Anime Puanlaması İçin Kriterleriniz

Spekülatif olabilir ama animesever forumdaşların puanlama yapma konusundaki kriterlerini öğrenmek istedim. Bu soruyorum çünkü bazı insanların 1. sezonuna en az 7 verdikleri serinin 2. sezonuna yada sequel filmine sırf onları tetikleyecek dizayn kararları alınmış yada sonu kafasındaki sonla uyuşmamış diye 1 verebildiklerini görüyorum ki, bu bana inandırıcı yada empati yapılabilitesi gelmiyor. Bu başlık altında kriterlerimizi paylaşırsak hem sonradan puanlayacağımız seriler konusunda ufuk açıcı fikirler edinebilir hem de halihazırda puan verdiklerimizi yeni bir gözle değerlendirebiliriz gibi geliyor bana. Öncelikle bir ön uyarı babından belirteyim, buradaki kriterler tamamen kişisel, yani siz de bir Anime’nin 1. sezonuna 7 ve üstü verip 2. sezonuna yada sequel filmine 1 basmayı haklı bulabilirsiniz ve bunun için gerçekten haklı argümanlarınız olabilir. Yani zevkler ve renkler olayı. Benzer şekilde recap filmler, bölümleri dosya başına 20 dakikadan kısa metrajlı yapımları, chibi serileri, müzik kliplerini, Daicon IV gibi sunum projelerini yada normalde MAL entry’si açılması bile gerekli olmayan kısa metraj DVD Extra’larını puanlamadığımdan bunlar için de bir kriter belirlemedim. Sizler istediğiniz puanlama metodunu benimsemekte serbestsiniz elbette. Aşağıda belirttiğim kriterler için belirttiğim örnekleri ANIDB puanlarını sondan başa sıralayarak sözkonusu puan aralığından kendimce seçim yaparak belirttim.

10 üzerinden 1:
Bu anime’nin bu puanı alabilmesi için hem bütünüyle yetersiz bir bütçe ile yapılması, hem paçalarından şarıl şarıl amatörlük akıyor olması, hem de iyi kötü birşey anlatamadan izleyiciyi troll’lemeye soyunmuş olması, eğer bir uyarlama ise orijinal materyali ya anlamamış yada ters anlamış yada kötü niyetle rezil etmeye çalışmış olması gerekiyor. Özet geçmek gerekirse, 10 üzerinden 1’lik bir yapım, sadece şu ana dek yapılmış binlerce anime’nin en dibinde kalan kirli, kokuşmuş ve zehirli tortuyu temsil ediyor.

Örnekler: Hametsu no Mars, Tekken The Movie

10 üzerinden 2:
10 üzerinden 6 puana kadarki bir spektrumda yeralan “barely animated” TV ve ONA serilerinin alt sınırı da -bence- buradan başlıyor. Benzer şekilde ancak sahne atlayarak katlanabileceğiniz türden OVA da genel olarak bu puanı hakediyor. 10 üzerinden 1’lik yapımla aradaki genel spektrum farkı ise bana göre 10 üzerinden 2’lik bir yapımın en azından TV / ONA serisi olarak yayınlanılmasını sağlayabilecek minimum seviyede bir sinopsise sahip olabilmeleri diyebilirim. Bu anime’nin bu puanı alabilmesi için, eğer şu yada bu şekilde bir hikayesi varsa bile teknik anlamda gerçek anlamda izleyicisini aptal yerine koymanın eşiği içinde olduğu için izleyicinin o hikayeyi zaten önemseyemeceği seriler olması, seslendirmeden animatörüne kadar o kadroda yeraldığını gördüğünüz ve önceden işlerini bildiğiniz/tanıdığınız her bir isim için “simit sat , onurlu yaşa” tepkisini verdirecek işler olması gerekiyor. Hikaye olsun, kurgu olsun, ludonarrative dissonance dediğimiz durum her birkaç dakikada bir adeta gözünüze sokulmalı. Ayrıca bu puanı hakeden yapımların tamamı olmasa da çoğunda solid bir final koyma başarısı bile göze çarpamıyor ve devamı gelmeyeceğini bile bile “to be continued” diyerek açık kapı bırakma kolaycılığı ilk göze çarpan özelliklerden biri. Genele vurulduğunda mental acı çekmeden son bölümünü görmenizin imkansız olduğu yapımlardır ve çoğu kişi tarafından yarım bırakılır. Özet geçmek gerekirse, 10 üzerinden 2’lik bir yapım izlediğinizde vereceğiniz tepki “bir insanın asla şahit olmaması gereken şeyler gördüm” şeklinde olacaktır.

