Doğru dürüst bir listesi bulunmayan, Ayrıntı Yayınları’nın transgresyonel kurgu serisine de ben girişeyim dedim. 2001 yılında “Dövüş Kulübü” ile başlayan seri hala devam ediyor ancak çoğu kitabı bulunmak için biraz araştırma istiyor. Yine de işin güzel tarafı şu ki; serinin bir kaç kitabı hariç geneli sahaf sitelerinden kolayca toplanabilir durumda.
Güncelde toplam 114 yayından oluşan listede; 102 kitap, 11 fasikül çizgi roman (Dövüş Kulübü 2) ve en son basılan format dışı bir boyama kitabı bulunuyor. Dövüş Kulübü 2’nin tek ciltte toplanmış hali de ayrıca basıldı. Listede 98 numara ile görebileceğiniz “Cehennem Azabı” adlı kitap Chuck Palahniuk’un, Madison Spencer adlı karakterinin adıyla ya da Damned Trilogy olarak anılan üçlemesinin ikinci kitabı “Doomed” dir ancak bu kitap yayınevi tarafından tanıtılmış olmasına rağmen bilmediğim bir sebepten piyasaya sürülemedi. (Güncelleme editi: 2019 itibari ile sorun çözülmüş ve kitap satışa sunulmuştur.) Ayrıca; serinin 112. kitabı olan "Uydurma Bir Şeyler"in kapağı için farklı bir çalışma yapılmış. Büyük bir ihtimalle yayınevinin bazı serilerinde yaptığı gibi bir tasarım değişikliği düşünüldü ancak sonradan vazgeçildi.
Yaptığım listeyi; yayının seri içindeki sıra numarası, Türkçe adı, orijinal adı, yazarı (çizeri, derleyeni), çevirmeni sırasıyla takip edebilirsiniz. Bazı kitaplarda sıra numarası hatalı verilmiş ancak kitapların çoğu elimde mevcut olduğu için yayınevinin sitesi ile de karşılaştırarak aşağıdaki listenin doğru olduğuna kanaat getirdim.
…ve işte yayınevinin tanıtımıyla;
Asilerin,
kaybedenlerin,
hayalperestlerin,
günahkârların,
küfürbazların,
beyaz zencilerin,
aşağı tırmananların,
yola çıkmaktan çekinmeyenlerin,
uçurumdan atlayanların…
dili,sesi
Bir Haz Markası “Beautiful You”, Beautiful You, Chuck Palahniuk, Ahmet Aybars Çağlayan
Dövüş Kulübü 2 Sayı: 0, Fight Club 2, Chuck Palahniuk, Cameron Stewart, Dave Stewart, Min Soo Kim
Dövüş Kulübü 2 Sayı: 1, Fight Club 2, Chuck Palahniuk, Cameron Stewart, Dave Stewart, Min Soo Kim
Dövüş Kulübü 2 Sayı: 2, Fight Club 2, Chuck Palahniuk, Cameron Stewart, Dave Stewart, Min Soo Kim
Dövüş Kulübü 2 Sayı: 3, Fight Club 2, Chuck Palahniuk, Cameron Stewart, Dave Stewart, Min Soo Kim
İzmarit, The Butt, Will Self, Gül Korkmaz
Dövüş Kulübü 2 Sayı: 4, Fight Club 2, Chuck Palahniuk, Cameron Stewart, Dave Stewart, Min Soo Kim
Canım Cicim, Chéri Chéri, Philippe Djian, Hakan Tansel
Dövüş Kulübü 2 Sayı: 5, Fight Club 2, Chuck Palahniuk, Cameron Stewart, Dave Stewart, Min Soo Kim
Adam Strand’ın Otuz Dokuz Ölümü, The 39 Deaths of Adams Strand, Gregory Galloway, Ogün Baştürk
Dövüş Kulübü 2 Sayı: 6, Fight Club 2, Chuck Palahniuk, Cameron Stewart, Dave Stewart, Min Soo Kim
Dövüş Kulübü 2 Sayı: 7, Fight Club 2, Chuck Palahniuk, Cameron Stewart, Dave Stewart, Min Soo Kim
Dövüş Kulübü 2 Sayı: 8, Fight Club 2, Chuck Palahniuk, Cameron Stewart, Dave Stewart, Min Soo Kim
Cehennem Azabı, Doomed, Chuck Palahniuk, Ahmet Aybars Çağlayan
Dövüş Kulübü 2 Sayı: 9, Fight Club 2, Chuck Palahniuk, Cameron Stewart, Dave Stewart, Min Soo Kim
Siyah Yıldız Nairobi, Black Star Nairobi, Mũkoma wa Ngũgĩ, Bora Korkmaz
Dövüş Kulübü 2 Sayı: 10, Fight Club 2, Chuck Palahniuk, Cameron Stewart, Dave Stewart, Min Soo Kim
Gece Gündüzü Düşlüyor, Natten Drømmer Om Dagen, Ingvar Ambjørnsen, Banu Gürsaler Syvertsen
Dün Gece Nerede Uyudun?, Where Did You Sleep Last Night?, Lynn Crosbie, Şeyda İşler
Yanık Diller, Burnt Tongues, Kolektif (Derleme: Dennis Widmyer, Richard Thomas, Chuck Palahniuk), Sinem Çetmilioğlu
New York’ta İki Aylak Sanatçı, Deux Jeunes Artistes au Chomage, Cyrille Martinez, Şirin Etik
