Baskan Bilimkurgu Serisi

Bakındım fakat ne böyle bir başlık buldum, ne de internette böyle bir liste. Baskan yayınlarının bilimkurgu serisinin tam listesidir. Kapaklar @fortknoxt’dan.

1 Uzayda Dehşet Tora - Peter Randa
2 Dünyanın Sonuna Doğru - H.G. Wells
3 Uzay Şeytanları - Rony Laws
4 Alfa Cellatları - Emil Petaja
5 Mars’tan Gelen Ölüm - Peter Randa
6 Çelik Mağaralar - İsaac Asimov
7 Şafak Projesi Phobos - Arthur C. Clarke
8 Asi Gezegen Tyrran - İsaac Asimov
9 Dünyalı İstilacılar - Robert Silverberg
10 Uğursuz Gezegen Galactica - İsaac Asimov
11 Uzay Düğümü - C.J. Cherryh
12 Uzaylı - A.E. Van Vogt
13 Susuz Deniz - Arthur C. Clarke
14 Gümüş Çekirgeler - Ray Bradbury
15 Evrenin Ucu - Ronny Laws
16 Yıldızların Dönüşü - Stanislaw Lem
17 Kara Güneş - Arthur C. Clarke
18 Süper Kompüter Colossus - D.F. Jones
19 Uzayda Satranç - Gerard Klein
20 Fahreneit 451 - Ray Bradbury
21 Onuncu Gezegen - Edmund Cooper
22 Dünyamızı Kim Yok Etti - Paul Anderson
23 Terra’nın Gizli Ajanı - John Brunner
24 New York 5000 - Ray Cummings
25 Uzayda İntikam - Randall Garrett

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

21 Beğeni

Bende dün aynı konuyu aradım. Kendime yine liste yapmıştım bilgisayarımda ama burada acaba bu kitaplar hakkında konuşma yapıldı mı diye baktım bulamadım. Güzel bir liste olmuş. Okuyanlar kitaplar hakkında yorum yaparsa benim gibi konuyu okuyacak olan kişiler okumaya değer mi olup olmadığını bilirler. Benim bu seriden 8 kitap kaldı okuyacağım. Bazılarını temin edemedim onları da artık sahaflara gittiğimde pahalı değilse almayı düşünüyorum. Bulamazsam çok fazla artık peşinde koşturmayı düşünmüyorum. Çünkü bilim kurgu serilerinde sahaflara düştü mü yada kişiler satmaya kalktı mı çok fazla fiyatı arttırıyorlar.

4 Beğeni

Ben okuduğum ve okuyacağım kitapları yavaş yavaş gireceğim.

2 Beğeni

Kapaklar için @fortknoxt ile iletişime geçebilirsiniz. Konu daha güzel olacaktır. :slight_smile:

3 Beğeni

Zamanına göre büyük işler başarmış yayınevidir. Bir kaç kitabı kitaplığımda.

2 Beğeni

Kitaplığımdalar ancak kirden el sürmek cesaret ister. Pdf bulmak düşünülebilir varsa.

13 Beğeni

Aslında İzmire gittiğimde gözüm irade dışıda olsa arıyor belki bir köşede bulurum diye bir Baskan kitabı…

#1 Uzayda Dehşet Tora - Peter Randa

Peter Randa aşırı üretken bir Fransız yazar, onlarca kitabı var. Bildiğim kadarıyla Tora Türkçedeki tek kitabı, fakat sahaflarda başka eserleri de bulunabiliyor başka dillerde.

Baskan bilimkurgu serisini her kim hazırladıysa Fransa’daki bilimkurgu gündemini yakından takip ettiğini, hatta seçtikleri İngilizce bilimkurguları da Fransa üzerinden bulduklarını düşünüyorum.

Kitabı okuyalı çok oldu, dün biraz göz gezdirdim, konusunu kabaca anlatmak gerekirse, Galaktik Devletin uç sınırında yer alan ücra bir gezegene yıllar önce büyük bir savaş gemisi düşmüştür. Yanlış hatırlamıyorsam galaktik Devletin bu gezegenle ilişkiye geçmesi de bu şekilde başlamıştır. Şimdi iki görevli bu gezegene gemiyi bulması için gizli görevle gönderilir.