Örnekler: Dai-Shogun, Kenzen Robo Daimidaler

10 üzerinden 3:
Bu yapımlar animasyonun yanında hikaye açısından da vasat diyebileceğimiz alt çizgiyi temsil ediyor. Karakter yazımı başrol karakterin ötesinde bir derinlik taşımaz ama sizden zaten büyük beklentiler içine girmenizi de çoğu zaman beklemez. Zira bu serinin tamemen ticari amaçlarla üretildiğini , sizden ne karakterleri ne de hikayesiyle bir sün bile sürecek ömürde bir bağ kurma çabası içine girmeyeceğini ya bilirsiniz, ya bizzat tecrübe ederek öğrenirsiniz. Ayırdığınız zamanı karşılayıp karşılamayacağı tamamen kişisel yargınıza ve o türü ne kadar sevip sevmediğinize bağlıdır. Öte yadan harcayacak sonsuz zamanınız olmadığını hatırlatacak kadar kurgu fakiri yapımlardır. Eğer türe karşı büyük bir sevginiz yoksa, bu puandaki bir yapımı izlemek eli açık oynanan bir kumardan başka birşey olmaz.

Örnekler: Batman Ninja, StreetFighter Alpha Generations

<güncellenecek>

2 Beğeni

Açıkçası kimsenin benim puanlamalarımı merak etmediğini bildiğim için daha önce hiç puanlama sistemleri üzerine düşünmedim. Sanırım şöyle bir şey olurdu.

Hikayeyi, görseli ve sesi ayrı başlıklar ve alt başlıklar içerisinde puanlardım. Sonra da kişisel zevklerime göre katsayılarla çarpıp ortalama bir puan bulurdum. (Mesela ben görsel özelliklere pek takılmam. 10 üzerinden puanlar ama genel ortalamaya etkisini düşük tutarım.)

Örnek olsun diye çokça bilindik One Punch Man’i kriterleri açıklayarak puanlayabilirim:

Hikaye:

Tutarlılık: 7?

Şimdi nerden başlasam? Neyse. Bu kriter OPM için çok da uygun değil. En iyisi diğer kritere geçelim. :unamused:

Yaratıcılık: 10

Tek atan karakterler daha önce de vardı fakat ana mevzu onlar değillerdi. Ayrıca seri içerisinde çokça gördüğümüz envai çeşit mutant, kahraman ve süper güçler de yenilikçidir.

Karakterler: 6

Karakter hikayeleri, amaçları, travmaları, ilgiçekici yanları… Kısacası doluluğu/boşluğu.

Hikaye derinliği: 6

Neye 10 puan verirdim? Yakın zamanda okuduğum Shingeki no Kyojin’e 10 verirdim mesela. Sürekli geriye dönüp açıkta kalan nokta bırakmayan hikayesi beni mest etmişti. Chapter 2 de okuduğunuz şey Chapter 76 da yine önünüze çıkabiliyor. Hikayenin verdiği mesaj da bu alt kategorinin değerlendirilmesine dahil.

Görsel:

Görsel efektler: 9

Mangasında okurken bile o sahneler dudak uçuklatıyordu. Mangada olsa 10 puan verirdim. Hele ki o frame frame çizilen sahneler :blush:

Arkaplan ve manzara sahneler: 8

Bu biraz garip bir konu. Çünkü bu bazen sanatsal anlamda da olabiliyor bazen de üşengeçlikten, zaman kısıtlılığından, maddi yetersizliklerden. Misal Monogatari serisinin arkaplanlarını sanatsal olarak değerlendiririm. Ama Boku no Hero Academia de sıkça karşılaşılabilen kıytırık arkaplanlarla tamamlanmış sahneler var. Şimdi bulamadım ama bazı sahneler sulu boya yaparken tüm boyayı kağıda dökmüşsünüz havası veriyordu.

Mekan detayları: 7

Hani Saitama’nın odasında geçen sahnelerde bitmiş içecekler yerde hem devrilmiş hem de dizili durur ya, veya parktaki bir savaş sahnesinde parkta çöp kutusuda vardır ya. Bundan bahsediyorum. Gerçekçiliği arttıran detaylardan.

Ses:

Seslendirme: 6
Açılış & kapanış müzikleri: 5

Hayranı değilim bu iki müziğin. Kişisel fikrim.

Arkaplan müzikler: 1

Misal Gintama da arkada çalan müzikleri hemen aklınıza getirebilirsiniz. One Punch Man’ de bu çok zayıftır. Hatta bazı sahnelerde yoktur. Sahneler müziksiz sadece efekt sesleriyle açılır.

  • (ses efektlerini de puanlardım ancak o kadar kulağım yok ama bir gün çok rahatsız olursam belirtirim)

Ortalamalar (Kat sayılar benim için: 5,3,3)
(x5) Hikaye: 7,25
(x3) Görsel: 8
(x3) Ses: 4

Genel Puan: 6,56

Evet, böyle bir puan çıktı. Birkaç animede daha bu yöntemi deneyip gerçekten beğenilerimle örtüşen bir yöntem mi yoksa beğendiğim seriler beğenmediğim serilerin ardında mı kalıyor bakmak lazım.

1 Beğeni