Batman Batcave!

Selamlar Batman severler ve temel olarak bilip neler okumalıyım diye daha çok içine girmek isteyenler. Bu başlık Batman hikâyelerine gönül verenlerin karargâhı. Çizgi romanlarının, filmlerinin ve kendisine dair bilumum şeyin tartışılacağı, fikirlerin çarpışacağı yer. Seviyoruz, çünkü o Batman!

5 Beğeni

Söyle bana doktor, hayatın da Batman çizgi romanı okumayan biri olarak ne yapmalıyım ?:pensive:

1 Beğeni

Hem Batman’i hem de aslında her şeyin temel taşını oluşturan, karaktere önemli bir boyut katan Gotham’ın köken hikâyesini başarılı bir çizgi romanda okumak istiyorsan Batman - İlk Yıl bakabilirsin. Frank Miller’ın iyi olduğu dönemlerdeki anlatımı ve David Mazzucchelli’nin uyumlu çizimleriyle sağlam çizgi roman.

4 Beğeni

Bir Batman hayranı olarak takipteyim :slight_smile:

1 Beğeni

Buradayız :bat:

6 Beğeni

Özel mağaramıza şu konuyu iliştiriyorum. Batman animasyonları:

https://forum.kayiprihtim.com/t/batmanin-animasyon-filmlerine-goz-atmaya-ne-dersiniz/830

1 Beğeni

Batman kötülerinin hikayelerine odaklanan Batman: Joker’s Asylum serisinden iki üç öykü okumuştum. Hoşuma gitmişti. Batman’in yan karakter olarak teşrif ettiği karanlık Gotham hikayeleri okumak isteyen varsa, JA’a şans versin derim.

1 Beğeni

Batman bizden sorulur. :sunglasses: :grinning:

Tabi bu kadar iddialı değilim ama sevdiğim karakterlerden birisidir ve her ne kadar okumadığım bir dünya hikayesi olsa da hatırı sayılır denecek kadar okuduğumu düşünüyorum.

Blogumda Batman ve Detective Comics’in incelemerini yapıyorum her hafta. İlk mesajdan düpedüz reklam olmasın diye linkini atmıyorum.

1 Beğeni

“Batman Ninja” adlı animasyonu izledim. Filmle ilgili yorumum:

?

Tam Japon kafası. O yüzden sıkıntı yok. Ama işte, kafada “Bu(nlar) benim kahraman(lar)ım değil!” tepkisi/hissiyatı ister istemez oluşuveriyor.

Ortaya çıkan sonucun böyle hissettirebiliyor olması genel bir durum yani. Japonlara Batı kökenli kurmacalar emanet edilince, tam bir kültür çakışması yaşanıyor. Batılı kökenindeki dramatizasyon unsuru, eleştirmek/yermek için yer verilmiş ayrıntı veya ana hikâye işlesin diye eklenmiş yan hikâye, Japon sanatçının kültürel ve bireysel bakış açısında daha ön plana çıkartılıp, asıl kökenle zıt biçimde işlenebiliyor.

Konusu açılmışken, aklıma daha feci bir örnek geldi: Yıldız Gemisi Askerleri’nin altı bölümlük ova versiyonu. Kitabı düz biçimde yorumlayarak, shounen türüne (ki evet, kitap o türe kolayca uydurulabilir elementler taşır) çevrilmişti.

Elbette, bazen fene sonuçlar çıkmıyor değil. Wolverin’in de Blame! mangakasının kaleminden çıkma bir macerası vardı. Wolvie uzak geleceğe ışınlanır ve insanlığın son umudu olarak savaşması istenir. Kısa soluklu macera niyetine, fena değildi.

Ama yine de, bu ortaklıktan çıkan işlerin hayranları tatmin edebilmesi güç. Açıkçası, yapılmasalarda olurlarmış, gibime geliyor. Marvel kahramanlarının ya da Supernatural’in anime versiyonları genel izleyiciyi memnun edememişken, bu tip projelere yeşil ışık yakılmasını, "Reklam olsun da…"ya bağlamaya başladım.

Yok abi bu dediklerinden dolayı değil. Hatta başında özgün bir iş olabilir tadını vermişti. Ancak asıl problem çooook kötü işlendi. Her şey çok boş ve yapaydı. Yapmak için yapmışlar.

Ben izlerken ne yapmak istediklerini bulamamışlar hissi verdi birçok sahnesinde. Ha, bir şeyi becermişler. Gif ve ss alıp coşacak kitleye malzeme kasmışlar. Sanki amacı da "film"den ziyade bunlarmış sanki.

1 Beğeni

Verdiğim örnekler artık ne kadar beklentilerimi düşürmüşse, o yönlerini bile “Ne bekliyordum ki!?” kafasında sineye çekmişim. Bu arada, animasyon tarzının da görsellik namına katkısı varmış gibime geliyor. 2D ile 3D’yi kavuşturan bu tarza henüz alışamadım.

Değindiğin başarılı yönleri dikkate alınca, projenin perde arkasında neler oldu, insan merak ediyor :thinking:

1 Beğeni

Yukarıdaki dediklerin de yanlış değil. Sadece bence bu film için geçerli değil. Dediğim gibi bu film bile değil. Tumblr Malzeme Ofisi gibi bir şey. Dediğin gibi “kültür çakışması”, “kökendeki hissin kaybı” vb. için bu yönde çalışma olması ve sonrasında başaramamak lazım. Ama bu hilkat garibesi. Hatırlarsın bazı sekanslar giriyor, tamamen alakasız sırf gif falan için.

Ayrıca dediğin tarz farkından oluşan çatışma iki yönde de oluyor. Death Note vb. görüyoruz nasıl patlıyor zaten. Çok zor bir işe girişiyorlar, hem özgün olabilmeli hem de saçmalamamalı. Bunun altından kalkan çoook nadir oluyor.

Farklı bir türden örnek vereyim. Kurosawa’nın Macbeth uyarlaması Kumonosu-jô. İnanılmaz iyi bir uyarlama. Ama dediğim gibi çok zor bir yük ve başarılı sonuca gidenler çok az. Aykırı ve yetkin olmak gerekiyor.

1 Beğeni

Mağdur olarak aklıma gelen tek olasılık: Planlama masasına ne yapabileceklerini düşünmek için oturup, “Bu elemanlardan ancak Redditçiyi 4chanciyi eğlendirecek malzeme çıkar.” sonucuyla kalkmış olmaları :man_shrugging: :sweat:

1 Beğeni

Batman The Animated Series tema yorumu. Güzel olmuş.