Anlaşma

Öykü Seçkisi'nde okumak için: Anlaşma – Aylık Öykü Seçkisi

image

Ay ışığı ile birleşen far ışığı önümdeki dar köy yolunu aydınlatıyor iki yanda bitmiş böğürtlen çalıları arabama sürtünüyordu. Göz ucuyla saate baktım ve gece yarısını çoktan aştığımı fark ettim. Geç saatlere kaldığımı düşünüp hayıflanırken önüme kar beyazı bir tavşanın fırlamasıyla frene basıp arabayı durdurdum. Tavşan da yolun ortasına durup bir süre benimle bakıştıktan sonra lütfedip… (DEVAMI…)

2 Beğeni

Gerilerek okudum. Berk’in hikaye anlatımına aşığım. Bir gün onun yazdığı bir romanı okumayı çok istiyorum. :raised_hands:t2::tulip:

2 Beğeni

Öykünün başından beri çiftliğin bir gizem içinde olması uzunluğuna rağmen bir oturuşta okuttu kendisini :smiley:
Korku ve bilimkurgu türlerinin iç içe olması da Ray Bradbury’i anımsattı. Ama kelime sınırı biraz bel bükmüş sanırım. Kelime sınırı olmasa bence çok daha farklı veya geniş sonlar ortaya çıkabilirdi :smiley:

3 Beğeni

Anlaşma, bu ayın temasının tanıtımında belirtildiği gibi sahiden “gözümüzdeki perdeyi” indiriyor ancak gözlerimiz bence “hayatın kendisini” değil, köy yolundan çiftliğe kadar kasvete bulanmış bir geceyi görmeye başlıyor.

Derin bir karanlığın hâkim olduğu bu öyküde tasvirler oldukça güçlü. Bir yandan kahramanın merakı okuyucuya işlerken diğer yandan Sakıp’ın tedirginliği hatta uykusuz gözleri karşımızda canlanmaya başlıyor. Öyküde önce Sakıp’ın tavırlarının sebebini anlayamazken daha sonra içeriğin alt metninde -mekânın çiftlik olmasının da etkisiyle- yazarın, köy romanlarındaki tipik erdemli köylü karakterinin aksine kurnaz ve açgözlü bir öykü kişisi çizdiğini görüyoruz kanaatimce. Öyle ki Sakıp, kârlı anlaşması için abisi saydığı birine nefret dolu bakışları ve şiddetiyle karşılık verebilmiş, bu fantastik öyküde bile okuyucunun zihnine Şükrü Erbaş’ın, “aptal, kaba ve kurnazdırlar.” dizelerini düşürmüştür. Anlaşma, güçlü anlatımıyla, okumayı bitirdiğimizde bile bizi bir süre çiftliğin olağandışı gecesinde tutmaya devam ediyor.

2 Beğeni

Tek solukta okudum! Çok etkileyiciydi. Elinize, emeğinize sağlık. Başka seçkilerde görüşmek üzere!