Kitabı bitirmiş bulunuyorum. Çok kaliteli bir bilim kurgu gerçekten. Gerek detaylı olması, gerek anlatımı, gerekse karakterleriyle oldukça başarılı buldum. Hakkında yapılabilecek en iyi analizi @Bay_Karamsar zaten Kayıp Rıhtım için yapmış, üzerine çok bir şey söyleyemiyorum. Hakkında düşüncelerimi beliryeyim ve konusu hakkında spoilerlı bir mesaj yazmakla yetineyim.
Kitabımız ciddi bir devrim analizi. En ince ayrıntısına kadar devrim nasıl olur, neden oluru sorgulamış Heinlein. Yıldız Gemisi Askerleri’ne nazaran dili çok daha akıcı ve ufak espiriler içermekte; buna rağmen çok rahat okunduğu da söylenemez. 2075 yılı, Ay Dünya’dan gönderilen çeşitli mahkumlardan oluşan bir koloni şekilde ama Dünya otoritesi tarafından yönetiliyor. Mahkumlar burada çeşitli işler yapıyorlar ve tabii ki haklarını alamıyorlar. Yavaş yavaş gerilen atmosfer neticesinde bir bilgisayar (Mike) ve bir teknisyen (Man) önderliğinde ilk devrime gidiyor. Ay sakinlerinin anarşizme yakın olduğunu da belirtmek lazım. Ardından da ana kaynakla, yani Dünya ile özgürlük mücadelesi başlıyor. Dünya’nın bu süreçteki yalanları ve tutumu yazıldığı dönem için ipuçları barındırıyor. İşte tüm bu aşamalar,çatışmalar,planlar detaylı bir şekilde, en ince ayrıntısına kadar inceleniyor. Bazen uzun ve yorucu olduğu da oluyor tabii. Mike, Man, Prof ve Wyoh mükemmel işlenmiş karakterler. Resmen özleyeceğim. Heinlein yine özgürlük için bedel ödemeliyiz temelinde kurgulamış kitabı. Arka plandaki felsefesi genel olarak buna dayanıyor.
Gerçekten ayakları yere sağlam basan bir eser Ay Zalim Bir Sevgilidir. Yıldız Gemisi Askerleri’nden daha fazla sevdim. İyi ki bu etkinliği yapmışız da böyle önemli bir yazarı okumak için bahane ortaya çıkmış.