Ay Zalim Bir Sevgilidir - Robert A. Heinlein

Forumdaşlar
Robert A. Heinlein Okuma Etkinliği kapsamında Ay Zalim Bir Sevgilidir kitabını okumaya başlıyoruz.

Kitap incelemelerinizi, yorumlarınızı, sorularınızı ve tartışmalarınızı bu başlıkta paylaşabilirsiniz.

@gozubocek @Okuryorum @isos81 @Akahige @Blackheart @Melisa @sherlock007 @Gelu @Lorien_archers @mephisto @Howl @Makoides

7 Beğeni

Yazın okumuştum, şimdi yine aklıma düştü. Çok iyi kitaptı, hele sonunu düşününce… Sanırım hala okunuyor o yüzden fazla yazmayayım. Kitabı bitirdiğim zaman aklımda dolanan yine insanların çoğundan bir cacık olmaz düşüncesiydi.

2 Beğeni

Çok severim, keyifli okumalar, mike’a selamlar :slight_smile:

2 Beğeni

Hocam yazma sırasına göre okumayacak mıydık? Yaban Diyarlardaki Yabancı’yı okuduk mu? Ben mi kaçırdım.

Kitabı bitirmiş bulunuyorum. Çok kaliteli bir bilim kurgu gerçekten. Gerek detaylı olması, gerek anlatımı, gerekse karakterleriyle oldukça başarılı buldum. Hakkında yapılabilecek en iyi analizi @Bay_Karamsar zaten Kayıp Rıhtım için yapmış, üzerine çok bir şey söyleyemiyorum. Hakkında düşüncelerimi beliryeyim ve konusu hakkında spoilerlı bir mesaj yazmakla yetineyim. :slight_smile:

Kitabımız ciddi bir devrim analizi. En ince ayrıntısına kadar devrim nasıl olur, neden oluru sorgulamış Heinlein. Yıldız Gemisi Askerleri’ne nazaran dili çok daha akıcı ve ufak espiriler içermekte; buna rağmen çok rahat okunduğu da söylenemez. 2075 yılı, Ay Dünya’dan gönderilen çeşitli mahkumlardan oluşan bir koloni şekilde ama Dünya otoritesi tarafından yönetiliyor. Mahkumlar burada çeşitli işler yapıyorlar ve tabii ki haklarını alamıyorlar. Yavaş yavaş gerilen atmosfer neticesinde bir bilgisayar (Mike) ve bir teknisyen (Man) önderliğinde ilk devrime gidiyor. Ay sakinlerinin anarşizme yakın olduğunu da belirtmek lazım. Ardından da ana kaynakla, yani Dünya ile özgürlük mücadelesi başlıyor. Dünya’nın bu süreçteki yalanları ve tutumu yazıldığı dönem için ipuçları barındırıyor. İşte tüm bu aşamalar,çatışmalar,planlar detaylı bir şekilde, en ince ayrıntısına kadar inceleniyor. Bazen uzun ve yorucu olduğu da oluyor tabii. Mike, Man, Prof ve Wyoh mükemmel işlenmiş karakterler. Resmen özleyeceğim. Heinlein yine özgürlük için bedel ödemeliyiz temelinde kurgulamış kitabı. Arka plandaki felsefesi genel olarak buna dayanıyor.

Gerçekten ayakları yere sağlam basan bir eser Ay Zalim Bir Sevgilidir. Yıldız Gemisi Askerleri’nden daha fazla sevdim. İyi ki bu etkinliği yapmışız da böyle önemli bir yazarı okumak için bahane ortaya çıkmış.

4 Beğeni

Kitabın tamamı ama özellikle bu kısım bana okurken Mülksüzler’i hatırlatmıştı.

1 Beğeni

Evet aslında onu da belirtecektim, unutmuşum. Mülksüzler sanırım biraz etkilenmiş bu kitaptan, hatta baya fazla. Silahın çok olmadığı bir Ay Zalim Bir Sevgilidir uyarlaması gibi, tabii anarşizmin de daha hissedilir olduğu.

1 Beğeni

Katılıyorum. Ben de son 70 sayfa içerisindeyim. Son düzlükte aksiyon da artmış oldu. Andy Weir de Artemis kitabında bi nebze bu kitaptan esinlenmiş diye düşünüyorum. Kitabın ilk başlarında direk aklıma o kitap geldi, yakın zamanda okumuştum. Oradaki benzerlik aydaki yaşam, dünya ile ay arasındaki farklılıklar vs idi daha çok.

2 Beğeni

Son 70 sayfasındayım ve kitabı çok beğendim. Özellikle Mike karakterini bilimkurgu için ikonik bir karakter olarak görüyorum.

2 Beğeni

Kitabın son 120 sayfasındayım. Kitap güzel ama saçma sapan cümlelerden kafayı yemek üzereyim.

Bendeki kitap ilk baskı şu cümle 340.sayfada sonraki baskılarda da durum aynı mı?

1 Beğeni
  1. Baskı da aynı. Düzeltmemişler.
1 Beğeni

Teşekkürler. Bu İthaki’den kitap almama kararım pekişmiş oldu. İkinci el alırım kütüphaneden alır okurum. Ancak bu saçmalığa maddi kaynak sağlamak istemem.

2 Beğeni

TANSTAALF!
Heinlein Profesör Bernardo De La Paz aracılığı ile bize vatandaşlık, hükümet sistemi, devlet biçimi, parlemento-yasama, devrim, örgüt teorisi, özgürlük ve daha pek çok konudaki fikirlerini anlatıyor.
Ama özünde kafası karışık özgürlükçü bir elitist ile karşı karşıyayız.
Sadece bedelini ödediğin şeylere sahip olabilirsin ve herkes aynı bedeli ödemez.

Yıldız Gemisi Askerleri’ni daha çok sevdim ben. :blush:

Yazar “A dinkum word!” yazmış “Düşünen bir laf!” diye cevirmişler.
Son okuma hiç yapmamışlar sanki. Başı sonu olmayan o kadar anlamsız cümle var ki. Heinlein’a saygım olmasa vazgeçecektim okumaktan.

2 Beğeni

Çeviriyi yapan arkadaşın da ilk çevirisi galiba. :slight_smile:

1 Beğeni