Ben 10 Sevenler Cemiyeti

Hocam biraz spoiler oldu ama izleyenler ve izlemeyenler için heyecanlı geçeceği kesin.

1 Beğeni

Oha tam bu ay tüm ben 10 serisini baştan izledim (Omniverse hariç) ve şuan bu başlığı gördüm tesadüfen.

Yahu biz gerçekten tv de denk gelip izleyince ve o an küçük yaştayken anlamıyormuşuz fakat yetişkin kafasıyla tekrar izleyince farkettim ki dünyadaki en iyi worldbuilding işlerinden biri olabilir bu seri. Özellikle serideki villain başarısı resmen DC-Marvel’a taş çıkartacak cinsten. Tüm zamanların en iyi 2-3 animasyonundan biri bence.

3 seriyi (147 bölüm) toplamda 25 günde bitirdim.

2 Beğeni

Worldbuilding konusunda bazı açıklara sahip olduğunu düşünüyorum. İlk iki seriden ciddi spoiler olacak izlemeyi düşünen açmasın.

Klasik seride Büyükbaba Max’in tesisatçı olduğu ve tesisatçıların dünyayı uzaylılardan korumaya çalışan bir grup insan olduğu söyleniyor. Alien Force’a görüyoruz ki tesisatçılar galaksiler arası bir polis gücüymüş ve Büyükbaba Max de bu galaksiler arası polisin üyesiymiş. Hatta Ultimate Alien’da Büyükbaba’nın tesisatçılara katılmasını görüyoruz ve o bölümde de tesisatçıların galaksiler arası polisler olduğu söyleniyor. Ciddi bir tutarsızlık.
Klasik seride Vilgax Ben’in bütün uzaylılarını ezip geçiyordu. Alien Force üçüncü sezonda Ben aralarındaki savaşı Elmaskafa olarak kazandı. Klasikte Elmaskafa’yı rahatlıkla yenebilen Vilgax neden yeni ve çok daha güçlü halinde yenemiyor? Ciddi bir tutarsızlık daha.
Bir Alien Force bölümünde Kevin’ın babasının adı geçiyor. Kevin babamı hiç görmedim diyor. Ama başka bir Alien Force bölümünde Kevin babasını öldüren adamdan intikam almaya çalışıyor ve o bölümde Kevin’ın babasıyla çekilmiş bir fotoğrafı kritik rol oynuyor. Ciddi bir tutarsızlık daha.
Klasik seride Omnitrix Ben’in DNA’sına bağlıydı ve çıkarılması inanılmaz zordu ama ben Alien Force başlamadan bir şekilde çıkarmış. Hadi onu geçtim Alien Force finalinde gözümüzün önünde normal bir saat gibi çıkarıyor. Ciddi bir tutarsızlık daha.
Gölgehayalet klasik seride tekrar Omnitrix’in içine dönmüştü. Neden Alien Force’ta uzayda bir hapishaneye atılmış? Ciddi bir tutarsızlık daha.
Alien Force bize diyor ki Kevin’ın babası bir tesisatçıydı, oğluyla aynı güçlere Max’in ortağıydı ve ölürken oğlunu Max’e emanet etti. Ama Max klasik seri boyunca Kevin ile uğraştıkları o kadar bölümde hiç bunun gibi bir şey sezdirmedi. Güçlerden de isimden de ölmüş ortağının oğlu olduğunu anlayamadı. Ciddi bir tutarsızlık daha.
Klasik seride tesisatçıların kırmızı bir arması vardı. Alien Force ile yerine Omnitrix sembolü gelmiş. Küçük bir tutarsızlık ama yazayım dedim.

Gördüğüm kadarıyla tutarsızlıklar Alien Force ve Ultimate Alien arasında değil Klasik Seri ve Alien Force arasında. Zaten o aralıkta serinin ana yazarları değişmiş yani bu çok da anormal değil. DC animasyonları ve çizgi romanlarında da ciddi miktarda çalışmış Dwayne McDuffie’nin işin başında olduğu Alien Force ilk iki sezonu ve Ultimate Alien bence de harika. Tek sıkıntı klasik seriyle çelişen yerleri olabilir. Alien Force üçüncü sezonda Cartoon Network yapımcılara çok müdahale etmiş ve sonuçta ortaya iyi bir şey çıkamamış. Bazı bölümler resmen rezalet. (örneğin Fool’s Gold)
Benzer bir şey arıyorsanız aynı yapımcıların yaptığı ve net şekilde daha başarılı bulduğum Generator Rex’i izlemenizi öneririm. Üçüncü sezonunda Ben 10 ile bir crossover bölümü de var.

1 Beğeni

Güzel tartışma, bu aralar baya konuşasım vardı Ben 10 dan :grinning: Worldbuilding konusunda birbiriyle çelişmeyen noktalar çok var bence de ama benim takıldıklarım sizinkilerden farklıydı.

