Bakalım

Öykü Seçkisi'nde okumak için: Bakalım – Aylık Öykü Seçkisi

image

Eğer olurda safari yaptığınızda ve arabanız bozulup da onca yırtıcı hayvanların arasında kalsaydınız nasıl hissederdiniz? Diyelim ki hemen karşınızda kocaman bir aslan gözünü size kestirse ve doğruca sizin üstünüze gelse; acaba arabada mı kalırdınız yoksa oradan bir anca yayan da olsa kaçmaya mı çalışırdınız? Diyelim ki bir şekilde oradan uzaklaşmayı başarabildiniz ancak uzun saatler yürümenin… (DEVAMI…)

1 Beğeni

Hangi dilde olursa olsun, ortaya bir eser çıkartmak istiyorsak o dilin yazım kurallarını çok iyi düzeyde bilmemiz gerekir. Bu, tıpkı kırmızı ışıkta durup yeşilde geçmek gibidir. Bazı örnekler veriyorum.

Eğer olurda safari yaptığınızda

Olur ‘da’

onca yırtıcı hayvanların arasında

Onca gibi bir nicelik sıfatı kullanıyorsak nitelediğimiz isim çoğul kullanılamaz. Düzinelerce insan’, yedi kardeş’ vb. Bunların sonuna çoğul eki getirmeyiz.

kocaman bir aslan gözünü size kestirse

Gözünü bize dikebilir ya da gözün(e) bizi kestirebilir. Eylemi doğru yazmalıyız. Yoksa anlam bir hayli bozulur.

Bunu sizlere tasdikleyebilirim.

İspatlayabilirim demek mi istediniz?

Örneklerin hepsini burada sıralamayacağım. Şunu söyleyebilirim. Bana biraz wattpad dilini anımsattı. Yazmadan önce çokça okumalı, sonra yazmalıyız. Dilimize olan hakimiyetinizi arttırmanız anlatımınızı bir hayli güzelleştirebilir. Elinize sağlık.

2 Beğeni