Moby Dick onlarin cevirisi degil. Sel’den alindi. Cok iyi cevirmenlerle calisiyorlar.
Koridor’un sayfa düzenini nasıl buluyorsun dickens ?
Kenarlardan sıkışık, ama daha kötüsünü gördüm: Alfa Mark Twain Toplu Öyküler’de kitabın adı her sayfada yan basılmış - feci derecede dikkat dağıtıyor. Veya Yapı Kredi - kimi zaman bitmek bilmez sayfalar… Geçenlerde unuttuğum bir yayınevinden epeyce kalın bir kitap okudum - punto ve paragraflar sağolsun, bir çırpıda bitiverdi. Okuma hızına sekte vurmayan tasarım ve çeviri bence de çok önemli.
Bu arada YKY’nin herhangi bir yayınevi çevirisi için ikame olması söylemini gerçekçi bulmadım. Yelpazeleri dar. İş Bankası kötü çevirmenlerle çalışmaya başladı, eskilerden de var Fadime Kahya gibileri. Hepsinin, tüm çevirilerin dönüp dolaşıp geldiği ana kaynak ve hâlâ en iyi kalite Can’da. Can’ın konuşulmadığı, konuşlanmadığı hiçbir kıyası, eleştiriyi ciddiye almak mümkün değil çeviri kitaplarda. Ben de İş Bankası ile başlamıştım yolculuğa - şu an İş-Can çeviri değişimine varana değin, kendilerine şapka çıkarıyorum.
Her cümlen, her tesbitin doğru, kesinlikle katılıyorum ![]()
klasikler için koridor yayınevinin iyi bir tercih olduğunu mu düşünüyorsunuz?
Bendekilerin cogu ikincil. Ama Kuzey ve Guney icin su an tek alternatif. Işık Ergüden, Cigdem Oztekin, Handan Unlu Haktanir, Belgin Selen Haktanir, Mehmet Yilmaz gibi cevirmenleri var. Cev-Bir’in cokyazarli Kedi Oykuleri antolojisine ev sahipligi yaptilar.
Benim hosuma giden, yelpazelerini genis tutarken ceviride ve tasarimda standartlarini korumus olmalari. Moliere de var Shakespeare de. Yoksa bugun, birakin Dickens’i, Jane Austen’in bile yarim duzine kitabinin tumunu basan tek bir yayinevimiz yok. Cita ortalamasinin epey ustunde olduklarini dusunuyorum. Yanisi, bunca elestiri bence fazla.
Şunu görmüşken; aynı eleştiriyi başka yayınevlerine de yapabilirsiniz. Bu serideki çoğu kitap, İş Bankası’ndan Can’a, daha öncelikli yerlerde var zaten.
Crusoe çevirim bir yıl dolmadan 3. baskıya gidiyor. Naçizane, önceki çevirilerden farklı, özgün bir katkı sunduğumu düşünüyorum. Sözgelimi kesilmiş-eklenmiş kısımlar bizim baskıda yok. Umarım ilgi bunadır. Bir yazıda anlatmıştım, birkaç önemli başlığı burada paylaşayım: pic.twitter.com/Bjm5zhl3DL
— Ferit Burak Aydar (@FeritBurakAydar) August 24, 2026