Girişler 50tl olmuş diyorlar şaka mı? Şaka değilse çok komik.
Hayatımın en kötü fuar deneyimlerinden biriydi.
Fuarın giriş ücreti olması garip geldi. 50 tl önemli bir bedel değil benim gözümde. Ancak böyle bir uygulamaya neden gidildiği merak uyandırıyor. Yeterince kira geliri alamadı da gelir yaratmaya mı çalışıyor organizasyon şirketi? Durum buysa fuarın geleceği açısından riskli bir durum var demektir.
Benim nezdimde bir kitap fuarını güzel yapan 3+1 şey var. Bolca söyleşi, çeşit çeşit yazarla tanışma imkanı, yayınevi yetkilileriyle temas kurabilme ve +1 olarak ucuz kitap.
Bu fuarda neredeyse doğru düzgün söyleşi/konverans vb organizasyon yok. Olan da haftasonu. Hafta içi bomboş. Tabiki haftasonu daha yoğun olur ama hafta içi de bu kadar boş olmaz ya. En basitinden fuarın onur konuğu Kırgızistan standı tüm gün boştu. Standa görevli koymaya dahi zahmet etmemişler.
İmza günü olan yazarların kahir ekseriyeti wattpad yazarları ve islamcı yazarlardan ibaret.
Yayınevlerinin durumu ise fecaat. Benim uğradığım standların neredeyse tamamının ortak özelliği hiç yayınevi yetkilisinin bulunmaması, standda günlük yevmiye/prim usulü günlük çalışan gençlere yayınevi t-shirtü giydirip satış yaptırılması. Gençler haliyle sattıkları kitapla ilgili sadece yüzeysel bilgilere sahip. Biraz detay sorular dahi gelince cevap veremiyorlar.
Benim gençliğimde (eyvah yaşlılığım ifşa oldu) lise öğrencileri dahi harçlıklarıyla geldikleri fuarlardan poşetleri taşıyamayacakları kadar kitap dolu olarak ayrılırlardı. Şimdiyse yayınevleri fuarda, kendi web sitelerinde sattıklarından bile pahalıya kitap satıyorlar. Bazıları kendi web sitelerinde sattıklarından bile pahalıya satıyor. Uğradığım yayınevlerinden gözümün nuru TTK ve TDK hariç (kendileri her fuarın yıldızı) sadece Ötüken’de internetten daha fazla indirim vardı. (onda da 3 mayısta zaten yapacakları %50’den daha büyük bir indirim yoktu)
İlk defa bir fuarı gelmeden belirlediğim satın alma limitimi aşmadan tamamladım. (Hanımla birlikte 15 kitap limit koymuştuk kendimize. Sadece 7 kitap aldık.)
Açıkçası hayal kırıklığına uğradım. Bir sonraki fuara uğrar mıyım emin değilim.