Kitapta çok ilginç bazı buluşlar var, bunlardan en aklımda kalanı bir bilinçaltı koşullandırma işlemi. Bu bir spoiler sayılmaz, zira kitabın hemen girişinde bundan bahsediliyor. Bu koşullandırma işlemine göre görevliler ne olduğunu bilmedikleri emirlerini koşullandırmanın nesnesine, yani gemiye yaklaştıkça hissediyorlar ve bilinçaltından harekete geçiyorlar, bu bilinçaltı işlemleri bilimkurguda daha önceden de denk geldiğim bir konu. Mesela Ray Bradbury’nin Güneşin Altın Elmaları kitabında böyle bir öykü var, ya da 2001’de Hal 9000 de bilinçaltında emirler taşımaktadır. Kitap bu oyuncakla çok güzel oynuyor.

Daha fazla anlatacak kadar hatırladığımı söyleyemem, hatırladığım parçaları da spoiler vermemek için geçiyorum. Okursanız pişman olmazsınız.

3 Beğeni

Sander yayınları cep dizisinde Merihliler Geliyor isimli bir bilimkurgu (yine benzer bir isimle başka bir yayınevi de bastı sanki ama bulamadım kitaplıkta,emin değilim) ve Milliyet Yayınları Kara Dizi’de de Merdivendeki Gölge isimli bir korku kitabı var.
Başka kitapları da olabilir belki.
Başlık için de teşekkürler, muhteşem bir seridir Baskan’ınki.

1 Beğeni

**#1 Uzayda Dehşet Tora eserinin aslında tam metin olarak basılmadığını öğrenmiştim okuduğum zaman. Bana konu çok yarım gelmişti.

Bugün Dünyalı İstilacılar - Robert Silverberg kitabını bitirdim. Bilimkurgu olarak hoşuma gitmedi. Bir macera-komplo hikayesi daha çok.

1 Beğeni

Zamanında ne kitaplar basmışlar be insan hayret ediyor.

1 Beğeni

Şahane kitaplar barındırıyor tabi ama kitapların güncel basımları varsa onları okumanızı tavsiye ederim. Çocukluğum bunlarla geçti. Tam set olarak kitaplığımda durur hala. Asimov’un Robot Serisi’nin ilk kitabını ve İmparatorluk Serisi’nin 1. ve 3. kitaplarını da içerir ki İmparatorluk Serisi daha yeni basıldı. Robot Serisi hala hayal.

Bugünden bakıldığında kötü taraflarını sayayım. İyi kondisyonda kitabını bulmak çok zordur, Serinin son beş kitabı çok az basıldığından birer servettir. Döneme özgü bir saçmalık olarak, kitaplara içerikle alakasız, saçma sapan isimler uydurulmuştur. Muhtemelen kırpılmış metinler kullanılmıştır.

Kesinlikle haklısınız ama o günkü şartlarda değerlendirildiğinde takdir edilmesi gereken bir girişim.

Bu edisyon kitabın orijinalinden 100 sayfa daha kısa, ama Baskan serisinde bu sık rastlanan bir durum. Yine de bütünlüklü bir çeviri olduğunu düşünüyorum.

Bu kitap ile Baskan - Mars’tan Gelen Ölüm aynı kitaptır. Merihliler Geliyor çok daha önce, 1974 yılında basılmıştır.

1954-55’te 10 kitaplık Çağlayan - Yeni Dünyalarda serisi, 1970’lerde 16 kitaplık Okat Yayınları - Uzay Serisi, 1980’lerde 25 kitaplık Baskan Bilimkurgu Dizisi, 90’larda 33 kitaplık Metis ve Sarmal, Kabalcı bilimkurgu dizileri ülkemizde bilimkurgu yayıncılığının kilometre taşlarıdır aslında.

4 Beğeni

Uzayda Dehşet Tora - La Jungle D’Araman (Araman Ormanı) - Peter Randa

Uzayda Dehşet Tora’nın ilk iki sayfasının orijinali ile google çevirisi.

