Berkyaruk

Öykü Seçkisi'nde okumak için: https://oykuseckisi.com/berkyaruk/

image

Kalaycı Mehemmed Bey diyor ki: Oğuz akınlarının hiç olmadığı kadar güçlü olduğu günlerdi hanımım, beyim veya her neysen. Ayasuluk’ta her gün yeni bir hanenin geldiğini görüyorduk. Rumların boşaltmış olduğu evlere günaşırı altı çocuklu, beş çocuklu Oğuz aileleri geliyordu. Adım adım oluyordu bunların hepsi. Bu iki halkın ticaret olsun, tarım olsun, din olsun ufak tefek gençlerin… (DEVAMI…)

1 Beğeni

Bazı yerleşim yerlerinin isimleri ile ilgili notlar;

Ayasuluk: İzmir’in Selçuk ilçesi. Nişanyan Sözlük’ten alınmıştır. Birgi’den sonra Aydınoğulları Beyliği’ne başkentlik yapmıştır.
Ahlatşah: Bitlis’in Ahlat ilçesi. Selçuklu devrinde önemli bir kent.
Hz. Ali’nin Ejderha ile mücadelesi: Bunu Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinden aldım.
Mehemmed: Aslında Mehmet’in isim anlamının geldiği, Muhammed isminin yanlış okunuşu. O zamanlar Arap-Fars alfabesiyle böyle bir kullanım olabilmekteydi.
Bakırcı Patronas Efendi’nin Türkçesi: Günümüz Rumlarının aksanını yapmaya çalıştım. Yanlış değilde kendi bilincimde yaptığım bir yazım kararı.
Diyarbekr: Diyarbakır.
Ablastha: Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi.
Agritur: Isparta’nın Eğirdir ilçesi.
Pyrgion: O zamanlar Aydınoğulları beyliğinin başkenti. Şimdi ise İzmir’in Ödemiş ilçesinin mahallesi. Eski kasabası.
Berkyaruk: Son Selçuklu sultanının ismi. İsmini devletin son sultanı olduğu için seçtim.
Hios: Sakız Adası
Halenze: Gerçek hayatta Siirt’in Merkez ilçesine bağlı, Tillo ilçesine giderken karşınıza çıkan ilk köy. Benim kurmaca dünyamda ise geçen öykülerimde anlattığım bir sultanlık. (Bkz: Halenzeli Veysi Sultan ve Onun Trajedik Hükümdarlığı)
Aydınlü Beyliği: Bilerekten yapılmış bir yanlış. O zamanki insanların böyle konuştuğunu düşünerek Aydınoğulları Beyliği’nin ismini bu şekilde kullandım.

Öncelikle dikkatimi çeken şey diğer öykülere yazmış olduğunuz yerinde yorumlardı. Yorumları böyle olan birinin öyküsünün güçlü olması gerektiğini düşünerek öykünüzü okumaya karar verdim. Yerinde bir doğruluk taşıyan kararım hoş bir hikaye okumamı sağlattı bana. Gerek anlatış tarzınız gerek sıkmadan ilerleyen kurgunuz çok güzeldi. Verdiğiniz altnotlarla iyice pekişen öykünüz emeğinizin hakkını veriyor. Son cümlenizle birlikte malum vampirimizin Bram Stoker’in vampiri olma olasılığını düşündürdü bana. Şayet böyleyse oldukça yaratıcı bir süreci işlemişsiniz. Vampirinizi ona bağlamak hoş bir detay olurdu. Kaleminize sağlık. Diğer sayılarda da sizi takip edeceğim.
Soyut bir çalışma örneği ile bu seçkideydim ben de. Okumanız dileğiyle.

1 Beğeni

Bram Stoker mevzusunu okuyucunun kendisine bırakıyorum. Yorumun için çok teşekkür ederim. :green_heart:

1 Beğeni