Ansiklopedi Nasıl Okunur?

Selamlar, rehbere benzeyen ancak doğrudan bir soru olan bu başlık için kusura bakmayın. Sahiden soruyorum, bir ansiklopedi nasıl okunur?

Bugüne kadar birçok bilim insanından ve üniversitedeki hocalarımdan ansiklopedi okuma önerisi aldım ve geçenlerde bu tavsiyeye uymak istedim. Okumak için edebiyat öğrencisi olduğumdan çok sık yararlandığım İslâm Ansiklopedisi’ni seçtim. İlk başlarda her şey güzel ilerliyordu ancak biraz ilerledikten sonra hiç ilgi ve alakamın olmadığı, hafızamda tutmakta dahi zorlandığım isimlerle karşılaşmaya başladım: Abbâse bint Mehdî, Abbas bin Velîd bin Abdülmelik, Abbas b. Hüseyin eş-Şirâzî (Tahmin edeceğiniz üzere bunları da bakarak yazdım). Beni kültürel anlamda geliştireceğine inandığım için henüz okumayı bırakmadım ancak bir şeyleri yanlış yaptığımın da farkındayım. Belki yanlış bir ansiklopedi seçtim, belki yalnızca kendi ilgi alanıma dair maddeleri okumalıydım…

Bu sebeple siz forumdaşlardan fikir almak istedim. Sizler nasıl bir ansiklopedi okuma yöntemi izliyorsunuz? Hangi ansiklopedileri tercih ediyorsunuz?

Merhaba
Ben zaman zaman ansiklopedi serimin karşısına geçerim -Büyük Larus ve Britanika setim var- serbes çağrışımla bir cildi açıyorum ve rastgele bir sayfa açıp ilgimi çeken maddeyi okumaya başlıyorum. Oradan diğer maddelere geçmek güzel oluyor.
Bu arada bazı merak ettiğim konularda en sağlam kaynak olarak ansiklopedileri görüyorum. Daha derin bilgi lazımsa ansiklopedideki aynı maddenin kaynaklarını bulmaya çalışıyorum. Benim ansiklopedi okumaktan anladığım budur…

3 Beğeni

Eskiden ben de ansiklopedi okurdum. Hatta şöyle diyeyim kitap okumaz ansiklopedi okurdum. Özellikle Meydan Larousse ve Ana Britannica. Hatta ortaokul yıllarında Tercüman gazetesinin verdiği bir set vardı şu an adını anımsayamadım, onu iki kez okumuştum. Çok hacimli değildi tabii.

1 Beğeni

Kaynağını çok aradım, bulamadım. Lakin yine de yazmak istiyorum. Isaac Asimov Britanica’yı bir kez hatmetmiş. Yetmemiş olacak ki ileriki yıllarda bir kere daha hatmetmiş.

2 Beğeni