Öteki Şehir, Druhé Mesto, Michal Ajvaz, Sevda Deniz Karali
İntikamlar, Vengeances, Philippe Djian, Hakan Tansel
Savrulanlar, Die Ungehaltenen, Deniz Utlu, Tarık Kayakan
Gammaz Ceketi, Snitch Jacket, Christopher Goffard, Efe Pötöy
Ölüm Kalım Oyunu, Ringolevio A Life Played for Keeps, Emmett Grogan, Aziz Üstel
Zoka, Bait: Off-Color Stories for You to Colors, Chuck Palahniuk, Joëlle Jones, Steve Morris, Marc Scheff, Alise Gluškova, Tony Puryear, Duncan Fegredo, Kirbi Fagan, Lee Bermejo, Funda Uncu
Uydurma Bir Şeyler, Make Something Up: Stories You Can’t Unread, Chuck Palahniuk, Damla Karadeniz
Zenith Oteli, Zenith Hotel, Oscar Coop-Phane, Selay Sarı
San Sebastian’da Hüzün, San Sebastian Blues, Ingvar Ambjørnsen, Banu Gürsaler Syvertsen
Kitap Kapakları:
“Dövüş Kulübü 2” Fasikül Kapakları (Tüm alternatif kapaklarıyla beraber):
Seriden son okuduğum kitabın yorumunu yazmak istedim.
Yok Edici - William S. Burroughs
Yeraltı edebiyatına yeni yeni girdim sayılır. Kitabı tamamen arka kapak yazısına ve içimde oluşan olumlu hislere dayanarak almıştım. Yazarı biraz araştırdığımda ise beat kuşağının kurucularından olduğunu ve alt kültür hakkında hemen hemen hiç bilgim olmadığının farkına vardım. Şunu söylemeliyim, bu bir roman değil çoğunlukla öykülerden oluşan bir kitap ve birkaç öykü birbirine bağlanıyor gibi sadece. Bir önceki öyküde bahsedilen karakter, bir elli sayfa falan okuduktan sonra başka bir öyküde karşınıza çıkabiliyor. Baya şaşırtıcı bir durum ve idrak etmem zaman almıştı. Öyküler birbirinden bağımsız ama şunu söyleyebilirim olaylar farklı olsa bile tüm öykülerin ana teması şiddet ve vahşet. Her öykü bir kıyım. Bir de yazarın yazım tarzı var, sizden kat kat enerjik olan bir çocukla ebelemece oynuyorsunuz gibi. Cümleler hızlı akıyor.
Kitabı bitirdiğimde bir garip oldum ve canım daha fazla okumak istedi. Baştaki öykülere geri döndüm ve o öyküleri sanki ilk kez okuyormuş gibiydim. Edebi açıdan iyi cümleler olmasa bile bir şekilde o kelimelere yakalanmak çok garip. Açık açık tiksindirici bir şekilde yazmasına rağmen hem de. Elimde başka Burroughs kitabı ya da beat kuşağı yazarlarından olmamasına üzülüyorum. Yine de yeraltı türünün en iyi kitaplarından değildir.
Bir de Burroughs kitaplarının bir kısmı Sel’den çıkmış. Hem Ballard hem de Burroughs nasıl boykot edeceğim ben Sel’i!
Diziden okuyacağım bir sonraki kitap muhtemelen Bir Düş İçin Ağıt olacak not edelim.
Gözlerime inanamıyorum, ya orijinal kapak kullanmak zorunda kaldılar ya da serinin kapak tasarımı değişiyor. Umarım ilk olasılık doğrudur.
Tahminim doğruymuş, orijinal kapağı kullanmışlar. Goodreadsten birkaç yoruma baktım ve kitabı merak etmeye başladım. Kapak hiç hoşuma gitmese de bir ara alacağım sanırım.
Geçen aylarda en son çıkan kitap.
Bu seriye olan heyecanım da öldü ya elindekileri okuyayım sonra sadece sevdiğim yazarların okumadığım kitaplarını alırım.
Bu zamana kadar yeraltı edebiyatı nedense çok okumadım şimdi yeni yeni okumaya başladım ve bu diziden sadece Chuck Palahniuk bazı kitapları var. Biraz daha almak istiyorum ama kayboldum gittim hangisini alsam diye. Kapağa göre alsam desem kapaklarda da berbat. Bir dizide çok kitap çıkmışken sende de o dizide hiç kitap yoksa sıkıntı bayağı. Maddi açıdan da kitaplıkta yer açmak açısında da.
Mevcut listeyi Ayrıntı web sitesi ve kitaplarla karşılaştırarak yaptığım güncelleme. Sitesine göre nedense 119’dan 121’e atlamış 120 numaralı kitabı bulamadım.
No
Türkçe Adı
Orijinal Adı
Yazar
Çevirmen
1
Dövüş Kulübü
Fight Club
Chuck Palahniuk
Elif Özsayar
2
Eşiktekiler