Banka Yayınevlerine Bilimkurgu-Fantastik Talebi

2000’li yılların başında altıkırkbeş öyle veya böyle cesaret edip başlamış Orta Dünya Tarihi’ne. Şimdi Tolkien’i görmezden gebilecek banka markası bile olsa bir yayınevi var mı? Dizi de geliyor bir çok reklam ve ürün satışı coşacak yakında. Biz bunu istiyoruz’a dönüşsün bence.

2 Beğeni

Arkasında banka olan bir yayınevinden bence asıl o serileri istemek lazım. O serileri satmasa bile basabilecek güçte o yayınevleri, başlarlarsa yarım kalmaz ama Karayip Korsanları 5’i(serinin en kötü filmidir) çeken kadronun içinde çocuklar için hayal ürünü saçmalıklar çekiyoruz diyen biri vardı. Aynı olay bence buda. Ciddiye alınmıyor seriler, uğraşmıyor banka yayınevleri, değerli görülmüyor bu seriler.

@_OZ Şu an Tolkenin telifler boşa düşse uğraşıp alacaklarını düşünmüyorum ben banka yayınevlerinin. Telifler düşünce basarlar belki ama telifli haliyle uğraşmazlar.

2 Beğeni

Sırf ciddiye alınmamak değil aslında, Banka yayınevlerinde işleyiş bazen daha farklı teklif ettiğiniz seri yayınevine ya ün ya da başarı getirmeli diye düşünür yöneticiler. Editör veya teklif eden kişi direkt bodoslama bu kadar pahalı, uğraştırıcı ve uzun bir seri önerdiğinde kendi kariyeri açısından Don Kişotluk yapmış olur bence. Bu tarzlarda bilgili ve fanatik bir okur olmayan hiç bir çalışan böyle bir Don Kişotluk’a girişmez. Siz bir okur ve fantastik edebiyat fanı olarak büyük yerlerin bu işe bulaşmasını istiyorsunuz ama bu çok zor.
NOT: Tolkien’in o serisi bildiğim kadarıyla taslaklar ve tekrarlardan oluşan uzun ve uğraştırıcı bir seri. O topa maalesef aklı olan kimse girmez.

7 Beğeni

Benim listeyi paylaşıyorum:

Frederik Pohl, Hiçi Destanı ve diğerleri.
David Brin, The Uplift War.
Jim Butcher, Dresden Dosyaları.
Marko Kloos, Angles of Attack.
William Gibson, Sprawl üçlemesi.
Stephen R. Donaldson - İnançsız Covenant.
G.R.R. Martin, Novellalar.
Raymond E. Feist, Gedik Savaşları.
R. Scott Bakker, Prince of Nothing.
Glen Cook, Black Company.
T. H. White, The Once and Future King.
Steven Brust - Vlad Taltos Serisi.
Patricia A. McKillip, Riddle-Master.
Brian Stableford, Asgard üçlemesi.
Michael Crichton.
Lois McMaster Bujold.
Michael Chabon.
Vonda N. McIntyre.
Fritz Leiber.
Clark Ashton Smith.
Guy Gavriel Kay.

2 Beğeni

Kesinlikle Will Wight - Cradle serisi. Hem hacim olarak yormayacak hem de her yaşa hitap edebilecek nitelikte bir seri.

1 Beğeni

Şimdi aklıma geldi de Neuromancer serisi güzelce çevrilse çok iyi olur bece.

2 Beğeni

İthaki basacaktı diye hatırlıyorum ama tamamen emin değilim.

Pegasus yazarın iki kitabını basmış. Devam edecekler mi bilmiyorum ama. @Everfever’a soralım.

Bu seriler diğerlerine kıyasla daha fazla kitaptan oluşuyor ayrıca daha önce denenip tamamlanamamış seriler. Üçünü de merak ediyorum ama fantastik ve bilimkurgu iyi satmaya başlamazsa hiçbir yayınevi bunlara girmez.

3 Beğeni

Arkadaşlar herkes fikrini, istediğini yazdı mı? Yazdıysa anket nasıl yapılıyor? Bu isimleri/kitapları tüm forum üyelerinin katılabileceği bir ankete dönüştürebilir miyiz?

Sizin listenizden alıntı yaparak ben de fikirlerimi yazmış olayım o zaman. :grin:

2 Beğeni

Şimdiye dek yazılan serilerden 3-5 kitaplık olanları anket yapalım o zaman? Ne dersiniz? Herkes katılır mı? @Fahrettin Bey bu işte tecrübeli görünüyor, ona kulak verelim bence. Söyledikleri son derece makul. Ayakları yere basan bir iş yapalım. Proje başarılı olursa yarım kalan seriler için de bastırırız. On kitaplık seriler için de. Evet, ne düşünüyorsunuz?

Banka yayınevlerini ikna edebilelim de hangi kitap olursa olsun desteklerim ben. Bu alanda öncü olacak bir kitap lazım.

2 Beğeni

Hatta projeyle ilgilenir sıcak bakarlarsa, aramızdan tecrübeli olanları temsilci seçeriz. Rıhtım olarak sayı toplarız. En az 1000 kişi mesela ön talep bildiririz. Olmaz mı? En az bu kadar kişi bu serileri bekliyor. Size garanti veriyoruz deriz.

Öncelikle yarım kalmış veya satmayacak kitapları unutun. Mesela dresden dosyaları gibi. En azından şimdilik başlangıçta

Seçeceğiniz seri ilk kısa olmalı yani 3 veya 4 kitap. Ayrıca eski bile olsa belli bir satış potansiyeli olmalı. Ve son olarak bu seriyi biz bunu istiyoruz daki gibi öyle bir allayıp pullamalıyız ki :grin::joy: önce sunacağımız editör bize inansın sonra da kendi yetkilisini inandırabilsin.
Söylediklerimin biraz zor veya imkansız gibi düşünüldüğünü biliyorum.
Ama daha önce yapıldı ve witcher ile kralkatili güncelerini kazandırdı bize. :grin::smirk:

3 Beğeni

Hocam yazılanlar içinde en yüksek potansiyele sahip 3’lü hangisi sizce?:blush:

Benim aklıma yine Neuromancer ve 2001: A Space Odyssey geliyor.

1 Beğeni

2001’i İthaki basmadı mı? Neuromancer’i de basacak diyorlar ama pek ufukta görünmüyor açıkçası. Öyle olsaydı @Bunn-Y bize göz kırpardı. Değil mi @Bunn-Y?:blush:

1 Beğeni

Bu arada bildiğiniz sağlam bilimkurgu/fantastik antolojiler varsa onları da değerlendirebiliriz.

Bu seriyi Artemis basmisti aslinda. Jim Butcher’lari da Ithaki.

1 Beğeni