Öykü Seçkisi'nde okumak için: Arkbelok’ta Bir Adam – Aylık Öykü Seçkisi
Uyandığında kanepesinde iki büklüm yattığını fark etti. İri cüssesiyle zorlukla sığdığı yumuşak yerin içine çökmüştü. Odaya sadece camdan ibaret olan cepheden büyük bir ışık huzmesi vuruyor ve her yeri aydınlatıyordu. Tepeye doğru tırmanan güneşin parıltısı adamın yüzüne çarpıyordu. Güneşten rahatsız olan gözlerini acıyla ovuşturdu. Gerindi. Bunu yaptığı sırada göğsünde bir martı gibi açılmış kalın bir… (DEVAMI…)
bu hikayeyi öykü seçkisinden önce mi yazmıştın? hikayede çiftlik temasına tek bir yerde rastladım, o da barın duvarında asılı bir tabloda resmedilen çiftlikti. hikayeye yardımcı bir eleman da olmamış orda asılı kalmış. Diyalogları sevdim, “Ölüyüm ben. Ölülerin isimleri olmaz. Olsa bile değersizdir. Yoktur çünkü artık.” kalemine sağlık, takipteyim
Hikayeyi yazmadan önce aklıma türlü fikirler gelmişti. Fantazya ile bilimkurgu karışık bir içerik olarak tasarlamıştım. Temaya sadık olması için de ortaçağda bir çiftlikte geçen bir hikaye olacaktı fakat sonradan buna dönüştü . Yani öykü seçkisinin belirlenmesinden bir, bir buçuk hafta sonra bu öykü son hâliyle ve genel hatlarıyla aklımda böyle canlanmış oldu.
İlk bakışta çiftlik temasına uzak gözükse de ‘eski’ ve 'yeni’nin karşıtlığı açısından eski kafalı bir askerin doğal olana yani öze dönüşe olan hasretini ele alan bir hikaye oldu kendisi. Bunun benzerleri 1984, Cesur Yeni Dünya ve Biz adlı distopik romanlarda da göze çarpıyor; ilkelliğe dair bir özlem, bir kurtuluş çabası olarak.
Hikaye dikkat ettiğiniz gibi tek bir insanın çevresi üzerinden yardımcı bir karakter olmaksızın yola çıkıyor ve böylelikle olaylar gelişiyor. Burada da modern insanın (hikayenin kendi gerçekliği içerisindeki modern insanın) bir birey olarak nasıl yalnızlaştığı, teknolojik gelişimin birey üzerindeki etkisi gibi konuları göstererek eskiyi bir kurtuluş yeri gibi görmesini çiftlik resimli bir tablo üzerinden bir metafor olarak kullanıp işlemek istedim. Tam da günümüzde olduğu gibi .
Diyalogların üstüne itinayla ve özenle düştüm; hem gerçekçi hem de çarpıcı olmasını sağlamak adına. Beğendiyseniz ne mutlu bana
Bilimkurgu yeni sayılabileceğim bir alan şu an için. Hâli hazırda birkaç öyküm daha var. Temalar uygun düşerse onları da öykü seçkisinde görebiliriz sanıyorum . Umuyorum önümüzdeki bilimkurgu temalı öykülerimi de daha iyi hâle getireceğim. Okuduğunuz için ve değerli yorumunuz için çok teşekkür ediyorum
.