CHAPITRE PREMIER

Maintenant, nous sommes vraiment en danger… Pendant que les rétrofusées sont en action. Si un détecteur réussit à nous localiser, il ne nous lâchera plus et une torpille chercheuse nous atteindra où que nous allions…
Et ce sera la fin…
Un sale moment à passer, car je n’ai pas envie d’aller pourrir dans les prisons d’Arca ou même celles de Caraman que nous survolons à une allure encore vertigineuse.
Gelma est dans le même état d’esprit. Je la guette du coin de l’œil. Son visage est impassible, mais ses doigts se crispent sur les accoudoirs de son fauteuil de pilotage.
Une Kerstienne de race blanche originaire du système d’Ourbia. Une grande fille mince au visage allongé et à l’épaisse chevelure rousse. Les pommettes un peu saillantes et un teint d’une pureté extraordinaire.
Lorsqu’on m’a chargé de cette mission, je ne m’attendais vraiment pas à ce qu’on me donne une femme comme second… Le sol de la planète se rapproche. Je surveille mon cadran d’altitude, car il faut que je relance le Siluce en vol horizontal entre cent et cent cinquante mètres…
C’est le moment… Je stoppe les rétrofusées et je relance les moteurs… Nous avons l’impression brusquement de sauter sur les couches d’air comme une pierre ricochant sur l’eau.
Cette fois, je freine au moteur et je plonge vers un bouquet d’arbres qui se dresse sur une petite hauteur au milieu de la savane.
Le Siluce se pose en douceur et je le fais glisser au milieu d’un épais buisson avant d’arrêter ses moteurs… Immédiatement, je branche l’émetteur d’ondes négatives…
Désormais si on ne nous a pas encore localisés, les ondes chercheuses seront absorbées par les nôtres et le repérage deviendra impossible… Je me détends un peu.
Le ciel restant vide, nous avons sans doute réussi… Je pique une cigarette dans la poche de ma combinaison et je demande à Gelma :
— Tu en veux une ?
— Non, merci.
Lorsque je lui ai dit « tu », elle a une moue réprobatrice. Ça me fait sourire.
— Tu en es à ta première opération ?
— Non.
— Ceux qui t’ont prise en charge avant moi ne t’ont jamais tutoyée ?
— Jamais tout de suite.
— Donc, je te choque ?
— Je ne suis pas une imbécile.
— Bravo !… Avant de nous larguer, on m’a dit que vous vous appeliez Gelma… Gelma comment ?
— Arène.
— Vous êtes kerstienne ?
— Oui… D’origine terrienne.
— Ça je m’en doutais un peu… Compte tenu de la mission qu’on nous a donnée… Depuis combien de temps appartenez-vous au Service ?
— Deux ans.
— Combien de missions ?
— C’est la quatrième.
— Dans les trois autres, vous avez dû faire preuve de qualités exceptionnelles pour qu’on vous désigne pour celle-ci.
— Je l’ignore… Je ne sais même pas pourquoi on m’a envoyée ici avec vous.
— C’est la règle… C’est à moi de vous informer… Dans la mesure où j’estimerai que ce sera nécessaire.
— Vous a-t-on dit qui j’étais ?
— Non.
— Guy Terrel.

Bu da google çevirisi:

İLK BÖLÜM

Şimdi gerçek tehlikedeyiz … Retro roketler hareket halindeyken. Bir dedektör bizi bulmayı başarırsa, gitmesine izin vermeyecek ve nereye gidersek gidelim bir torpido bize ulaşacaktır …
Ve bu son olacak …
Harcanacak kötü bir zaman çünkü Arca’nın hapishanelerinde ve hatta baş döndürücü bir hızla uçtuğumuz Caraman hapishanelerinde çürümek istemiyorum.
Gelma aynı ruh halindedir. Onu gözümün ucuyla izliyorum. Yüzü kayıtsız ama parmakları pilot koltuğunun kol dayama yerlerinde sıkıştı.
Outurbia sisteminden beyaz bir Kerstian. Uzun yüzlü ve kalın kızıl saçlı, uzun boylu, ince bir kız. Elmacık kemikleri biraz belirgin ve olağanüstü saflıkta bir cilt.
Bu göreve atandığımda, gerçekten bir kadına bir saniye verileceğini beklemiyordum … Dünyanın zemini yaklaşıyor. İrtifa kadranımı izliyorum çünkü Siluce’u yatay uçuşta yüz ile yüz elli metre arasında yeniden başlatmak zorundayım …
Şimdi tam zamanı… Retro roketleri durdurup motorları yeniden çalıştırıyorum… Birdenbire sanki su üzerinde seken bir kaya gibi hava katmanlarının üzerinde zıpladığımızı hissediyoruz.
Bu sefer motorla fren yapıyorum ve savanın ortasındaki küçük bir tepede duran bir ağaç yığınına doğru dalıyorum.
Siluce sorunsuz bir şekilde iniyor ve motorlarını durdurmadan önce onu kalın bir çalının ortasından kaydırıyorum … Hemen, negatif dalga yayıcıyı takıyorum …
Şimdi henüz yeri tespit etmediysek, araştırma dalgaları kendimiz tarafından emilecek ve bulmak imkansız hale gelecek… Biraz gevşeyebilirim.
Gökyüzü boş kaldı, şüphesiz başardık… Kombinasyonumun cebine bir sigara sıktım ve Gelma’ya soruyorum:

