlemek daha kolay animesi tam olan manga okumam zaten de, kendimi kaptırırsam fikrim değişebilir). Daha okuyucu sınıfından olan forumdaşlar (sınıf? :grin:) da fikrini yazarsa ortalama bir fikre sahip oluruz.
Hareket güzel ama yaa…

1 Beğeni

Manga daha özgür geliyor bana. Mangaka nasıl isterse (Basıldığı yayın da satarsa) oraya gidebiliyor, çok satıyorsa da kafasındaki hikayeye şekil verebiliyor. Hikaye derinleşiyor, derinleşmesine alan kalıyor. Girls’s Last Tour okudum da animesini bir türlü izleyemiyorum.

Animenin avantajı görsel anlamda. Örneğin Koe no Katachi. Görsel anlamda tam bir şölen sunuyor. Genelde bu tür yapımlar mangakanın yarattığı görselliği aşıyor. Bu açıdan iyi. Beastars da örnek gösterilebilir.

Spice and Wolf’a da bir türlü başlayamadım kaç senedir, iyi ki hatırlattınız :slight_smile:.

1 Beğeni

:smiley: Spice and Wolf’un light noveli mangasından daha iyiymiş, okuyacaksınız anladığım kadarıyla, buna da dikkat edebilirsiniz.

Kesinlikle öyle. Ama buna ses-müzik de eklenmeli. Shigatsu wa Kimi no Uso anime olarak çok başarılı bir örnek bunlara. Özellikle müziği temel alan mangalar için animeainin yapılması büyük bir nimet bence. Tür gerilim olduğu zaman da müziğin çok önemli bir payı var diye düşündüğümü de söylemiş olayım. Hem mangada Japonca bilmediğimden İngilizceye mahkumun, ama animede altyazı açıp Japonca dinleyebiliyorum, sugoiii :grin:) Bir de Initial-D var ki mangası nasıl okunur merak ediyorum, araba yarışı sonuçta, hareket lazım :grin:

Animelerin daha yüzeysel olması biraz keyif kaçırıcı olabilir belki ama bi’ yerde anlayışla karşılamak gerek. Eğer her detayı sunmaya çalışırlarsa bu hem sonsuz serilere (bkz. One Piece :grin:)(One Piece gibi olacaksa olsun tabi o ayrı :innocent:) hem de iş gücüne olan ihtiyacın artmasına sebep olur. (Bunların hepsi kendi görüşüm bu arada, sektör konusunda detaylı bilgim de yok ancak bu işte insanların hak ettiklerinin çok daha altında ücretler aldıklarını ufak bir araştırma sonucu görebilirsiniz. Teşekkürler buna rağmen çalışan animatörler :pray:t2: )

Forumda bu mantıkta bir başlık mevcut mu acaba? Eğer yoksa açılması fena olmaz sanki? Burayı da meşgul etmeyiz.

1 Beğeni

Doğru, müziği ve hareketi atladım. Elbette onlar da önemli.

Tabii ki her şeyi yansıtamazlar, sonuçta oldukça para tutan bir çalışma. Birkaç ciltlik animelerin sezonları maksimum 20 bölüm oluyor ki mantıklı ama tamamen kişisel tadım sebebiyle izlemekte zorlanıyorum. Manga’nın basılması da para gerektiri ama koca bir animasyon ekibi gerekmiyor en azından, öyle olunca da diledikleri biçimde uzatabiliyorlar.

Sanırın böyle bir başlığımız bulunmuyor, varsa da ben görmedim.

1 Beğeni

Isterseniz açın böyle bir başlık, mesajlar da oraya taşınır. Yok açmam derseniz ben açarım valla :yum:

Düzeltme: Diğer konudan mesajlar taşınınca aynı şeyi iki kere yazmış gibi görünmeyeyim. :sweat_smile:

1 Beğeni

Manga okumaya başladıktan sonra animeyi bırakan çok kişi tanıyorum ben. Lakin bazen çevresine de manga başlatıp animeyi bıraktırmaya çalışan kötüleyen kişilerde oluyor onları anlayamıyorum. Kim ne izlerse izlesin sanane yani. :smiley: -Arkadaşlarım içinde dizi ve manga için bunu yapanlar olduğu için örnek vermek istedim.- Manga ve çizgi romanların özellikle yabancı dil gelişiminde internette kolay bulunmasından da ötürü çok olumlu etkileri olacağını düşündüğüm için bende en yakın zamanda başlamayı düşünüyorum. Bugüne kadar hiç okumasam da okumayacağım diye bir şey yok. :roll_eyes:

Mangaların sert çizimleri çok hoşuma gidiyor mesela. Naruto izlerken fazlaca eklenmiş ve karartılmış yüz hatları filan animede olan karanlık havayı animeden daha güzel veriyordu bence. İkisinin de yerine ve seriye göre hem artıları hem eksileri var yani sonuç olarak. Mesela claymore örnek olarak aklıma gelen ilk serilerden. Animesini sevip mangasını okumasam da animesinin mangasının yanında hem çizim hem hikaye olarak sıfır kaldığını biliyorum.

1 Beğeni

Hangisi daha iyiyse.

Hunter x Hunter: Anime(2011)

Berserk: Manga

örnek olarak.

2 Beğeni

Bence manga. Düzenli olarak 2 yıldır okuyorum.
Anime olayım daha köklü ama bir manga olamaz. Kimse kusura bakmasın Burası karışır gibi :roll_eyes::grin:

1 Beğeni

İkisine karşı eşit mesafedeyim ama önce manga okumak daha güzeldir. Sonra animeyi izleyip okurken kafamda canlananların hareketlenmesi daha bir güzel. :slight_smile:

1 Beğeni

Ben o kadar hızlı okuyamıyorum bu mangaları ya :frowning:
200 sayfalık bir cildi bir saatte okuyorum mesela, fazla mı yavaş bilmiyorum. Toplamda 100+ chapterdan oluşan mangaları iki haftadan önce bitiremiyorum. Dijital okumanın da etkisi olabilir belki ya da eş zamanlı kitap da okuduğum içindir emin değilim.
Genelde shonen serilerin animelerini izlemeyi tercih ediyorum. Fullmetal’in mangasının çok iyi olduğundan şüphem yok fakat animesinden aldığım tadı alamazmışım gibi hissediyorum. Keza HunterxHunter da öyle. Shingeki no Kyojin’de mesela o ilk bölümün etkisini manganın ilk chapterında hissedememiştim. Müzikler ve seslendirmeler çok etkili olabiliyor.
Bunun yanında belli başlı mangakaların eserlerinde, animesi olsa dahi, mangayı tercih ediyorum. Takehiko İnoue, Naoki Urasawa gibi.

3 Beğeni