Kitaplar hakkında “hayatınızı değiştirecek kitap” gibi ifadeler kullanmaktan kaçınırım ama bu kitap biraz farklı. Çünkü bugüne kadar bana çok yardımcı oldu, benim için fazlasıyla öğretici oldu. Defalarca okudum ve her okuyuşumda satır aralarında önemli bilgilere rastladım. Peki nedir bu kitap?
George S. Clason’un Babil’in En Zengin Adamı (The Richest Man in Babylon) adlı kitabı aslında bir finans kitabı ama şunu şöyle yapın, bunu böyle yapın türünden bir finans kitabı değil. Bir hikâye kitabı. Verilmek istenen mesajı siz öykülerden dersler çıkararak alıyorsunuz.
Kitabın bir başka önemli özelliği de hayaller satan bir kitap olmaması. Şöyle yaparsanız kesin zengin olursunuz demiyor. Yoksulluktan kurtulmak için kestirme bir yol sunmuyor. Hatta bu yolları eleştiriyor. Son derece gerçekçi yollar öneriyor. Kitapta yazanları uygulayan bir insan çok zengin olacak diye bir şey de yok ama en azından kötü zamanlara hazırlıksız yakalanmayacak.
Öykülerin hepsi günümüzden binlerce yıl önce var olmuş antik Mezopotamya uygarlığı Babil’de geçiyor. Birtakım tarihî bilgilerden de faydalanan yazar günümüz ekonomisinin bir benzerini binlerce yıl öncesi için kurgulamış.
Bir öyküde Babil’in en zengin adamı olan Arkad’ı, iki eski dostu ziyaret ederek nasıl zengin olduğunu anlatmasını istiyorlar. Bir başkasında ise Arkad kralın emriyle bir okulda Babil vatandaşlarına zengin olmayı öğretiyor. Borçlarını öderken bir yandan da zengin olmaya çalışan başka bir adamın hikâyesi de var. Arkad’ın oğlu Nomasir’i uzak bir şehre, kendi başına zengin olmayı öğrenmesi için gönderdiği bir hikâye de var. Cılız Bir Kese İçin Yedi Çare, Altının Beş Yasası, Altın İsteyen Adam, Babil’in Altın Tefecisi, Babil’den Kil Tabletler gibi öyküler benim çok hoşuma gitmişti. En sonda da bazı tarihî gerçeklerden de faydalanarak Babil’in tarihte finans ilkelerini geliştiren ilk uygarlıklardan olduğu belirtilmiş.
Kitaplığımdaki en önemli kitaplardan olduğunu söyleyebilirim. Hayatımın büyük çoğunluğunda işsiz kalmış, maddi sıkıntılar çekmiş bir kişiyim ama hiçbir zaman devasa borçlar altında ezilmiş biri değilim. Çok gelirim olmasa da öğrendiklerim sayesinde bir şekilde ayakta duruyorum. Çünkü yıllar önce bu kitaptan akıllıca davranmayı öğrenmiştim. Sık sık bu kitaptan ilham almıştım. Hâlâ da bu kitaptaki bazı öyküleri arada bir okurum.
Elbette bu kitap ekonomiye, finansa dair her şeyi anlatmıyor ama bir giriş niteliği taşıyor. 1926’da ABD’de ilk baskısını yapan kitap, o dönem iş adamları tarafından toplu miktarlarda satın alınıp halka dağıtıldı. Çünkü toplumdaki her bir birey rasyonel davranmayı öğrenirse, zenginleşebilirse tüm ülkenin zenginliğinin artacağına inanılıyordu. Fakat görünüşe bakılırsa kitapta yazanlara çok az insan kulak astı. Çünkü o dönemde ekonomiye çok iyimser bir hava hakimdi. Fakat 1929’da tarihin en büyük ekonomik krizi yaşandı ve çok sayıda insan hazırlıksız yakalandı.
Anlatılmak istenen şeyin hikâye şeklinde yazılması bence çok iyi olmuş. Hem daha anlaşılır olmuş hem de daha keyifli. Edebiyat, finansal eğitim için kullanılmış.
Kitabın Türkçe baskısı şu ana kadar dört farklı yayınevi tarafından yapıldı.
-
Goa Yayınları 2005’te bu kitabı asıl ismiyle değil de Babil’in Kervan Taciri adıyla yayımladı. Elimdeki örneği budur. Genel olarak çevirisinden çok memnun kaldım. Fakat yeni baskısı yok. Sahaflara sormak lazım.
-
Epsilon Yayınları Babil’in En Zengin Adamı ismiyle bastı. İlk baskıyı ne zaman yaptıklarını bilmiyorum. Çeviri kalitesi hakkında fikrim yok.
-
Arion Basım Yayın 2013’te Babil’in En Zengin Adamı ismiyle yayımladı. Çeviri kalitesi hakkında fikrim yok.
-
Butik Yayınları 2018’de Babil’in En Zengin Adamı ismiyle yayımladı. Bir arkadaşıma hediye etmek için almıştım. O sırada kitapçıda diğer yayınevlerinin baskısı yoktu, o yüzden bu baskıyı aldım. Çevirisi ne yazık ki çok kötü.
Eğer farklı bir şeyler okumak isterseniz, bu kitabı şiddetle tavsiye ederim. Keşke şu eseri bir TV dizisi ya da belgesel serisi olarak da kurgulasalar ve daha çok insana ulaşsa. Çünkü konu ekonomi olunca insanlar bazen o kadar mantıksız kararlar veriyorlar ki bu kitabın okullarda zorunlu ders olmasını istediğim oluyor.
Okuyan, okumuş olan arkadaşlar varsa onların da yorumlarını görmek isterim.