Yalnız burada pek bi sorun yok bence. Hemen hemen aynı anlama geliyor. Orjinal seride Max, Tesisatçıların dünyayı çeşitli uzaylı tehditlerinden koruduğunu söylüyor fakat bu tek görevleri değil. 3x13 (The Visitor) bölümünde Max, Ben ile konuşurken Xylene ile eski bir anısını anlatıyor. Orda bir cümlede “iki ırk arasında çıkan bir savaşı önlemek için görevlendirilmiştik” diyor hatta bir shot bile gösteriyor flashback olarak. Yani buradan anlıyoruz ki Tesisatçıların görevi tek yönlü olarak sadece dünyayı korumak değil, aynı zamanda farlı ırk ve galaksilerdeki sorunları da çözmekmiş. Bu da tam olarak zaten bize Alien Force’ta ki gösterilen intergalaktik polis gücüne denk geliyor. Bu konuda hiçbir sorun olduğunu düşünmüyorum ben açıkçası.

Yaniii, eh…Ben üstünkörü açıklıyor onu orada. “bununla çok alıştırma yaptım” diyor. İlk sezondaki çaylak halinde uzaylıların tam potansiyelini kullanamıyordu, geçen sürede kendisini geliştirmiş. Zaten aslında serinin ilerleyen bölümlerde Elmaskafa’nın ne kadar güçlü bir uzaylı olduğu defalarca kez ima ediliyor. Ama tabi bence de pek inanaması güç. Dramatic effect bence o dövüş.

Burayı anlamadım ben. Bunla çelişen ne var ki. Evet zaten babasını görmemiş hiç, fakat Paradox geldiğinde Max’ten öğreniyor babasının nasıl öldüğünü. Babasını hiç görmese bile intikamını almak istemesi normal bence. Unuttuğum bir şeyler mi var acaba.

Bunda da bir şey yok ki aslında. Orjinal seride hem Vilgax hem Azmuth sadece bir kaç tuşa basarak saati kolayca çıkarıyor. Sadece doğru kodlamayı bilmen lazım. Aksi takdirde zorla çıkmıyor DNA’ya bağlandığı için. Ki zaten Alien Force’ta saatin kolayca çıkması bence normal çünkü Ben artık Omnitrix’i baya bir çözmüş. Bunu ilerleyen serilerde görüyoruz. Onu da geçtim Alien Force’ta ki saat Orjinaldekinden farklı. Formasyona uğruyor saat. Orjinal seri ile Alien Force arasında ise nasıl çıkardığı off-screen artık. Doğru kodlamayı çözmüştür o geçen süre zarfında.

Yine off-screen bu da. Bişiler olmuş o gösterilmeyen kısımlarda ama muamma.

Buna çok takıldım bende. Bu basbaya sonradan retcon’a uğramış. Bunlar Kevin’ı bu kadar önemli bir pozisyona koymayı düşünmüyordu bence Ben 10’u ilk tasarlarken.

İki kere izledim Generator Rex’i. En sevdiğim animasyonlardandır. Ne yazık ki iptal olmuş o da… Sonu ucu açık bitiyor. Crossover bölümü de en sevdiğim bölümlerddendir.

2 Beğeni

Babasını hiç görmemiş ise nasıl babasıyla çekilmiş fotoğrafları oluyor? :grin:

Bir tuşa basarak saati çıkarma sahnesini aşağı bırakıyorum. :joy:

Orijinal seri bize diyor ki saat Ben’in DNA’sıyla birleşmiş ve ayrılamıyor. Ben 10.000 bölümünde saatin aradaki yıllarda büyüdüğünü ve kolunu kaplamaya başladığını görüyoruz. Bu dizayn muhtemelen saati çıkarmanın imkansız olduğu varsayımı üzerine yapılmış. Klasik seride Azmuth’un saati tek dokunuşla çıkardığı bir sahne hatırlamıyorum. Belki ben unutmuşumdur. Tek mantıklı açıklama Alien Force’un ilk bölümünde saate gelen güncellemenin bunu değiştirmesi olur ama o da ilk sefer nasıl çıkardıklarını açıklamaz.

Demin klasiğin ikinci sezon birinci bölümüne biraz baktım. Max Vilgax’ı yendiğimiz zaman tesisatçılar var olmayı bıraktı diyor. Galaksiler arası bir polis gücü tek bir kişiyi yenince kapatılmaz. Galaksideki tek tehlikeli kötü adamın Vilgax olduğuna inanmıyorum. Tabi tesisatçıların tek amacı dünyayı korumaksa bu sahne mantıklı olur.

1 Beğeni

Hocam bende ben10 evrenin hastası gillerdenim ama bir sürü çelişme var onuda biliyorum benimki worldbuilding gibi evrenle pek alakalı değil aslında yani dünya ile benim sorularım şunlar olucak şimdi alien forceta primus adlı bir bölüm var güya omnitrix içinde DNA barındırmayan kablosuz bir cihazmis DNA iletişimlerini primustan alıyormuş vs. Şimdi ben demek istiyorum ki madem omnitrixin içinde DNA vs. Yok ulan vücudu nasıl uzaylı formuna giriyor bide alien forceta dönüşüm sahnelerinde birçok kez gördük,mesela ben bigchilla dönüşürken ayak kemikleri başka bir form alıyordu eeee bir forma geçmek için onun vücut bilgilerini teknik açıdan almak gerekmez mi yani DNAsi vücudunun içine işlemesi gerekiyor kullanıcının işte burda omnitrixin çalışma prensibinde bir uyuşmazlık var.