  • Bir tane ister misin ?
  • Hayır teşekkürler.
    Ona “sen” dediğimde kaşlarını çattı. Bu beni gülümsetiyor.
  • Bu ilk ameliyatınız mı?
  • Hayır.
  • Benden önce seninle ilgilenenler seninle hiç konuşmadı mı?
  • Asla hemen.
  • Yani seni şok ediyor muyum?
  • Ben aptal değilim.
  • Aferin!… Ayrılmadan önce adınızın Gelma olduğu söylendi… Gelma nasıl?
  • Arena.
  • Sen Kerstienne misin?
  • Evet … kara kökenli.
  • Bundan biraz şüphelendim … Bize verilen görev düşünüldüğünde … Ne kadar zamandır Hizmette bulunuyorsunuz?
  • İki yıl.
  • Kaç görev var?
  • Bu dördüncü.
  • Diğer üçünde, buna aday gösterilmek için olağanüstü nitelikler göstermiş olmalısınız.
  • Bilmiyorum … Neden buraya seninle gönderildiğimi bile bilmiyorum.
  • Bu kural … Sizi bilgilendirmek benim için … gerekli gördüğüm ölçüde.
  • Kim olduğum söylendi mi?
  • Hayır.
  • Guy Terrel.

Kitap ile çeviriyi karşılaştırdım. Şimdilik eksik satır yok. Sadece çeviriden kaynaklanan farklılıklar var. Sonuçta makine çevirisi.

1 Beğeni

Bu seriden en son okuduğum kitaplar konusunda farklı duygular oluştu bende. Bazısı hoşuma gitse de bazısı hoşuma gitmedi. Bunda hikayelerin kısaltılmış versiyonlarının olması da belki neden.

Hikaye genel olarak hoşuma gitti. Normal uzay macerası şeklinde başlayıp çok farklı yerlere gidiyor. Bazı yerleri çok hızlı geçiyordu. Daha sonra baktığımda kitabın seri olduğunu gördüm. Bu çeviride kısaltılmış versiyonudur muhtemelen.

Çok sıkıcı ve uzay yolculuğu dışında bilim kurgu ile pek alakası olmayan bir hikaye.

Şimdi bu kitabı okuyorum. Bunda da sıkılmaya başladım. İleride açılır umuduyla devam ediyorum ama bir gelişme yok. Goodreads de okuyanlar hep iyi not vermiş ama ben bir türlü ısınamadım. Okuyan varsa kitabın nasıl olduğunu söylerse bende o şekilde devam edeceğim.

1 Beğeni

Ronny Laws’ın o serideki kitaplarından bir tane daha var Baskan’da. Gümüş Çekirgeler’e ise bayılıyorum ben.

Bu kitabı okudum ve hoşuma gitmişti. Farklı bir hikayesi var. Ondada işler bir süreden sonra çok farklı yerlere gidiyordu hatırladığım kadarıyla.

Gümüş Çekirgeler’i biraz daha devam edeyim. Belki ileriye doğru ilgilimi çekmeye başlar.

Bugün arkadaşın kitaplığında şu kitaba denk geldim. After Doomsday’in Türkçesi fakat yazarın adını yanlış yazmışlar :slight_smile:

5 Beğeni