Asoiaf vs Zaman Çarkı

Bu başlığı da, daha önceden açtığım ‘‘Orta Dünya vs Zaman Çarkı’’ gibi huzurlarınıza sunuyorum. Orada da belirttiğim gibi araya konulan ‘‘vs’’ sözcüğü kesinlikle kavga gürültü, hadi onu buna çarpıştıralım anlamında değil. Serileri okumamış arkadaşlar için iki seri arasında sunacağınız görüşleriniz aydınlatıcı olur, hem de kendi fikirlerimize yeni düşünceler eklemiş oluruz.

Sizce biri diğerinden neden daha iyi olabilir? Hangisinin hangi özellikleri diğerine daha ağır basıyor?

Mümkün olduğunca okumayanlar için spoiler vermeden genel bir değerlendirme yaparsanız sevinirim. Spoiler vermeniz gereken yerlerde bluru unutmayın.

O başlık altında zaten bu konu da tartışıldı.

Oranın konusu değildi zaten sıkıntı orada tartışılmasıydı.

1 Beğeni

Zaman çarkına daha yeni başladım ama asoiafı üç kez okudum ve hala da günümün çoğu onunla geçiyor. Teoriler, araştırmalar vs. Martin, asoiafı yaptığında klasik fantastik öğeler koymak yerine çok farklı şeyler koydu. Bu seriyi çok ilgi çekici yapar. Ayrıca o kadar evrenle ilgilenmeme rağmen Martin’in gri ve harika karakterleri hiçbir evrende yok. Asoiaf karakterlerinden daha çok sevdiğim karakterler tabiki var ama asoiaf çoğunlukta diyebilirim. İlmik ilmik yazmada yine önde gelen yazarlardan biri. Gönderme, ima, ayrıntıda vs yine çok önde. Seriyi sorguladığınız zaman öyle harika şeylerle karşılaşıyorsunuzki aklınız almıyor ve hata bulamıyorsunuz. Keza serinin sözleri de. Serinin karanlık bir halde olması yine benim çok hoşuma giden şeylerden. Bu daha uzar gider ama asoiaf benim kkgyle birlikte en sevdiğim ve en iyi gördüğüm kurgu eser. Zaman çarkının karakterleri siyah beyaz. Bu biraz hoşuma gitmiyor tabi. Bilmiyorum bir tek bana mı öyle geldi ama ilk kitapla yüzüklerin efendisi aşırı benzer. Zaman çarkının dilini, evrenini ve karakterlerini de çok sevdim. Maalesef daha ikinci ve üçüncü kitaplarını alamadım. Nasip olursa bu hafta alıyorum. Tüm seriyi bitirince her iki seri açısındanda daha sağlıklı bir inceleme ve karşılaştırma yaparım.

4 Beğeni

Hayatım boyunca sadece siyah ve beyaz olan karakterleri tam anlamıyla sevemedim. Zaman Çarkı serisini de sırf bu yüzden beğenmem diye erteleyip duruyorum. Aslında ilk iki kitabı elimde bulunuyor, cesaret edip okursam görüşümü değiştireceğini umuyorum. Yüzük serisi değiştirememişti belki Zaman Çarkı başarır.

Bitmiş bir seri ile henüz 2 kitabı eksik olan bir seriyi karşılaştırmayı pek doğru bulmuyorum.İlla karşılaştırma yaparsamda Zaman Çarkı kesinlikle daha iyi Asiof’tan Evren dizaynı,karakter gelişimi,kültürler,kurgu gibi konularda Asiof şuan daha kötü.

1 Beğeni

Zaman Çarkı dışarıdan göründüğü gibi siyah beyaz değil kesinlikle.

Karşılaştırma için, ASOIAF bitmeyecek gibi duruyor, o yüzden en azından birinin sonunu biliyoruz :grinning:

4 Beğeni

Zaman Çarkı’nda siyah beyaz karakterler yok ki. Heralde evrende en çok ışığa hizmet ettiği düşünülen Aes Sedai’ler dahi beyaz karakterler değil. “Kötülük” yapan da “iyilik” yapan da kendi çıkarı için yapıyor, bu da anlatılıyor zaten, salt iyi salt kötü karakterler yok bu seride. Uzun uzun açabilirim ama gerek yok zaten spoiler olur.

Okuyunca kendiniz görürsünüz zaten.

2 Beğeni

Zaman Çarkı bitirmeyen açmasın lütfen. Ana karakterler bile saf iyiden çıkıyor ki belli bir süre sonra. Rand kendi ordusunu öldürüyor, Egwene manipülatif, çıkarcı bir Aes Sedai oluyor, Nyvaene’i taciz falan ediyor. Kitaplar ilerledikçe karakterlerin derinliği artıyor. Aslında buda ASOIAF’a benziyor yoksa ilk kitapta karakterler çok mu griydi veya derindi. Jon Snow, Arya gibi karakterler başlangıçta şirin, saf karakterlerdi. Jaime salt kötü olarak yansıtılıyordu. Yaşadıkları olaylar ile birlikte gelişmeye başladılar.

İkisini de okumuş biri olarak Zaman Çarkı bana daha fazla hitap etti. 15 kitaplık bir seri okuyunca ve sonu da kabul edilebilir bitince normal olarak bir bağ oluşuyor. Ayrıca Rand büyük bir artı. Fantastik edebiyatın en sıkıcı karakterlerinden biri olarak başlayıp, bu kadar gelişen bir karakter var mıdır, bilemiyorum. Robert Jordan’ın kendi hayatından, savaştaki anılarından bolca etkiler içermesi karakterin etkisini arttırmış.

2 Beğeni